Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

”Detaljerikedomen i ”The Crown” gör det svårt att värja sig”

Claire Foy spelar Elizabeth II i Netflix nya serie "The Crown". Foto: Alex Bailey/Netflix
Claire Foy spelar Elizabeth II i Netflix nya serie ”The Crown”. Foto: Alex Bailey/Netflix

Saknar du ”Downton abbey”? ”The Crown” om Elizabeth II är i så fall ditt nästa tv-beroende.

Enligt MMS har en tredjedel av den svenska befolkningen i åldern 9-99 tillgång till Netflix i sina hem. Siffrorna skvallrar inte bara om att streamingtjänsten dominerar marknaden, utan också om att Netflix är överlägsen.

Inom ”ett par år” hoppas Netflix att hälften av de filmer, serier, dokumentärer och realityserier som finns tillgängliga på streamingtjänsten ska vara originalmaterial. Till hjälp har de en programbudget som för tillfället ligger på sex miljarder dollar. Med sådana pengar går det exempelvis att göra ”The Crown”, den kommande serien om Elizabeth II som kommer kosta Netflix mer än 100 miljoner dollar – då snackar vi om sex säsonger på tio avsnitt vardera.

När man tittar på ”The Crown” förstår man varför.

”The Crown” (premiär 4 november) tar sin början 1947 och berättar i säsong ett om Elizabeths II:s första tid som regent. Intriger, maktspel och kärlek är i fokus. Samtidigt måste Elizabeth II bygga en relation med premiärminister Winston Churchill.

Serien är inspirerad av Peter Morgans pjäs ”The Audience”, som handlar om de möten som drottningen, liksom hennes far före henne, har med de brittiska premiärministrarna varje vecka.

Det är även Morgan – en brittisk gentleman med öga för detaljer som tidigare bland annat gjort filmen ”The Queen” – som har skrivit manus till de tio avsnitten.

Han, producenten Andy Harries samt skådespelarna Claire Foy (Elizabeth II), Matt Smith (Prins Philip) och John Lithgow (Churchill) diskuterade serien på en pressträff som jag var på tidigare i år. Peter Morgan berättade då om arbetet med ”The Crown” och nämnde bland annat de fyra researchers som läser allt de kommer över för att serien ska vara så verklighetstrogen som möjligt.

– Men det som aldrig blir offentligt är de här mötena mellan regenten och premiärministern. Ingen vet vad som sägs, inte ens premiärministerns fru, eller i ett fall, premiärministerns make. Så jag tänkte att det här är ju en gåva för en dramatiker – att försöka skriva det som vi inte vet, men som vi älskar att tänka på och fantisera om, säger Peter Morgan.

Efter att ha sett majoriteten av ”The Crowns” första säsong är jag imponerad. Visserligen säckar handlingen ihop en aning då och då och fastnar i ett slags repetitiv loop, men detaljrikedomen gör det svårt att värja sig när den fiktionaliserade verkligheten och Claire Foys strama gestaltning av Elizabeth II:s slår till med full kraft.

theyoungpope2

BÄST JUST NU    

”The Young Pope” (C More): Paolo Sorrentinos inleder sin tv-serie om den första amerikanska påven med en drömsekvens och låter sedan en osäkerhet följa med in i en förhöjd realism. Jude Law i huvudrollen gör sin bästa rollprestation på år och dagar. Seriens första två avsnitt är inte suveräna hela tiden, men nära nog.

”Midnattssol” (SVT): Björn Steins och Måns Mårlinds ”Midnattssol” fick en galopperande start vad gäller handling och tittarsiffror. Fortsättningen, faktiskt hela vägen in i mål, är precis lika spännande och dynamisk. Förvänta dig vändningar och en och annan tappad haka.

”The Crown” (Netflix): I detaljrikedomen märks självklart också de tidstypiska klänningarna, kläderna och kostymerna. Kostymören Michele Clapton har gjort hästjobb.

INTE ENS NÄRA

”Kevin can wait” (TV6): I morgon, söndag 30 oktober, börjar TV6 sända ”Kevin Can Wait” med Kevin James i huvudrollen. Det är en värdelös komediserie, så avslappnad i sin eländiga konstruktion och usla premiss att den är jobbigt pinsam från första sekund.

KALENDERN

30/10: TV6 sänder först premiären av ”Kevin can wait” och sedan tredje säsongstarten för ”Fresh off the boat”.

31/10: Underbart så klart när ”Crazy Ex-girlfriend” är tillbaka med säsong 2 i Kanal 11.

7/11: ”I Trumpland med Filip & Fredrik” är en dokumentär i Kanal 5 inför det amerikanska presidentvalet.

13/11: SVT börjar sända suveräna ”Line of duty”. Nu är det dags för den brittiska seriens tredje säsong.

14/11: ”Historieätarna” drar igång programseriens sista omgång i SVT.