Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Peter Stormare om nya serien ”Swedish Dicks”: ”Det är min bebis”

Foto: Viaplay
Peter Stormare på en bild från ”Swedish Dicks” Foto: Viaplay

Viaplays originalserie ”Swedish Dicks” har premiär 2 september. Som bekant är det Peter Stormare och Johan Glans som spelar huvudrollerna i serien, där även Hollywoodstjärnan Keanu Reeves har en för handlingen betydande roll.

”Swedish Dicks” handlar om Ingmar (Peter Stormare), en tidigare stuntman som nu uppgivet försörjer sig som privatdetektiv. Axel (Johan Glans) har rest jorden runt som dj. Av omständigheter utanför bådas kontroll sammanförs de som av ödet och bådas liv tar en ny vändning – duon lägger till ett s i privatdetektivfirmans namn och voila, ”Swedish Dicks” är ett faktum.

I somras träffade jag Peter Stormare för att snacka om ”Swedish Dicks”, men självklart också annat. Stormare har ju haft en karriär som är lika omväxlande som färgrik med flertalet uppmärksammade filmer samt roller i tv-serier som ”Prison Break”, ”The Blacklist” och nu senast här hemma ”Black Widows” samt kommande ”Midnattssol” och givetvis ”Swedish Dicks”.

Under bilden följer intervjun med Peter Stormare nära nog i sin helhet.

Foto: Viaplay
Peter Stormare och Johan Glans. Foto: Viaplay

Du, när jag åkte tåget ner till Stockholm nu så satt jag och kollade på IMDB. Jag räknade då till 75 roller sedan 2010.

– Det är det säkert.

Det är helt sinnesjukt egentligen. Hur hinner du med?

– Eftersom jag blir inbjuden… Det är samma för Alexander (Skarsgård) och alla från Sverige, vi blir erbjudna huvudroller, men ofta med b-regissörer och med b-manus. Från början i min karriär så hade jag en väldigt bra manager och agent. Vi satt och snackade vilken väg jag ville gå och jag ville gå den långa vägen. Jag vill hålla på med det här ändå tills jag dör.

Det förstår jag.

– Speciellt efter ”Fargo” hade jag massa penningstinna erbjudanden, men det var lite att göra exakt samma karaktär, han skulle vara blonderad…

Så klart.

– … sedan var det vissa remakes. Och remakes i USA vill inte någon bra amerikansk regissör göra. Då tar man in någon från Brasilien eller Spanien eller Sverige. Så jag valde att inte bara se pengar och jag hade en riktigt fantastisk gammaldags agent i Sam Cohen. Han sa att jag hade två vägar att gå: ”Du kan göra 10-12 miljoner dollar på fem år och sedan vill ingen jobba med dig. Eller så kan du vara med i bra och udda sammanhang medan du inte lever över dina tillgångar.”

– Så har det varit lite för mig. I stället för att kämpa för huvudroller som är skrivna för amerikaner så är jag hellre med i något sammahang med någon ung indiependent-galning eller så väljer jag att göra mindre roller i Michael Bay-filmer. Det ger mig så mycket mer. På tv har jag varit upplåst med ”Prison Break” och jag gör inte det igen.

Du vill inte göra det, alltså att vara bunden till en serie?

– Nej, det är tio månader per år och då får du inte göra någoting annat. Naturligtvis fick jag så mycket andra erbjudanden under de där tio månaderna med ”Prison Break” som jag var tvungen att tacka nej till.

Så klart, för det är ju så det är, när man redan är uppbunden börjar telefonen ringa.

– Ja, det är så det är. Jag har varit inbjuden att göra tv-serier, men då säger jag att jag gärna vill göra tre avsnitt. Jag vill inte bara göra ett, utan två eller tre för då kan man få en berättelsebåge för sin rollfigur.

Du vill att det ska finnas något att ta på.

– Ja, och det har jag fått igenom genom att vara envis. Även om rollen inte är stor så gillar jag att vara med när regissören är bra, när det är några skådisar som jag respekterar och det är ett manus som kan bli jävligt bra eller som kan falla pladask.

– Så det är… vissa filmer som jag har varit med i har bara försvunnit, vissa har blivit stora och kultförklarade och vissa dåliga beslut har jag gjort men då har jag trott att det skulle bli någonting. Jag vill gå in med hela mitt hjärta och det är kul att jobba med människor som går in med hela sitt hjärta.

Ja, annars blir ju allting lite sämre.

– Ja, det är för mycket pengar i vissa filmer så folk har inget hjärta. Jag har var med för länge så jag vill inte vara med i ”Wolverine” och skrika ”get the fuck down” med en green screen bakom mig. Jag har inte jättemycket pengar på banken, men jag har så att jag klarar mig. Jag behöver inte mer. Jag har inget lyxhus eller 25 bilar och samlar på klockor.

Men du får göra det som du vill göra.

– Exakt. Jag hoppar runt. Jag citerar John Lennon som sa: ”Jag är som en gräshoppa, jag kan inte göra samma sak hela tiden”. Så är det, jag vill göra andra saker. Jag vill skriva, jag vill måla, jag vill göra musik och göra experimentell musik och musik som säljer. Jag är lite samma när det gäller mat. Jag kan käka samma mat i en månad och tycker att det är kanon, men så plötsligt, nej.

När jag kollade på IMDB så hittade jag också ett fantastiskt namn på en rollfigur som du gjorde rösten till i ”Big Top Scooby-Doo!”: Wulfric von Rydingsvärd.

– Ja, just det.

Det fick mig i alla fall att tänka på att Ingmar – hoppas inte att du blir förnärmad nu – inte är ett jätteroligt namn på en huvudrollfigur i en tv-serie.

– Nej, egentligen inte.

Så hur viktigt är ett namn på en rollfigur i en serie som ”Swedish Dicks”?

– Man känner ju till Ingmar genom Bergman. Det är ju ett gammalt vikinganamn, så det var dels det, inte så mycket Bergman utan att det var ett vikinganamn. Och Axel är ju ett känt namn. Det fanns ju andra förslag, men du vet, man kan inte ha ett namn som Sven eller Anders. Så Ingmar för att det är vikingen, hård, kung, en kämpe.

Och det är ju Ingmar ändå i ”Swedish Dicks”. Jag har sett två avsnitt och man får ju en känsla direkt av att den här snubben inte är en kille som ger upp. Han kämpar på.

– Ja, han kämpar på. Jag har beskrivit honom för Peter Settman… jag och min fru är medlemmar i en sydsamisk stam uppe i Jämtland och de är galna. Du vet, även när isen är tunn så tar de snöskotern som är specialbyggd och är det vargar som jagar så åker de över isen och vattnet bara sprutar bakom. Och det är Ingmars karaktär. Han är på väldigt tunn is men han tar sig ändå över på andra sidan.

Foto: Viaplay
Foto: Viaplay

”Swedish Dicks” är en idé som kommer från Peter Stormare. Han beskriver serien som ”sin bebis”. När han för drygt två år sedan började skriva manus på riktigt så var ”Swedish Dicks” tänkt som ett entimmesdrama. ”Mer drama och mer mystik”, som han själv säger. Stormare visade manusen för Peter Settman, som föreslog att avsnitten skulle vara halvtimmeslånga.

– Han sa att det kommer att bli lättare för honom att försöka få pengar och finansiering i Sverige och Norden då. Jag ville att det skulle gå till Viaplay, att de skulle hoppa på det här och göra en egen tv-serie. Slutligen så gick vi till dem och sa vad vi ville göra, för vi hade sådan fart och fick till manuskripten, vi fick skådespelarna, även i USA tyckte man om att läsa manusen.

– Så när vi gick till Viaplay och de läste igenom manuskripten så blev vi enormt tagna på sängen, för de vill göra det här. ”Det är dags för oss att göra det här. Vi bör göra lite egna saker.”  Som man säger: ”In Hollywood there is no time, only timing.”

Sedan fixade ni ihop allt väldigt snabbt, eller hur?

– Vi sydde ihop allt på ett år. Annars tar det sju år.

Det är för lång tid, alltså.

– Ja, det är för långt tid. Det här är lite vikingataktik.

Bara att dundra på.

– Ja, om vinden blåser så hissa seglet och kör för fan, för vinden kommer att avta och då gäller det att ha gjort något.

Det känns som att du med ”Swedish Dicks”, ”Black Widows” och ”Midnattssol” är lite mer inne i svenska och nordiska produktioner än tidigare.

– Det är totalt omedvetet. Björn (Stein) och Måns (Mårlind) som gör ”Midnattssol” känner jag sedan tidigare och vi skulle göra en sak tillsammans som inte blev av. Sedan sa de att de skulle göra ”Midnattssol” och vill att jag skulle vara med. ”Det är en speciell karaktär, du ska vara lite lurig och vi kan göra det väldigt snabbt uppe i Norrland, det är mest att du åker omkring i en helikopter” – jag älskar att åka helikopter.

– Samtidigt kom ”Black Widows” och det ville jag inte göra först, men sedan så är det en grabb som heter Kyrre Hellum från Norge som jag tycker är en kanonbra skådis och han spelar den norska polisen. Så jag kontaktade honom och frågade om det stämde att han skulle vara med och när han sa ja, så sa jag att jag ställde upp, för alla våra scener skulle spelas in på bara två veckor så jag träffade nästan ingen annan. Så vi tillbringade 14 dagar tillsammans i Helsingfors och hade jävligt kul. Ibland fick jag titta på honom för det var som att jobba med Steve Buscemi, för han ser ut som Buscemi.

Ja, visst gör han det.

– Ibland när vi satt i hotellbaren och han slappnade av, så bara: ”Fan, Steve Buscemi”.

De spelar lite på samma sätt också.

– Ja. Jag tycker att han är en Norges bästa skådespelare. Så jag gjorde det där med Måns och Björn och sedan var jag två veckor i Helsingfors och sedan var det färdigt.

Då är det inte så mycket tid ändå.

– Nej, jag behövde inte tillbringa så mycket tid här.

Jag har liten hypotes här, så du får rätta mig om jag fel: Du är med i uppföljaren till Keanu Reeves film ”John Wick”, så jag tänker att det var du som övertalade Keanu Reeves att ställa upp i ”Swedish Dicks”.

– Nej, han övertalade nog mig.

Hahaha. Berätta.

– Så här är det: Han planerar en trilogi med ”John Wick”-filmer. Jag är med lite gran i nummer två. Sedan sa han att jag skulle vara med mer i trean om tvåan går bra. Det är hans lilla bolag som gör det här, han som skrapar ihop pengar och visst, det var inte många som såg filmen, men den kostade kanske 15 miljoner dollar att göra…

… och den ser fantastisk ut.

– Ja, verkligen, och så spelade den in 100 miljoner. Och de stora bolagen bara: ”Va?”.

Jag älskar ”John Wick”.

– Samtidigt har han mage… han berättade att varannat år så kommer de med ”Speed”-erbjudanden. Mer, mer och mer pengar. Han säger ”aldrig”. Med ”Matrix” är det samma sak. Han säger nej, det är gjort – precis som för mig och ”Prison Break”, jag skulle aldrig gå tillbaka. Men Keanu är en väldigt ödmjuk och blyg… har du träffat honom?

Nej, tyvärr inte.

– Han är ödmjuk och blyg. Men jag sa det att ska jag vara med i ”John Wick” i några dagar så måste du vara med i ”Swedish Dicks”. Då skrattade han och sa: Vad fan är ”Swedish Dicks”? Jag skickade manusen, sedan tog det tag för han var borta i Italien och avslutade ”John Wick”, men när han kom hem så sa jag att vi måste tala om ”Swedish Dicks” för annars måste jag hitta någon annan.

– Så vi träffades för ett lunchmöte och då hade han med sig ett anteckningsblock med frågor. Han hade läst alla manus och tyckte det var kanon. Han hade massa frågor och ville göra det, men allt skulle göras under en vecka.

Så det passade in i hans schema?

– Precis. Vi var tvungna att göra så. Lite konfunderat var det ibland, men han tyckte att det var skitkul. Han kom till och med på vår lilla avslutningsfest och tackade alla. Han gick och tackade regissörerna och alla som har varit med i serien.

”Swedish Dicks” har premiär 2 september hos Viaplay.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie