SPOILER ALERT

Felix Herngrens ”Bonusfamiljen” förnyas av SVT innan serien sänts

Skådespelarna i SVT:s nya serie "Bonusfamiljen". Övre raden: Petra Mede, Niklas Engdahl, Fredrik Hallgren och Ida Engvoll. Nedre raden: Jakob Lundqvist, Erik Johansson, Vera Vitali, Frank Dorsin och Amanda Lindh. Foto: Ulrika Malm/SVT
Skådespelarna i SVT:s nya serie ”Bonusfamiljen”. Övre raden: Petra Mede, Niklas Engdahl, Fredrik Hallgren och Ida Engvoll. Nedre raden: Jakob Lundqvist, Erik Johansson, Vera Vitali, Frank Dorsin och Amanda Lindh. Foto: Ulrika Malm/SVT

Förändringens vindar blåser och ingen ska vara gladare för det än vi tv-tittare. Nu bekräftar nämligen SVT att de har tagit ett beslut som hittills varit ovanligt för tv-huset, som förhoppningsvis kommer bli än mer vanligt både hos SVT liksom andra aktörer: Felix Herngrens nya serie ”Bonusfamiljen” har förnyats och det innan ett enda avsnitt har sänts.

Under en längre tid har jag poängterat att det är en nödvändighet för SVT att förändra beslutsgången kring vilka dramaserier som fortsätter, och när dessa beslut tas – så självklart gör beskedet kring ”Bonusfamiljen” mig mycket glad.

Planerad premiär för säsong 1 av ”Bonusfamiljen” är i slutet av januari 2017, men inspelningen av säsong 2 börjar i dag, onsdag 7 september. Felix Herngren är regissör för och upphovsman till serien och förklarar för TT:

”Vi fick ett litet special-ja på den här. Normalt är det en ganska lång process att få ja från SVT, det brukar ju ta ett år i alla fall”, säger Felix Herngren och fortsätter senare:

”Eftersom det är barn med i serien så sade vi att om vi ska få det trovärdigt med samma skådespelare så måste man göra det här nu. De växer ju ganska snabbt.”

Jag pratade med Christian Wikander, programchef för drama på SVT, i samband med att beskedet om den nya säsongen för ”Bonusfamiljen” blev offentligt.

Det här beslutet är ju ovanligt, då säsong 1 ännu inte har sänts. Hur gick tankarna kring det här?

– Om vi tittar på den här serien ”Vår tid är nu” så tog vi beslut om två säsonger på en gång, och med ”Bonusfamiljen” så tog vi en säsong i taget, men när vi såg materialet så kände vi oss väldigt positiva till det vi såg och valde då att börja utveckla säsong 2. Den utvecklingen kändes lovande så då tog vi ett beslut, för det stämde med produktionsmöjligheterna, säger Christian Wikander och fortsätter:

– Man kan inte säga att vi kommer att göra det mer och mer, men det kommer i alla fall fortsättningsvis vara beslut som tar ett par säsonger i omgång. Inte alltid, men ibland.

”Bonusfamiljen” handlar om paret Lisa och Patrik, deras barn från tidigare äktenskap samt deras ex. Felix Herngren, Clara Herngren, Moa Herngren och Calle Marthin är gänget som står bakom serien.  I huvudrollerna hittar vi bland andra Petra Mede, Vera Vitali, Frank Dorsin och Erik Johansson. I rollistan finns också Johan Ulveson, Ann Petrén, Marianne Mörck och Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

Äkta paret Felix och Clara Herngren lever själva i en bonusfamilj och Felix Herngren berättar för TT:

”Mycket av det här är ju våra liv, verkligen. ”Solsidan” var också en fantastisk serie att jobba med men det är mycket mer en på-låtsas-värld medan det här är mycket mer på riktigt.”

Säsong 1 av ”Bonusfamiljen” har premiär i slutet av januari i SVT. När säsong 2 ska sändas är ännu inte klart, men en tanke är naturligtvis att serien fortsätter hösten 2017, då alla jag pratar med om serien säger att den ser fantastisk ut och har stort potential att bli en tittarsuccé. Om inte till hösten nästa år, så förväntar jag mig att ”Bonusfamiljen” säsong 2 åtminstone börjar sändas så snabbt som möjligt efter att kalendern har visat 2018.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie