SPOILER ALERT

Bekräftat: Fyra nya ”Beck”-filmer spelas in – premiär 2018 i C More

Jonas Karlsson, Peter Haber och Kristofer Hivju på en bild från nya filmen "Beck - Steinar". Foto: Baldur Bragason/C More
Jonas Karlsson, Peter Haber och Kristofer Hivju på en bild från filmen ”Beck – Steinar”. Foto: Baldur Bragason/C More

”Beck” fortsätter – nu bekräftar Tomas Michaelsson på produktionsbolaget Filmlance för mig att fyra nya filmer ska spelas in. Planerad premiär är 2018 – först i C More och sedan i TV4.

Den första av de fyra nya filmerna blir den 35:e ”Beck”-filmen i modern tid. Tomas Michaelsson skriver i ett mejl:

”Inspelningen börjar i vår och det blir premiär under 2018. Liksom sist kommer filmerna först till C More, sedan till TV4.”

Jag frågar naturligtvis Tomas Michaelsson om rollistan – framför allt handlar det ju om Peter Haber kommer att fortsätta spela Martin Beck och om Kristofer Hivju återvänder i rollen som Steinar Hovland. Svaret jag får är att ”rollistan tills vidare är inofficiell”.

Klart är i alla fall att Mårten Klingberg och Jörgen Bergmark kommer att regissera två filmer var. Michaelsson skriver också att ”manus skrivs av en kombination av gamla och nya författare”.

Minns att det var mot slutet av 2014 som det blev officiellt att C More skulle ha urpremiär för de senaste åtta ”Beck”-filmer.

Sedan dess har det hänt mycket.

I mars 2015 meddelande Mikael Persbrandt att han inte skulle göra fler filmer som rollfiguren Gunvald Larsson. Enligt hans agent var skälet en satsning på en internationell karriär. Persbrandt ersattes av norska ”Game of thrones”-skådespelaren Kristofer Hivju, som gör rollen som Steinar Hovland.

Värt att notera är också att det i år har gått 20 år sedan Peter Haber för första gången spelade Maj Sjöwalls och Per Wahlöös ikoniska mordutredare i ”Lockpojken”. Den senaste ”Beck”-filmen, ”Sista dagen”, avslutas på ett sätt som gör att det är oklart om Martin Beck skriver på en avskedsansökan eller inte.

Kristofer Hivju och Måns Nathanaelson på en bild från "Beck - Vägs ände". Foto: C More
Kristofer Hivju och Måns Nathanaelson på en bild från ”Beck – Vägs ände”. Foto: C More

I höstas pratade jag med Kristofer Hivju om hans rollfigur och en fortsättning på ”Beck”. Hivju sa då att han var sugen på att göra fler filmer och förklarade varför han gillar att spela Steinar:

– Jag upplever att de tre filmerna har tre olika Steinar. Det är som att skapa en hel människa, och det ska vara skillnad och nya sidor som man ser. Till en början är han lättare och lite lustig och humoristisk. I den andra filmen har du också lite mer humor, men brotten blir också mer och mer allvarliga för varje film. Länken till Brevik i den sista filmen var ju uppenbar och du vet, som norrman så är det vårt 11 september. Så när vi spelade in den sista filmen fanns det inte plats för oneliners och små roliga saker eftersom det fanns ett större allvar.

Exakt, där har du helt rätt.    

– Så Steinar är en rollfigur som man kan ta åt olika håll och som har flera dimensioner och det är det som gör det skoj att spela honom.

Så att Steinar har olika dimensioner är det som gör att han är tilltalande att spela?

– Helt klart. Men för mig handlar det också om… varför har ”Beck” överlevt som filmserie? För mig finns det ett hjärta och något icke dömande. Ofta finns det ett slags moraliskt filter i krimserier. De onda är väldigt onda och poliserna är snälla och har lite alkoholproblem. Så upplever jag inte att ”Beck” är. Där ser man på bevekelsegrunderna ur ett större perspektiv och eftersom man inte dömer så blir det en mänsklig aspekt och en debatt om hur det är vara människa.

– Jag skriver ju själv också. Många gånger när man börjar en inspelning är rollfiguren färdig och sedan kör man igång. Men med ”Beck”-filmerna var det en process hela tiden och skulle vi göra fler så kommer den processen att fortsätta.

Moviezine.se var först med att rapportera om att det var nya ”Beck”-filmer på gång, då i en kontext av att det söktes statister till inspelningen.

Den första av de fyra nya ”Beck”-filmerna förväntas ha premiär 2018 i C More och därefter sändes i TV4.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Beck”