Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Bekräftat: ”Jordskott” fortsätter i SVT – då kommer säsong 2

Foto: SVT/Palladium fiction
Moa Gammel som Eva Thörnblad i ”Jordskott”. Nu är det bekräftat att det blir en andra säsong av den internationellt framgångsrika tv-serien. Foto: SVT/Palladium fiction

Här är en tidig julklapp och ett härligt glädjebesked: ”Jordskott” får en fortsättning.

Spoiler alert kan nu berätta att ”Jordskott II” kommer ha premiär hösten 2017 i SVT och att säsongen består av åtta avsnitt. Inspelningsstart är planerad till slutet av januari.

Det är också klart att Moa Gammel återigen gör rollen som Eva Thörnblad. Som med säsong 1 är det seriens upphovsman Henrik Björn som är huvudmanusförfattare och en av regissörerna medan Filip Hammarström på Palladium Fiction är producent. Med i rollistan finns också Happy Jankell, Richard Forsgren och Göran Ragnerstam som rollfigurerna Esmeralda, Tom Aronsson och Göran Wass.

Utöver det finns det få uppgifter om de nya avsnitten. I den teaser som släpptes nu på morgonen får vi en aning om en möjlig utgångspunkt för ”Jordskott II”, men viktigt att veta är att det här för tillfället bara är spekulationer:


Jörgen Olsson (Gustaf Lindh) hittar Harry Storms undangömda bil i Silverhöjds skogar – i Harrys pärm finns uppgifter om de övernaturliga som vi lärde känna i säsong 1. Ett ljus verkar tändas för Jörgen och efter det skvallrar hans blick om att ett slags hämndens korståg kan ta sin början; minns att han förlorade sin bror i seriens första omgång.

Sedan en parad med seriens rollfigurer: Eva Thörnblad, Esmeralda, Ylva, Tom Aronsson och Göran Wass. Notera också, och det är med stor sannolikhet ingen slump, att vi har en ny spelare med i bilden, nämligen Stockholm. Miljöbilderna från Silverhöjd samsas med klipp från huvudstaden och direkt hittas en tematisk linje: Motsattsförhållandet mellan skog och betong, mellan landsbygd och storstad.

Ytterligare tankar: Hur lång tid har gått sedan avslutningen av säsong 1 och det att Eddie hittar Harry Storms bil? Är det samma dag, dagen efter, en vecka, en månad eller ett år? Föreställer vi oss att ”Jordskott” utspelar sig i realtid gäller följande: Säsongsavslutningen sändes 20 april 2015, alltså har drygt ett och ett halvt år gått när Jörgen hittar bilen. Därmed snackar vi om att det har gått två till två och ett halvt år när ”Jordskott II” tar sin början.

Om så blir naturligtvis en följdfråga: Var befinner sig Eva Thörnblad? Det är så klart möjligt att hon jobbar som polis igen, men hur hanterar Eva sorgen efter att ha hittat och sedan förlorat sin dotter? Och hur lever hon med jordskott, parasiten som kräver ständig näring samtidigt som den höjer sinnesförmågorna?

Göran Ragnerstam, Moa Gammel och Richard Forsgren i "Jordskott". Foto: Pelle Hallert/SVT
Göran Ragnerstam, Moa Gammel och Richard Forsgren i ”Jordskott”. Foto: Pelle Hallert/SVT

Under förra året var ”Jordskott” den serie som jag skrev överlägset mest om. I samband med att säsong 1 gick i mål funderade jag bland annat på kopplingen mellan serien och ”Star Wars”. Henrik Björn, upphovsman till ”Jordskott”, är uppväxt med originaltrilogin och har vid flera tillfällen uppgett den som en inspiration. Därmed: Den första säsongen av ”Jordskott” är ”Stjärnornas krig”, medan ”Jordskott II” lutar sig mer mot ”Rymdimperiet slår tillbaka”, vilket gör att ett tema i de nya avsnitten kan vara Evas uppgörelse med sin far och hans tidigare synder.

Men som sagt, allt det här är bara spekulationer. Det som däremot är fakta är att ”Jordskott” har sålts till 45 länder, att första säsongen hade ett genomsnitt på 1 531 863 tittare i SVT om man räknar med timeshift, repriser och SVT Play samt att ”Jordskott II” har premiär hösten 2017.

”Jordskott II” produceras av Palladium Ficton i samproduktion med SVT, Europa Sound samt Filmregion Stockholm-Mälardalen i samarbete med Film Capital Stockholm och Gotlands Filmfond.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Jordskott”