Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Därför var […] tvungen att dö i ”Midnattssol” i SVT

Skådespelarna som medverkar i den nya dramaserien "Midnattssol" i SVT. Foto: Ulrika Malm/SVT
Några av skådespelarna som medverkar i dramaserien ”Midnattssol” i SVT. Foto: Ulrika Malm/SVT

1 391 000 såg premiären av ”Midnattssol” i SVT och jag skulle bli förvånad om siffrorna störtdyker i och med avsnitt 2. I stället finns faktiskt en möjlighet att tittarsiffrorna kommer öka, nu när snacket är igång och många har fått sig en första titt på en av årets bästa svenska tv-serier.

Björn Stein (regissör) och Måns Mårlind (manusförfattare, regissör) är duon bakom serien där Gustaf Hammarsten och Leila Bekhti spelar huvudrollerna.

Om du inte har sett premiären och avsnitt 2 av ”Midnattssol”: SPOILER ALERT. Under bilden avslöjas vad som händer i slutet av avsnitt 1 och hur det sedan fortsätter in i avsnitt 2.

Återigen och för säkerhets skull: SPOILER ALERT om du inte har sett de två första avsnitten av ”Midnattssol” i SVT. Gör det och kom tillbaka senare. Det som följer är att Måns Mårlind och Björn Stein berättar varför en av seriens rollfigurer var tvungen att dö i ”Midnattssol”.

Peter Stormare som Rutger Burlin i "Midnattssol". Foto: Ulrika Malm/SVT
Peter Stormare som Rutger Burlin i ”Midnattssol”. Foto: Ulrika Malm/SVT

Rutger Burlin är död. Länge leve Rutger Burlin.

Ja, det gick kanske att föreställa sig efter avslutningen i premiären, men jag ändå att många satte söndagens kvällsfika i halsen när det stod klart att chefsåklagare Rutger Burlin är död. Hans bortfall innebär också att Peter Stormare endast medverkade i ett helt avsnitt av ”Midnattssol”.

Kaxigt, naturligtvis, av seriens arkitekter Måns Mårlind och Björn Stein. Jag är väldigt förtjust i sådana här handlingsvändningar, och hyser den största respekt för de kreatörer som lyckas ro det i land. Och det gjorde Mårlind och Stein.

Om man ser om premiären av ”Midnattssol” märker man snabbt att något är allvarligt fel med Rutger Burlin redan när vi träffar honom första gången. Sedan blir det bara värre och värre fram till avslutningsscenen i premiäravsnittet. Just den är snyggt komponerad: Peter Stormares rollfigur går på ensliga gator i nattens ljusa Kiruna när dödens hand knackar på axeln. Rutger Burlin hallucinerar, men för oss tittare blir det påträngande eftersom det drömska i dödens mardröm inkräktar i realismens värld.

Varför Rutger Burlin slutade sina dagar som han gjorde får vi också veta i avsnitt 2: Han hade två gifter i kroppen, vilka tillsammans resulterar i magsmärtor, feber, hallucinationer, inre blödning och till sist hjärtsvikt.

När jag träffade Måns Mårlind och Björn Stein snackade vi självklart om beslutet att låta Peter Stormares rollfigur gå sitt öde till mötes redan i premiären och sedan hålla på avslöjandet att han är död till avsnitt 2.

Hur gick tankarna när ni bestämde er för att döda Peter Stormares rollfigur Burlin?

Björn Stein (BS): Egentligen handlar det om att skapa en arena för tittaren, där du säger att vad som helst kan hända. Det är något vi själva uppskattar, att om vad som helst kan hända, kan jag inte sitta med min trygga hatt och gissa vem som är mördaren.

Måns Mårlind (MM): När historien blir osäker, då måste man lita på historieberättarna. Sedan var det inte bara det att Burlins död är viktig i sig, den är också viktig för att lyfta underdogen, Anders Harnesk, den här snubben som ingen litar på. Hans roll blir ännu bättre när vi har etablerat honom som den här personen som ingen vill ta i tång med. Så det är också den dramaturgin.

Exakt. Det är ett effektivt sätt att flytta upp Anders ett steg och ge honom ansvar för utredning. Men när ni skrev manus var ni på det klara med att Burlin skulle dö?

MM: Ja, och vi visste också att vi ville ha Peter till den rollen, inte bara när vi skrev manus, utan faktiskt när vi skrev seriens storyline.

BS: Vi fick tjata in honom. Helvete vad vi fick tjata på honom. Jag satt i Carnots tomma lägenhet och bara tjatade ner honom, ”okej då, jag kommer väl då”, sa han till slut.

MM: Där ser man fördelen med att vara två. Björn gjorde det och jag regisserade de scenerna.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Midnattssol”