Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

”The Rain” är Netflix första skandinaviska originalserie

netflix

Och så kom ett väntat besked: Nu är det nämligen klart vilken skandinavisk serie som blir Netflix första.

Det är Miso Film som står bakom projektet som har fått titeln ”The Rain” och föga förvånande är det en dansk trio – Jannik Tai Mosholt (”Borgen”, ”Rita”, ”Bedrag”), Esben Toft Jacobsen (”Den stora björnen”) och Christian Potalivo (”Lång historia kort”) – som är producenter.

”The Rain” blir alltså den första skandinaviska originalproduktionen som får global premiär hos Netflix – det är för övrigt planerat till någon gång under 2018.

I ett pressmeddelande från Netflix går det att läsa följande om seriens handling: ”Tio år efter att ett brutalt virus har utplånat större delen av den skandinaviska befolkningen ger sig ett ungt syskonpar ut i jakten på säkerhet. Med endast sin fars anteckningar om viruset och den nya världens faror börjar syskonen en farlig resa där de sluter med en annan grupp unga överlevare. I mötet med allvarliga faror inser gruppen snabbt att det största hotet inte kommer från utsidan – det kommer inifrån.”

Om du tycker dig känna igen handlingen, så ja, det är för att den är bekant. Tematiken går igen i flertalet filmer, böcker, seriealbum och tv-serier och ja, populärkultur överlag. Inget fel i det naturligtvis, så länge ”The Rain” hittar sin egen skruv på det hela. Samtidigt går det också tänka sig att seriens premiss öppnar för visuell finess i ett öde och kargt Skandinavien.

Jannik Tai Mosholt är manusförfattare till ”The Rain” och kommer vara showrunner tillsammans med Christian Potalivo. I en kommentar säger den förstnämnda:

”Jag är intresserad av att undersöka hur människor skulle reagera om civilisationen som vi känner den, en dag försvinner. Och jag vill särskilt se det från unga människors synvinkel. De som är för unga för att förstår vad som händer när allt och alla runt omkring dem försvinner, och som därför måste ta reda på vilka de är och vilka de ska bli.”

Han fortsätter:

”I stora drag handlar ”The Rain” om hopp, och om att hitta något att kämpa för, när allt hopp verkar vara ute. Det är en berättelse om ansvar och huruvida överlevnad baseras på individen eller gruppen. Det är en berättelse om att uppleva något för första gången i en värld där det inte finns någon som guidar dig till vad du ska göra. Kärlek, hat, sorg, glädje och hopp.”

Peter Bose är vd för Miso Film, som tidigare bland annat gjort ”Modus” i TV4, ”Frikänd”, ”Dicte”, danska ”1864” samt ”De som dödar”. Bose säger i pressmeddelandet från Netflix:

”Miso Film” är oerhört stolta över att producera den första originalserien från Netflix i Skandinavien. Vi haft starkt fokus på högkvalitativa dramaserier, sedan vi etablerade företaget 2004, och vårt samarbete med Netflix är en milstolpe för Miso Film.”

Eftersom ”The Rain” inte har premiär förrän 2018 är det inte riktigt dags att hålla andan ännu, men beskedet från Netflix om en skandinavisk originalserie är med största sannolikhet bara det första i en ström av svenska, danska eller norska serier som lär komma i framtiden.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie