Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gustafsson och The Stig – då har nya ”Top Gear” premiär i Sverige

The Stig och Björn Gustafsson. Foto: BBC Brit
The Stig och Björn Gustafsson. Foto: BBC Brit

Som bekant fick Jeremy Clarkson sparken som programledare för ”Top Gear”. I juni 2015 blev det klart att hans ersättare heter Chris Evans. Senare tillkom även Matt LeBlanc som programledare. Till sin hjälp har duon också Sabine Schmitz, Chris Harris, Eddie Jordan, Rory Reid och självfallet The Stig.

Nu är BBC redo att sjösätta den första säsongen av ”Top Gear” på länge utan Clarkson, Richard Hammond och James May. I Sverige kommer programmet att sändas på BBC Brit och nu kan Spoiler alert berätta att den nordiska premiären är satt till den 31 maj.

Som en del i promotionarbetet samlades ett antal nordiska mediepersonligheter, komiker och skådespelare i Oslo på onsdagen. En av dem var komikern och skådespelaren Björn Gustafsson, 30.

Jag snackade med Björn Gustafsson efter att han och ”Top Gears” anonyma testkörare The Stig kört runt ett tag i vad som måste ha upplevts som svindlande hastigheter. Björn Gustafsson spelade och sjöng under tiden och då en omgjord version av ”Carina Berg”-låten från Melodifestivalen 2008.

Under bilden berättar Björn Gustafsson bland annat varför han gillar ”Top Gear”, hur det kändes att åka med The Stig och varför han ”bara borde ha luktat på en sparris”.

Foto: BBC Brit
Foto: BBC Brit

Björn, berätta, vad är det du gjort med ”Top Gear”?

– Alltså, jag fick åka med The Stig. De frågade vad jag ville göra, så jag skrev om lite på en gammal låt, skrev en ny text till den, och försökte spela guitalele när han kör.

Hahaha. Vilken låt är det?

– Carina Berg-låten från Melodifestivalen.

Den gamla klassikern, men så att den ska passa till ”Top Gear” då förstås.

– Ja, eller till The Stig. Jag försökte ändå att se lite lugn ut – humorn låg i att jag skulle se lugn ut när han kör, men till slut kände jag att han bara ville att jag skulle fucka up. Han körde hårt.

Hur snabbt, vet du det?

– Nej, jag vet inte, men jag kan säga att han körde så fort som den här Mustangen går i alla fall, det kan jag säga. Och det var några tvära svängar som han utnyttjade ganska bra.

Det kan jag tänka mig. Om du skulle beskriva upplevelsen att sjunga och spela samtidigt som The Stig kör bilen i maxhastighet, vad skulle du säga då, hur kändes det i magen?

– Jag var så fokuserad på att göra det bra, så jag försökte bara klara av det, men när jag klev ur bilen kände jag att jag var ganska illamående. Det var som om att magen hade stått och väntat på mig tills jag kom tillbaka. Man lämnar sin aura när han tar av, och sedan kliver man tillbaka in i den när det är klart. Jag hade tänkt att jag skulle äta en bra frukost för att få energi, men det var fel tänkt. Jag skulle bara ha luktat på en sparris.

Hahahaha.

– Det var spännande också. Jag är ju ett fan av ”Top Gear”, jag gillar deras recensioner av bilar, så det var jävligt roligt att få åka med.

Jag visste inte att du var så pass intresserad av bilar.

– Jag gillar när det går fort, men jag vet inte hur mycket man ska säga det. ”Jag gillar att åka fort”, det låter inte så bra. Men jag tycker om fart, så det var skitkul och åka med en förare, någon som är betald att bara köra så fort det går.

Är du en meckar-kille också, och kan massa saker om bilar, eller är det bara att köra fort som du gillar?

– Mycket mer köra. Min pappa hade nog önskat att jag var mer meckar-kille alltså. När jag var yngre var det lite, men då var det alltid lite skruvar över när det sattes ihop och så.

Hahaha. Jag har ju till och med problem med att byta däck.

– Däck och det, det fixar jag. Men jag kan inte öppna motorhuven och dra loss kablar och sådant.

Vad är det då som har fått dig att falla för ”Top Gear” – vad är charmen med programmet, tycker du?

– Man drömmer sig in i att… en Bugatti Veyron, det är mycket det alltså. Noll till hundra på 2,6 sekunder, framför allt är det det.

Alltså att sätta sig i soffan och tänka: ”ojojoj, vad jag vill ha en sån”.

– Ja, det är nästan mer exaltering, du vet. Jag vill bara ha en Lamborghini Gallardo. Jag kollar på tester och håller på att jämföra. Så det är mest det, det är inte bilar generellt, utan de här snabba som jag är intresserad av.

Jag fattar. Det är ju något med det där, för även om man inte är intresserad av bilar, så är man alltid intresserad av snabba bilar. Det är konstigt, men det är bara så.

– Ja, eller hur. Det värsta av vad det än är. Och det skulle kunna vara vad som helst, det skulle kunna vara en sockerdricka som är sötare än något annat, då skulle man bara: ”Vad hette den?”

Exakt. ”Och var kan man köpa den, jag måste ha den nu.”

– Så fort något är det värsta så är man ju lite så, men när det gäller bilar så är man så, det kan jag verkligen känna.

När du fick frågan att ställa upp på det här med ”Top Gear”, så låter det inte som att du tvekade att tacka ja, utan det var bara ”pang boom, det här vill jag göra”.

– Ja, det var kul. Det kändes direkt som en kul grej. Och det är en av få grejer som jag har berättat för farsan, ”jag ska ut och åka med ”The Stig” och så där. Pappa jobbar ju på Volvo, så han är klart bilintresserad, hahaha.

Vad var hans reaktion?

– Han tyckte att det lät grymt, skitkul.

”Äntligen gör han något som jag också tycker är roligt.”

– Hahahaha.

Nej, jag skojade bara.

– Han gillar nog allt jag gör, men det var en sådan där grej där vi kunde mötas.

Den nya säsongen av ”Top Gear” har premiär hos BBC Brit den 31 maj.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Kan du inte få nog av tv-serier? Här finns Spoiler alert på Facebook