Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Bekräftat: ”Bron” säsong 4 blir seriens sista

Sofia Helin som Saga Norén i tredje säsongen av "Bron". Foto: Carolina Romare/SVT
Sofia Helin som Saga Norén i tredje säsongen av ”Bron”. Foto: Carolina Romare/SVTiler alert

Våren 2018 kommer en tv-epok att gå i graven.

I förra veckan kunde Spoiler alert berätta att det blir en ny säsong av ”Bron” i SVT. Då fanns det en del frågetecken om den fjärde säsongen av den populära tv-serien också är den sista.

Nu är alla frågetecken utraderade.

Piv Bernth, dramachef på DR, bekräftar i ett pressmeddelande att säsong 4 innebär ett avslut för dramaserien. När jag snackar med ”Brons” upphovsman och huvudmanusförfattare Hans Rosenfeldt säger han:

– Det är den sista säsongen som det ser ut i dagsläget. Rent manusmässigt och historiemässigt siktar vi på ett riktigt avslut, alltså ett slut på serien i och med säsong 4.

När tog ni beslutet av säsong 4 ska vara den sista?

– Vi visste det när vi började med säsong 4. Alla gick in i fyran för att avsluta, inte minst Sofia som har enormt tuffa inspelningar, många dagar, borta från familjen i ett halvår. Så vi sa: Gör vi en till så blir det den sista.

Hur känns det när ni skriver manusen nu, är det vemodigt?

– Vi är inte framme vid de sista avsnitten ännu, vi skriver avsnitt ett till fyra fortfarande, så nej, men jag tror inte att det kommer att bli mest vemodigt i skrivfasen utan på inspelningen, när vi verkligen gör det sista. Det är ju det att väldigt många funktioner i teamet är de samma sedan säsong 1, så vi har jobbat ihop i nästan tio år.

Det är nästan så att jag känner ett vemod när vi pratar om det.

– Hahaha. Men jag tror att det är bra, jag tror att det är bra att vi har bestämt oss: Vi gör en sista och sedan är vi klara med Saga och ”Bron”.

Som jag förstår det kommer mycket av handlingen i säsong 4 att utspela sig i Köpenhamn.

– Ja, mycket mer kommer utspela sig i Köpenhamn. Nu byter vi land för själva utredningen. Den har alltid varit Sverige-baserad tidigare men nu blir den Danmarks-baserad.

I och med att det här är sista säsongen, finns det något du kan säga om Sagas sista fall?

– Nej, det gör det ju egentligen inte. Det kommer att vara ett fall att lösa och sedan kommer det att vara en personlig resa för båda huvudkaraktärerna och ju mindre jag säger om det desto bättre är det, tror jag. Men en liten detalj är att vi kommer att få reda på var Saga har fått sin Porsche ifrån.

Du ser, då kan man spekulera i att det kanske blir en del flashback som går att knyta till Sagas uppväxt och hennes familj.

– Hahaha. Du får spekulera i precis vad du vill om det.

Foto: Carolina Romare/SVT
Foto: Carolina Romare/SVT

Inspelningen av ”Brons” fjärde och sista säsong är planerad att börja i november. I de åtta nya avsnitten spelar Sofia Helin precis som tidigare Saga Norén medan danska skådespelaren Thure Lindhardt återigen gör rollen som Henrik Sabroe.

Hans Rosenfeldt och Camilla Ahlgren är huvudmanusförfattare för ”Bron” säsong 4. Henrik Georgsson regisserar de fyra första avsnitten medan danska Rumle Hammerich tar hand om de fyra sista och därmed själva avslutet på ”Bron”.

”Bron” säsong 4 har planerad premiär våren 2018.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie