Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

”Selmas saga” – så bra är årets julkalender i SVT

Ester Vuori som Selma Traskvist och Johan Ulveson som Efraim Von Trippelhatt i "Selmas Saga". Foto: SVT
Ester Vuori som Selma Traskvist och Johan Ulveson som Efraim Von Trippelhatt i ”Selmas Saga”. Foto: SVT

Stämning, spänning, snö och traditionell berättarspänst. SVT:s julkalender ”Selmas saga” kommer bli en succé – både för stora och för små.

”Även den minsta person kan vara av största betydelse” är ett löfte som återkommer i ”Selmas saga”. Tematiken känns igen från exempelvis J.R.R Tolkiens ”Sagan om ringen” och syftar där, liksom här, huvudsakligen på respektive historias centrala rollfigur. I SVT:s julkalender berörs även andra, men fokus är självklart mest på Selma.

I början av ”Selmas saga” får hon och hennes familj reda på att de är nära att vräkas från sitt hem. Förtvivlad flyr Selma ut i en snöstorm – skydd finner hon i en byggnad som visar sig vara Vetenskapsakademin. Där håller Efraim von Trippelhatt ett föredrag om sin senaste studie. Selma tjuvlyssnar och får höra att tomten existerar på riktigt och kan uppfylla ens inre önskningar.

Startskottet för ett storslaget äventyr har därmed gått, men till en början saknas en hel del dramaturgisk luft under berättelsens vingar. Handlingen fastnar för ofta i tydlighetens och upprepningens fälla och när det väl rör sig framåt kantas vägen av för många stoppklossar. Efter avsnitt 15 och in i mål (avsnitt 17 är en kanonkula i jämförelse med resten) är det däremot fröjdefull och fri flygning som gäller.

Manusförfattarna och regissörerna Per Simonsson och Stefan Roos – tidigare bland annat ”Tjuvarnas jul” – balanserar tjusigt barnets upptäckarglädje och fantasi med en vuxen melankoli gestaltad av Johan Ulveson i en roll nära nog ingen annan hade kunnat spela. Som Efraim von Trippelhatt rör han sig mellan ensamhetens galenskap och gemenskapens glädje på ett sätt som understryker Ulvesons talang.

Just beröringspunkterna med ”Sagan om ringen” finns även i musiken, speciellt i kompositören Jonatan Järpehags ledmotiv. Han prickar även rätt när berättelsens kärna når sitt slut och ställer julens kommersialism mot dess egentliga vikt och betydelse.

Ett juläventyr med inlindat och fint budskap alltså – värre kunde det verkligen ha varit.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie

# Texten ovan är från dagens (1 december) Expressen. Där ger jag ”Selmas saga” tre getingar i betyg efter att ha förhandstittat på alla 24 delar.  

# Årets julakalender i SVT kommer att sändas 07.15 och 18.45 på vardagar, 08.45 och 18.45 på helger i SVT och Barnkanalen. Per Simonsson och Stefan Roos har skrivit manus och regisserar även ”Selmas Saga”. I rollistan finns bland andra Ester Vuori, Johan Ulveson, Leo Hellenius, Sofia Bach, Shima Niavarani, Björn Gustafsson och Ing-Marie Carlsson.