SPOILER ALERT

Därför lyfter ”Toppmäklarna” i Kanal 5

"Toppmäklarna" från vänster: Eric Eiderbrant, Denise Edlind, Tin-Tin af Burén, Niklas Berntzon, Caroline Tamm, Rakel Hatz och Sebastian Magnani. Foto: Magnus Ragnvid/Kanal 5
”Toppmäklarna” från vänster: Eric Eiderbrant, Denise Edlind, Tin-Tin af Burén, Niklas Berntzon, Caroline Tamm, Rakel Hatz och Sebastian Magnani. Foto: Magnus Ragnvid/Kanal 5

”Toppmäklarna” i Kanal 5 har förvånansvärt få tittare. Den högsta noteringen i skrivande stund sedan premiären 27 april är 189 000 tittare. Minst tittare noteras för avsnitt 3 då ”Toppmäklarna” enligt MMS till och med var och nosade på 100 000-vallen med 104 000 tittare. Jag trodde fler skulle fastna för programmet, samtidigt som det är ett sundhetstecken att inte så många har gjort just det.

Jag har svårt att motstå ”Toppmäklarna”. Instinktivt är det lätt att känna en avsmak kring fantasisummorna som är i omlopp när mäklarna på Eklund Stockholm New York säljer lägenheter. Samtidigt är jag obönhörligt fascinerad av de människor som tycker att det är rimligt att spendera någonstans mellan 10 och 50 miljoner på ett boende, hur fin den trean eller paradvåningen än må vara.

Här finns alltså en av tjusningarna med ”Toppmäklarna”: Det är en inblick i en annan värld. Inte en värld som jag önskar eller har några förhoppningar om att ingå i, men där det som borde vara fiktion har blivit verklighet; en värld som ger Stefan Ingves mardrömmar.

Som titeln avslöjar handlar ”Toppmäklarna” alltså om toppmäklare, vilket har blivit lite av ett krux. I och med att programmets huvudpersoner är så duktiga på sina jobb tycks de aldrig vara nära något misslyckande. I avsnitt 7 (sänds 1 juni) finns tendenser som pekar på att en försäljning barkar åt fel håll. Det löser sig givetvis, och dessutom TILL REKORDPRIS I FÖRENINGEN. Kul för säljaren och mäklaren, tråkigt för oss tittare. Likväl är avsnitt 7 programmets hittills bästa och förklaringen är enkel: Fredrik Eklund är med igen.

Fredrik Eklund lyfter allt han medverkar i, men är i exceptionell form när han, Niklas Berntzon och Sebastian Magnani besöker Göteborg. Här syns den Fredrik Eklund som är en briljant tv-personlighet i ”Million Dollar Listing New York” (TV3) och är det något som ”Toppmäklarna” saknar så är det drivet som finns i programmets amerikanska motsvarighet. I ”Toppmäklarna” handlar det mesta om affärerna, inget får bli privat. Skulle programmet fortsätta måste det ändras; vi vet att alla mäklarna är duktiga för annars skulle de inte jobba för ESNY, nu vill vi veta vilka de är som personer.

Även det störande moment där allting i ”Toppmäklarna” upprepas, det störande moment där allting i ”Toppmäklarna” upprepas, det störande moment i ”Toppmäklarna” där allting upprepas… ja, du förstår precis hur störigt det är, eller hur… måste omedelbart bort. Det är inte bara en förolämpning mot tittaren (som om vi inte minns vad som hände för sju minuter sedan), det får i alla mig att misstänka att det inte finns tillräckligt med bra inspelat material. Och om inte så, varför då känna sig tvingad att klippa programmet som vore det gjort för fyraåringar?

# ”Toppmäklarna” sänds i Kanal 5 och finns tillgänglig på DPlay.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Kan du inte få nog av tv-serier? Här finns Spoiler alert på Facebook