Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Därför sänder inte SVT ”Sherlock” säsong 4 som planerat

sherlock2

Det är nya tider och då är inget konstant, speciellt inte när det gäller tv-rättigheter. Nu meddelar exempelvis SVT att de inte kommer sända säsong 4 av ”Sherlock” i samband med att avsnitten visas i Storbritannien, så som vi väl alla trodde från början – i stället har Netflix skaffat rättigheterna till de nya avsnitten.

På SVT.se går det att läsa att distributören BBC Worldwide har sålt rättigheterna till Netflix. Vidare skriver SVT att det har skett ”framför näsan på över 150 tv-bolag världen över som har sänt serien och väntat på att få tillgång till de nya avsnitten.”

”Trots ansträngningar från SVT:s sida i täta kontakter med BBC Worldwides högsta ledning, har beslutet tyvärr inte gått att påverka eftersom beslutsfattandet skett på en global nivå”, skriver SVT också.

Jag har under det senaste året hört flera liknande historier från kreatörer, tv-kanaler och produktionsbolag: Netflix dundrar in, slänger en hög med pengar på bordet och vid sidan står alla andra med hakan i golvet, som om det fortfarande skulle vara en nyhet eller ens förvånande att Netflix har gigantiska summor som de kan spendera på inköp och originalserier.

I vilket fall: Säsong 4 av ”Sherlock” har premiär 1 januari i BBC. När det blir premiär hos Netflix är ännu inte känt. Det är inte heller klart om SVT kommer sända de nya avsnitten vid ett senare tillfälle.

Precis som tidigare är det Benedict Cumberbatch och Martin Freeman som spelar huvudrollerna i Steven Moffats och Mark Gatiss tv-serie om Sherlock Holmes.

I en intervju med brittiska GQ från början av oktober säger Benedict Cumberbatch bland annat att säsong 4 av ”Sherlock” ”kan vara slutet på en era” och att avsnitten ”slutar på ett sätt som gör det svårt att följa upp direkt”. Samtidigt som Cumberbatch säger att det skulle skava att aldrig spela Sherlock Holmes igen och att de inblandade i serien ”aldrig säger aldrig” och att han gärna skulle göra mer, så konstaterar han också att ”de har gjort något komplett” i och med avslutningen på säsong 4.

Mattias Bergqvist finns på Twiitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie