Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beskedet om fler nya ”Beck”-filmer hos TV4 och C More

Kristofer Hivju och Peter Haber på en bild från en av de nya "Beck"-filmerna. Foto: Filmlance/C More
Kristofer Hivju och Peter Haber på en bild från ”Beck – Steinar”. Foto: Filmlance/C More

Kristofer Hivju vill göra fler ”Beck”-filmer. Det berättade han när vi nyligen diskuterade hans rollfigur Steinar Hovland inför att TV4 ska sända de tre ”sista” filmerna i serien om Martin Beck och hans kollegor.

Samtidigt är TV4 öppna för fler avsnitt i filmserien. Josefine Tengblad, dramachef på TV4 och C More, säger till mig: ”Så länge publiken fortsätter att älska ”Beck” som den gör så kommer vi att vilja fortsätta.”

Det var den 13 november som TV4 sände ”Gunvald”, den femte i en serie av åtta ”Beck”-filmer som presenterades i slutet av 2014 av C More och TV4. ”Gunvald” var också den sista ”Beck”-filmen för Mikael Persbrandt. Hans ”ersättare” är den norska skådespelaren Kristofer Hivju, känd bland annat från Ruben Östlunds film ”Turist” och ”Game of thrones”.

Kristofer Hivju spelar Steinar Hovland och i kväll, söndag 20 november, sänder TV4 den första filmen med Hivju, som logiskt nog har fått titeln ”Beck – Steinar”.

Av den anledningen och för att Kristofer Hivju är rolig att prata med, tog jag ett snack med honom. Han ringde från Belfast där han för tillfället spelar in den sjunde säsongen av ”Game of thrones”.

Går det bra med ”Game of thrones”-inspelningen?

– Ja, det går bra och kommer bli bra. När man har allt som går att ha tillgängligt så bör det bli bra. Hahaha.

Senast vi pratade frågade jag om en fortsättning på ”Beck”-serien. Då sa du: ”Just nu är jag fokuserad på de här tre filmerna och jag är spänd på att se hur de tas emot.” Sedan blev de en succé. Så nu undrar jag naturligtvis: Blir det fler ”Beck”-filmer.

– Jag tror att det finns en möjlighet, men det är många bitar som ska falla på plats. Men jag har lust att göra Steinar igen och märker ju att folk gillar det.

Kristofer Hivju och Måns Nathanaelson på en bild från "Beck - Vägs ände". Foto: C More
Kristofer Hivju och Måns Nathanaelson på en bild från ”Beck – Vägs ände”. Foto: C More

Inför att vi skulle snacka satt jag och tänkte på Steinar. När jag såg filmerna första gången hade jag en bild av honom, men nu tänker jag lite annorlunda om honom. Han är ju mer allvarlig än vad man först tror. Håller du med där – ser du på annorlunda på honom nu jämför med när ni spelade in filmerna?

– Det är intressant det där, jag upplever att de tre filmerna har tre olika Steinar. Det är som att skapa en hel människa, och det ska vara skillnad och nya sidor som man ser. Till en början är han lättare och lite lustig och humoristisk. I den andra filmen har du också lite mer humor, men brotten blir också mer och mer allvarliga för varje film. Länken till Brevik i den sista filmen var ju uppenbar och du vet, som norrman så är det vårt 11 september. Så när vi spelade in den sista filmen fanns det inte plats för oneliners och små roliga saker eftersom det fanns ett större allvar.

Exakt, där har du helt rätt.

– Så Steinar är en rollfigur som man kan ta åt olika håll och som har flera dimensioner och det är det som gör det skoj att spela honom.

Så att Steinar har olika dimensioner är det som gör att han är tilltalande att spela?

– Helt klart. Men för mig handlar det också om… varför har ”Beck” överlevt som filmserie? För mig finns det ett hjärta och något icke dömande. Ofta finns det ett slags moraliskt filter i krimserier. De onda är väldigt onda och poliserna är snälla och har lite alkoholproblem. Så upplever jag inte att ”Beck” är. Där ser man på bevekelsegrunderna ur ett större perspektiv och eftersom man inte dömer så blir det en mänsklig aspekt och en debatt om hur det är att vara människa.

– Jag skriver ju själv också. Många gånger när man börjar en inspelning är rollfiguren färdig och sedan kör man igång. Men med ”Beck”-filmerna var det en process hela tiden och skulle vi göra fler så kommer den processen att fortsätta.

beck2

Efter att jag och Kristofer Hivju snackat och han berättat att han vill spela Steinar Hovland igen snackade jag med Tomas Michaelsson på Filmlance, produktionsbolaget bakom ”Beck”-filmerna. Han säger så här om möjligheten till fler filmer:

”Som alltid med ”Beck” är det en slags utveckling som pågår och det finns alltid folk som vill ha mer, men det finns inte beslut om något.”

I det mest lovande svaret hittills om en fortsättning för ”Beck” öppnar Josefine Tengblad, dramachef på TV4 och C More, dörren för fler filmer:

”Det är otroligt lyxigt att få ha en serie som publiken har följt under så lång tid och som ständigt är under förändring. Så länge publiken fortsätter att älska ”Beck” som den gör så kommer vi att vilja fortsätta.”

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Beck”