SPOILER ALERT

SVT-chefen om ”Vår tid är nu”, kostnaden och Viaplay-samarbetet

Här är gänget i SVT:s storsatsning "Vår tid är nu". Bakre raden från vänster: Hedda Rehnberg (spelar Suzanne), Mattias Nordkvist (spelar Gustaf), Charlie Gustafsson (spelar Calle). Främre raden från vänster: Adam Lundgren (spelar Peter), Suzanne Reuter (spelar Helga), Hedda Stiernstedt (spelar Nina). Foto: Johan Paulin/SVT
Här är gänget i SVT:s storsatsning ”Vår tid är nu”. Bakre raden från vänster:Hedda Rehnberg (spelar Suzanne), Mattias Nordkvist (spelar Gustaf), Charlie Gustafsson (spelar Calle).Främre raden från vänster: Adam Lundgren (spelar Peter), Suzanne Reuter (spelar Helga), Hedda Stiernstedt (spelar Nina). Foto: Johan Paulin/SVT

Det var i förra veckan som Spoiler alert kunde berätta om ”Vår tid är nu”, serien som beskrivs som SVT:s ”största dramasatsning någonsin”. Att det är en påkostad produktion finns det ingen tvekan om. Tänk bara på att 20 avsnitt spelas in på ett bräde, att serien utspelar sig under flera tidsperioder och att projektet har pågått i ett antal år.

”Vår tid är nu ” är en samproduktion mellan SVT och Viaplay samt Film Väst, medan Jarowskij är producent. Naturligtvis finns det en nyfikenhet kring serien, så jag ringde upp Christian Wikander, programchef för SVT Drama. Nedan följer stora delar av vårt samtal.

”Vår tid är nu” känns spännande, och framför allt massivt. Berätta, när började SVT planera för den här serien?

– Det är nog ett par, tre år sedan som det drog igång. Det var den här killen Johan (Rosenlind) som kom in med en idé kopplat till en restaurang som vi gick igång på. Samtidigt höll vi på att leta efter berättelser som på något sätt kunde passa in under temat ”folkhemmet”. Utan att säga att det här är berättelsen om folkhemmet, för det är det inte, men det är på temat hur Sverige utvecklades efter kriget. Och där kände vi att den här berättelsen hade relevans. Sedan kopplades Ulf Kvensler (huvudmanusförfattare) in ganska tidigt, och så småningom, med Jarowskijs hjälp, så växte projektet.

Det är lustigt, det är bara några veckor sedan jag tänkte på vad Kvensler sysslade med, men här har vi förklaringen.

– Hahaha. Ja, han har varit nergrävd i det här projektet.

Hur är då planen – det handlar om 20 avsnitt och premiär hösten 2017, men hur planerar ni att sända serien i SVT?

– För oss är detta två säsonger, så vi delar upp det här i två delar, där första säsongen sänds hösten 2017 och preliminärt kommer andra säsongen att sändas hösten 2018, men det kan också bli 2019.

Hur kom ni fram till beslutet att frångå det traditionella att spela in säsong för säsong, och i stället spela in 20 avsnitt på raken?

– Egentligen var det just att vi har haft en period med tradition kring att ta en säsong i taget som födde idén att prova ett annat sätt att göra det på. Och då tycker vi att den här berättelsen passar väldigt väl för det.

Det här är ett stort projekt, jag misstänker att det är dyrt, så vad kostar ”Vår tid är nu”?

– Vi pratar aldrig om våra budgetar, men det är som du säger, det är en stor satsning. Inte minst med tanke på att vi faktiskt från början beställer två säsonger.

Påverkar då ”Vår tid är nu” dramabudgeten hos er, alltså blir det ett mindre antal serier i SVT framöver?

– Nej, det blir det inte. Just när det gäller serierna så har vi en ambition att göra fyra stycken om året. När jag säger det menar jag en på söndagarna 21.00 under våren respektive hösten, och en på måndagar 21.00 under våren respektive hösten, och det blir sammanlagt fyra. Så det påverkas inte av det här, utan ”Vår tid är nu” ingår i de här fyra.

Hur kom det sig att det här blev en samproduktion med Viaplay?

– Som det är i dag, så samproducerar vi egentligen allting som vi gör. Även här sökte vi finansiering bortanför vår egen finansiering, och då var Viaplay intresserade tidigt, och ville väldigt gärna vara med. Och till slut hittade vi ett samarbete som fungerar för båda parter.

Det är ingen dålig ensemble i ”Vår tid är nu”, den känns nästan som klippt och skuren för serien?

– Det är väldigt kul, det är verkligen en blandning av folkkära och etablerade skådespelare såväl som skådespelare som kanske inte är kända för den breda allmänheten men som har gjort väldigt starka rollprestationer tidigare.

Harald Hamrell är huvudregissör, så det måste ju innebära att det är fler regissör som är med i projektet – vilka är dessa?

– Jag vet inte om de andra regissörerna är klara ännu, men när man gör sådan här volym, så är det omöjligt för en regissör att härbärgera hela uppdraget, så det är därför man har det här med huvudregissör, någon som är ansvarig för att sätta den visuella stilen på serien, säger Christian Wikander avslutningsvis.

När det gäller Viaplay och ”Vår tid är nu” är det klart att serien kommer finnas tillgänglig hösten 2018 hos streamingtjänsten. Jag får också höra att målsättningen är att hela första säsongen ska gå att se innan det att säsong två har premiär i SVT. För Viaplay är detta också ytterligare en chans att bredda katalogen med egenproducerade eller samproducerade serier, så som pågående ”Black Widows” eller kommande ”Swedish dicks”.

Inspelningen av ”Vår tid är nu” börjar i maj, och i rollistan hittar vi bland andra Suzanne Reuter, Mattias Nordkvist, Adam Lundgren, Hedda Stiernstedt och Peter Dalle. Ulf Kvensler (”Molanders”, ”Solsidan”) är huvudförfattare efter en idé av Johan Rosenlind, medan Harald Hamrell (”Äkta människor”, ”Fröken Frimans krig”) är huvudregissör.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Kan du inte få nog tv-serier? Här hittar du Spoiler alert på Facebook