Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Premiär: Så bra är Felix Herngrens nya serie ”Bonusfamiljen” i SVT

Petra Mede, Erik Johansson, Vera Vetali och Fredrik Hallgren spelar huvudrollerna i "Bonusfamiljen" i SVT. Foto: SVT
Petra Mede, Erik Johansson, Vera Vetali och Fredrik Hallgren spelar huvudrollerna i ”Bonusfamiljen” i SVT. Foto: SVT

”Bonusfamiljen” är redan en tv-klassiker. Och den bästa svenska serie som jag har sett.

Felix Herngren, Clara Herngren, Moa Herngren och Calle Marthin har jag gjort en exceptionell tv-serie. Och jag borde veta, jag som har sett första säsongens tio avsnitt två gånger, allt för att vända och vrida och bli säker.

Nu är jag säker: ”Bonusfamiljen” är den bästa svenska tv-serie som har jag sett, och jag har sett alltför många svenska tv-serier.

Här finns precision i dialog och ton tack vare utmärkt regi. Här finns välskrivna manus utan detaljskavanker. Här finns omsorg för varje rollfigur, speciellt så klart för huvudpersonerna, de som spelas med bravur av Vera Vitali, Erik Johansson, Petra Mede och Fredrik Hallgren.

Vitali och Johansson är Lisa och Patrik. Nykära. Nyseparerade. Med barn och med ex-partners. Voilà, en bonusfamilj har uppstått och därmed en möjlighet för serieskaparna till dramatik, skratt, tårar; en upplevelse som för tittaren inte bara innebär en rak handlingslinje framåt, utan också snäva vägar där vissa val, utspel och händelser kommer att irritera, diskuteras och förbannas. Det är modigt och gör att det ständigt finns scener som kliver ur det förväntade och in i det mänskliga.

Så ja, ”Bonusfamiljen” skaver i vissa situationer och då inte endast på ett bra sätt, men skälen till att serien kommer bli en tittarsuccé är flera. Framför allt för att inspirationen kommer från upphovsmännens egna upplevelser, men också på grund av de har haft tid att skapa en trovärdig kontext i vilken seriens skådespelare kan frodas både i det lilla och i det stora, i vardagen liksom i kärlekens förvånande outtröttlighet.

”Bonusfamiljen” är unik och en resa du vill vara med på från början till slut.

# ”Bonusfamiljen” har premiär 30 januari i SVT och SVT Play. Serien har förnyats för en andra säsong

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Bonusfamiljen”