SPOILER ALERT

Norska ”Struggle for life” av Erlend Loe till HBO Nordic

struggle

HBO Nordic fyller på sitt bibliotek – nu är det nämligen klart att de två första säsongerna av norska dramaserien ”Struggle for life” (”Kampen för tillvaerelsen” är originaltiteln) landar sin helhet hos streamingtjänsten 19 december.

I seriens centrum står rollfiguren Tomasz Novak. Han är arbetslös lingvist, bor i Polen med sin gravida flickvän. Pengar är ett problem och i bakhuvudet finns strävan om ett anständigt liv för hela familjen. Var reser man då? Jo, till Norge där Tomasz far tydligen bor. Självklart har huvudpersonen aldrig träffat sin pappa heller.

HBO Nordic om handlingen i ett pressmeddelande: ”Under Tomasz vistelse i Norge blir han alltmer integrerad i det norska samhället, här presenterat av en priviligierad och välmenande grupp av medborgare i Oslos rika radhusområde, som i avsaknad av riktiga problem är experter på att skapa sina egna.”

Författaren Erlend Loe liksom Per Schreiner och Björn Olaf Johannessen är manusförfattare och i rollistan finns bland andra Bartek Kaminski, Lena Kristin Ellingsen, Ola G. Furuseth, Mads Ousdal, och Trine Wiggen.

”Struggle for life” hade premiär på NRK hösten 2014. Serien vann då Gullruten (norska Kristallen) i kategorirerna Bästa manus, Bästa foto och Bästa regi.

Säsong 1 och säsong 2 av ”Struggle for life” blir tillgängliga i sin helhet på HBO Nordic 19 december.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie