Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

”Bonusfamiljen i SVT är den bästa svenska tv-serie som jag har sett”

Skådespelarna i SVT:s nya serie "Bonusfamiljen". Övre raden: Petra Mede, Niklas Engdahl, Fredrik Hallgren och Ida Engvoll. Nedre raden: Jakob Lundqvist, Erik Johansson, Vera Vitali, Frank Dorsin och Amanda Lindh. Foto: Ulrika Malm/SVT
Skådespelarna i SVT:s nya serie ”Bonusfamiljen”. Övre raden: Petra Mede, Niklas Engdahl, Fredrik Hallgren och Ida Engvoll. Nedre raden: Jakob Lundqvist, Erik Johansson, Vera Vitali, Frank Dorsin och Amanda Lindh. Foto: Ulrika Malm/SVT

Nu är det dags att glömma ”Solsidan”. Felix Herngrens ”Bonusfamiljen” är nämligen den bästa svenska tv-serie som jag har sett.

Väldigt få saker förtjänar fem getingar. Knappt något egentligen, i synnerhet när det gäller tv-serier. Bara tänk: Inte ens ”The Sopranos” är full pott, så hur kan då något annat vara det? Och det är självfallet viktigt att kräva kvalitetshöjd av populärkultur när det kommer till de allsmäktiga och respektingivande getingarna.

Med det sagt: Av de svenska tv-serier jag har sett under min livstid – tro mig, det är för många – så är Felix Herngrens ”Bonusfamiljen” den som har kommit närmast det maximala antalet getingar.

Kort och gott och i en logisk slutsats: ”Bonusfamiljen” är den bästa svenska tv-serie jag hittills har fått uppleva, med brasklappen att jag förhandstittat på nio av de tio avsnitt som är första säsongen. Så självklart finns det en möjlighet att allt raseras i säsongsavslutningen, men jag har mycket svårt att tro det.

”Bonusfamiljen” har premiär 30 januari i SVT. Sedan tidigare är det klart att det blir ytterligare en säsong. De avsnitten spelas för tillfället in. Amerikanska tv-kanalen NBC har även köpt formatet till ”Bonusfamiljen” och har nu en egen version av serien under utveckling.


”Bonusfamiljen” handlar om paret Lisa och Patrik, deras barn från tidigare äktenskap samt deras ex. Felix Herngren, Clara Herngren, Moa Herngren och Calle Marthin är gänget bakom serien. I huvudrollerna hittar vi Petra Mede, Vera Vitali, Erik Johansson och Fredrik Hallgren. I rollistan finns också bland andra Johan Ulveson, Ann Petrén, Marianne Mörck och Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

Från första stund är det tydligt att ”Bonusfamiljen” är något utöver det vanliga. Den känslan består när rollfigurernas kärlekstriumfer försöker bestiga berg och deras sorger sitter fastkilade i djupa dalar.

I de välskrivna manusen finns en precision som är ovanlig i svensk tv och som gör att dialogen inte bara känns verklighetsnära, den förstärker också rollfigurernas upplevelser av en kaotisk vardagssituation som lika gärna kan få oss att skratta som att gråta.

Till detta kommer en fingertoppssäker casting, där Vera Vitali briljerar och Petra Mede visar en skådespelartalang som i alla fall inte jag var medveten om att hon hade.

”Bonusfamiljen” är dessutom bättre än sin premiss, bygger sig därifrån med starkt handlingsmurbruk och finess – serien är helt enkelt en nödvändighet för alla som tycker om rolig, smart och dramadriven tv.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie

lineofduty2

BÄST JUST NU

”Line of duty” (SVT): Superb dramaserie och bland det bästa i år. Styrkan hos ”Line of duty” gör att alla sinnen är på helspänn hela tiden. Helheten, men också detaljerna – ja, alla detaljer – är framsnickrade av en anledning och gör serien till en sådan man bör pausa och ta in och avsnitten sådana som tjänar på att ses om.

”Gåsmamman” (C More): Premiär i veckan för de två första avsnitten från säsong 2 av. Jag har sett ytterligare tre och lovar att det är värt att hänga med ”Gåsmamman” hela vägen in i mål och längre än så.

”The Young Pope” (C More): Fem avsnitt in och fortsatt suverän, skoj och ifrågasättande. Utöver det fångar regissören Paolo Sorrentino maktspelet inom kyrkan med fascinerande kameravinklar medan Jude Law gör sitt livs roll.

INTE ENS NÄRA

”Syrror” (TV4): Jag har inga problem med att ”Syrror” dramatiserar hur det är att jobba som sjuksköterska – det är en tv-serie och det handlar trots allt om fiktion. Däremot gör det stundvis ont att uppleva dialogen och skådespeleriet.

KALENDERN

1/12: ”Vikings” fjärde säsong fortsätter hos HBO Nordic – nu med två svenska nykomlingar i Josefin Asplund och David Lindström.

1/12: Årets julkalender i SVT och Barnkanalen har fått titeln ”Selmas saga”. Johan Ulveson och Ester Vuori spelar huvudrollerna.

1/12: Viaplay drar igång sin julkalender ”Det stora experimentet” med Beppe ”Hjärnkontoret” Singer.

2/12: Säsong 27 (!) av ”På Spåret” drar igång i SVT.

4/12: Kanal 9 börjar sända sista säsongen av ”Person of interest”.