Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT:s besked om säsong 2 för ”Springfloden”

Kjell Bergqvist som Tom Stilton och Julia Ragnarsson som Olivia Rönning i "Springfloden". Foto: Ulrika Malm
Kjell Bergqvist som Tom Stilton och Julia Ragnarsson som Olivia Rönning i ”Springfloden”. Foto: Ulrika Malm/SVT

På söndag (15/5) sänds säsongsfinalen av ”Springfloden” i SVT. Serien, som bygger på Rolf och Cilla Börjlinds roman med samma namn, är stabil och har stegrat spänningen ju längre in i säsongen vi har kommit.

Som bekant finns det ytterligare två böcker – ”Den tredje rösten” och ”Svart gryning” – i Cilla och Rolf Börjlinds serie om Olivia Rönning och Tom Stilton. Därför är det naturligt att det finns en nyfikenhet kring en fortsättning på tv-serien med Julia Ragnarsson och Kjell Bergqvist i huvudrollerna.

Christian Wikander är programchef för Drama på SVT. Jag ringer honom och frågar om ”Springfloden” ska förnyas.

– Det förstår jag att man undrar, och jag har väl samma svar som jag alltid har i de här lägena: Vi har inte bestämt någoting än, vi kör färdigt säsongen och sedan gör vi vår interna utvärdering och också tillsammans med produktionsbolaget, och sedan får vi se hur vi går vidare.

Om det blir en säsong två, när är det då möjligt att den börjar sändas – snackar vi om två år, kanske?

– Ja, det skulle jag tro.

Vad är din magkänsla inför möjligheten att förnya ”Springfloden”?

– Den är ju neutral i dagsläget för att gå in i utvärderingen utan att ha så mycket förutfattade grejer. Man vill gå in i den och gå igenom den och landa i någonting.

Det som är tydligt med ”Springfloden” är att serien har en trogen skara tittare – i alla fall om man tittar på tittarsiffrorna för serien. Som mest har 1 532 000 sett ”Springfloden” och det är föga förvånande premiären som dessa siffror gäller. Den lägsta siffran hittills under säsongen har varit 1 188 000, men utöver dessa två avsnitt har tittarsiffrorna landat mellan 1 202 000 och 1 367 000. Så här har det sett ut:

AVSNITT 1: 1 532 000

AVSNITT 2: 1 263 000

AVSNITT 3: 1 188 000

AVSNITT 4: 1 202 000

AVSNITT 5: 1 240 000

AVSNITT 6: 1 244 000

AVSNITT 7: 1 264 000

AVSNITT 8: 1 367 000

AVSNITT 9: 1 316 000

Jag har läst böckerna i Rolf och Cilla Börjlinds romanserie, och skulle bli förvånad om SVT tackar nej till en fortsättning för tv-serien. Respektive story i ”Den tredje rösten” och ”Svart gryning” är väldigt lämpade för att bli tv och paret Börjlind lägger upp och skriver sina böcker som vore de filmer eller tv-serier. Dessutom slutar ”Springfloden” på ett sätt som gör att man vill se mer direkt; är första omgången den enda tittaren får förstår jag om många blir arga, sura och snopna.

Jag kan tänka mig att ett besked från SVT om en fortsättning för ”Springfloden” kommer tidigast till hösten – kanske måste vi även vänta till årsskiftet innan vi får veta hur det blir med mer Tom Stilton och Olivia Rönning i rutan.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste inom tv-världen