Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Bekräftat: ”Bron” fortsätter i SVT – säsong 4 kan bli tv-seriens sista

Thure Lindhardt och Sofia Helin på en bild från "Bron". Foto: Carolina Romare/SVT
Thure Lindhardt och Sofia Helin på en bild från ”Bron”. Foto: Carolina Romare/SVT

Spoiler alert kan nu berätta att det är hundra procent klart att det blir en fjärde säsong av ”Bron” i SVT och SVT Play.

Christian Wikander, programbeställare på SVT, bekräftar för första gången att ett produktionsbeslut har tagits och att det blir nya avsnitt av den internationellt framgångsrika serien med Sofia Helin i huvudrollen. Inspelningen börjar så tidigt som till vintern.

– Vi är i full gång med utveckling av manus och det material som vi hittills har sett är väldigt lovande.

I runda slängar, finns det ett planerat premiärdatum?

– Nej, det gör det inte, men i runda slängar 2018.

Då gissar jag våren 2018?

– Det är en möjlig gissning.

Givetvis och lyckligtvis är det även klart att Sofia Helin och Thure Lindhardt fortsätter att spela huvudrollerna i ”Bron” säsong 4 som Saga Norén och Henrik Sabroe.

– Så är det, de huvudkaraktärer som vi lämnar i slutet av säsong 3 är de som vi möter i upptakten på serien, säger Christian Wikander som menar att det från SVT:s sida inte var ett självklart val att ge grönt ljus åt en fortsättning för ”Bron”:

– Nej, av det enkla skälet att har man gjort tre fantastiska säsonger så är det en enorm utmaning att komma med en fjärde. På ett sätt höjs nivån och förväntan för varje säsong, och det är väldigt tufft. Men vi kände att med den idén som Hans Rosenfeldt och Filmlance kom med så finns potentialen.

Sofia Helin som Saga Norén i "Bron". Foto: Carolina Romare/SVT
Sofia Helin som Saga Norén i ”Bron”. Foto: Carolina Romare/SVT

Tillsammans med resten av gänget bakom ”Bron” har seriens upphovsman och huvudmanusförfattare Hans Rosenfeldt under en längre tid skrivit manus och planerat hur säsong 4 ska se ut. I tidiga utkast var tanken att säsongen skulle börja på Halloween-natten. Det gäller inte längre, berättade Hans Rosenfeldt nyligen för mig.

– Det har vi ändrat, vi hade ett manusmöte där den inledningen rök.

Kan du säga något om hur säsong 4 börjar i den manusversion som ni har nu?

– Det kommer att vara den mest otäcka början som ”Bron” har haft. Det är en väldigt obehaglig inledning om vi får som vi vill. Det är inte säkert att vi får det, men om vi får som vi vill så kommer det vara första gången som tittarna får se det som kommer att hända.

Hur lång tid har det gått mellan säsong 3 och inledningen av säsong 4?

– Vi lutar åt att det har gått någonstans mellan ett och ett halvt år. 18 månader ungefär.

Oj, det öppnar upp för mycket.

– Ja, det är bra för då kan man hoppa en del, det kan ha hänt mycket.

Är säsong 4 den allra sista säsongen av ”Bron”?

– Det vet man aldrig, men jag tror att vi nog är färdiga efter säsong 4.

Samtidigt är det klart att Camilla Ahlgren blir ny huvudmanusförfattare för säsong 4 tillsammans med Hans Rosenfeldt. Camilla Ahlgren har tidigare varit manusredaktör för ”Bron” och är utöver det även manusförfattare för ”Gåsmamman”.

– Jag är kvar, men hon gör det tillsammans med mig. Tidigare har vi haft uppdelningen att jag är huvudförfattare och Camilla manusredaktör, men hon gör så himla mycket mer än vad man kan förvänta sig och kräva av en manusredaktör. Så då tyckte jag att det var bättre att vi delade på huvudmanusförfattandet den här gången, säger Hans Rosenfeldt.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie