Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Viaplay gör julkalender – så här blir ”Det stora experimentet”

detstoraexperimentet

Viaplay presenterar nu sin första originalserie för barn och det är ett slags julkalender.

Titeln är ”Det stora experimentet” och ska enligt ett pressmeddelande tala till ”barnens naturliga nyfikenhet och lust att lära”. Dessutom utlovas en serie som ”utbildar, underhåller och uppmuntrar barn att genom 24 olika experiment öka sin förståelse för olika områden som kemi, musik, matematik och många fler.”

”Det stora experimentet” är också tänkt att använda sig av julkalender-formatet och har därmed bland annat premiär 1 december och är på 24 avsnitt.

Jonas Karlén, vd på Viaplay, i samma pressmeddelande:

”Vi har humor, drama, spänning och sport i vår originalportfölj, vilken nu blir komplett när vi lanserar vår första originalserie för den yngre publiken. Det här är någonting vi har velat göra länge då det finns för få inspirerande men samtidigt utbildande format för barn. Med julkalendern förändrar vi det och förstärker vår position som ledande plattform för svenska kvalitativa produktioner.”

Självklart är det helt rätt av Viaplay att satsa på en originalserie för barn – vikten för streamingtjänsterna att nå barn och ungdomar är stor och något som jag påpekat flera gånger.

”Det stora experimentet” produceras av Nexiko. Lars Beckung är vd:

”Det är oerhört spännande tider för oss som jobbar med att berätta med rörlig bild. Att vi får vara med och skapa den första julkalendern exklusivt till en streamingtjänst är otroligt kul. Viaplay har sedan start velat ha ett program som föräldrar VILL att deras barn ska titta på. Det känns inspirerande både som tv-makare och förälder. Dessutom är det första gången som mina barn tycker att jag har ett coolt jobb.”

Handlingen för det ”Det stora experimentet” känns också tilltalande. Följande går att läsa i det där pressmeddelandet från Viaplay:

”Två barn som har vunnit Nordens främsta uppfinnartävling för barn. Som en del av priset får de följa med tävlingens hedersdomare på ett studiebesök hos en riktig uppfinnare, ingen mindre än Professor Primus, första vinnaren i samma tävling. Professorn är numer en misslyckad figur som inte har haft några framgångar sedan tävlingen och blir därför galen av avundsjuka på barnens kreativitet och låser in barnen i sitt laboratorium. Den stora frågan är – kommer de att hinna hem till sina familjer innan julafton? Enda vägen ut är att lösa professorns svåra experiment. Varje dag får de försöka lösa ett nytt experiment, lyckas de öppnas en dörr som förhoppningsvis leder ut till friheten.”

Inspelningen sker på Tekniska museet i Stockholm och startar i slutet av september. Skådespelarna i serien avslöjas senare under hösten. Sist, men inte minst: Bilden på porten. Jo, den ska vara talande för serien och är återkommande genom serien. Gissningvis handlar det om utseendet på de dörrar som ska leda de två barnen till friheten.

”Det stora experimentet” har premiär 1 december hos Viaplay.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie