Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Blir det en fortsättning för Beck efter öppna slutet i ”Sista dagen”?

Peter Haber som Martin Beck i "Sista dagen". Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More
Peter Haber som Martin Beck i ”Sista dagen”. Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More

I går, fredag 1 april, var det premiär för ”Beck – Sista dagen” hos C More Play. I dag, 2 april, sänds filmen för första gången i C More. Det är en bra film, den bästa ”Beck”-filmen på länge (läs min recension här). Samtidigt har ”Sista dagen” ett väldigt öppet slut, som ställer frågan om en fortsättning för ”Beck”-serien på sin spets.

Minns att det var mot slutet av 2014 som det blev officiellt att C More skulle ha urpremiär för de åtta ”Beck”-filmer som vi nu har fått se. Sedan dess har det hänt mycket. I mars 2015 meddelande Mikael Persbrandt att han inte skulle göra fler filmer som rollfiguren Gunvald Larsson. Skälet ska enligt hans agent vara en satsning på en internationell karriär. Persbrandt ersattes senare av ”Game of thrones”-skådespelaren Kristofer Hivju, som gör rollen som Steinar Hovland.

Värt att notera är även att det snart har gått 20 år sedan Peter Haber började spela in sin första ”Beck”-film. Efter ”Lockpojken” har han gjort ytterligare 33 filmer som Maj Sjöwalls och Per Wahlöös ikoniska mordutredare.

Nu kan slutet på ”Beck” vara nära.

Häromdagen pratade jag med Tomas Michaelsson på Filmlance, som producerar ”Beck”-filmerna, om filmseriens fortsättning och hur en sådan skulle kunna se ut just med tanke på hur ”Sista dagen” slutar. Delar av vårt snack finns under bilden, men för säkerhets skull: SPOILER ALERT! Fortsätt inte att läsa om du inte vill veta detaljer kring slutet av ”Sista dagen”.

En bild från "Beck - Sista dagen". Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More
En bild från ”Beck – Sista dagen”. Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More

Redan i trailern står det klart att Martin Beck har fått nog. Hans tid som mordutredare är över, och han vill säga upp sig. Det är också de scenerna som inleder ”Sista dagen”. Slutet blir annorlunda. För efter att ha jagat Simon J. Bergers kallblodiga mördare och sedermera sett honom begå självmord i en kyrka fylld av högstadiekids, tvekar Martin Beck. Avskedsansökan är inte påskriven, och när vi får se honom sitta i soffan är det oklart om den någonsin kommer att bli det.

Samtidigt ekar ett stycke dialog i mitt huvud när jag funderar på ”Sista dagens” öppna slut. Steinar säger ”vi gjorde allt vi kunde”, och Beck svarar, nästan mer uppgiven än någonsin: ”Men varför är det aldrig nog?” Det sammanfattar den känsla av tomhet och sinnesstämning som Beck tycks ha inför sitt yrke så fort han får tillfälle att sätta sig ner och fundera.


Slutet i ”Sista dagen” gjorde mig alltså mer än nyfiken på hur C More, Filmlance och Peter Haber tänker gällande en fortsättning på filmserien. Martin Becks berättelsebåge har ju pekat mot den plats där vi nu har landat, och det är också vad som har varit intressantast att ta del av i de senaste filmerna. Så: Kommer Beck fortsätta som polis eller väljer han pensionens ljuva dagar och säger upp sig? Och om så, är det då nykomlingen Kristofer Hivju och hans rollfigur Steinar Hovland som tar över som filmernas centrum?

Frågorna är befogade och går hand i hand med hur jag inbillar mig att verkligheten ser ut. Är Peter Haber fortfarande, nära nog 20 år efter att han för första gången gjorde rollen som Martin Beck, intresserad av att fortsätta i samma spår?

Jag försöker få till en intervju med eller en kommentar av Peter Haber via C More, men inget av det har i skrivande stund gått i lås. Bo Thörnwall, programchef på C More, hänvisar frågorna om en fortsättning på ”Beck” till filmernas producent, Tomas Michaelsson på Filmlance. Detta är vad han har att säga.

Har ni planerat en fortsättning på ”Beck”-serien?

– Vi stänger inga dörrar för ”Beck”. Vi tycker att det här är roligt och vi gör gärna fler. Det pågår hela tiden en planering för hur en fortsättning eventuellt skulle kunna se ut, så jag kan varken säga ”nej, det har vi inte planerat” men inte heller att det finns ett beslut.

Om det blir fler filmer, kommer Peter Haber att fortsätta spela Martin Beck?

– Det är jag fullständigt övertygad om att han kommer göra. Om någon ska spela Martin Beck i framtiden så är det Peter Haber.

Hur ser det ut med Kristofer Hivju om det skulle bli fler filmer?

– Men tanke på hur väl mottagen han har blivit av publiken så är det också en rollfigur som vi kommer vilja ha med.

Om jag tänker högt: Om Peter Haber tackar nej till en fortsättning, kan då Steinar flytta upp ett steg och bli filmernas mittpunkt?

– Det har jag inte ens tänkt på. För mig är ”Beck” Martin Beck och Peter Haber. Det är en förutsättning för oss att han är med.

Så om Peter Haber tackar nej så gör ni inte fler filmer?

– Man kan ju säga så här: Med det öppna slutet så vet vi ju inte exakt vad Beck gör. Så hur Martin Beck kommer tillbaka, eller i vilken egenskap, det lämnar vi öppet och det får vi se hur det blir. Men en filmserie utan Martin Beck, det tror jag inte.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Vill du koll på allt som händer i tv-världen? Följ Spoiler alert på Facebook

"Sista dagen" är den åttonde och sista av de utannonserade "Beck"-filmerna. Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More
”Sista dagen” är den åttonde och sista av de utannonserade ”Beck”-filmerna. Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More

MER OM ”BECK: Måns Nathanaelson: ”Det känns som en nytändning”

ÄNNU MER OM ”BECK”: Kristofer Hivju om Steinar och ”Game of thrones”

JA, HÄR FINNS MER OM ”BECK”: Så bra är ”Beck – Steinar”

OM DU INTE KAN FÅ NOG AV ”BECK”: Så bra är ”Beck – Gunvald”

PERSBRANDTS BETYDELSE: ”Måtte ingen annan ta sig an rollen som Gunvald”

OM DU VILL LÄSA LITE MER OM ”BECK”: Så bra är ”Beck – Rum 302”