Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så blir ”Vår tid är nu” i SVT – ny stor dramasatsning i 20 avsnitt

Här är gänget i SVT:s storsatsning "Vår tid är nu". Bakre raden från vänster: Hedda Rehnberg (spelar Suzanne), Mattias Nordkvist (spelar Gustaf), Charlie Gustafsson (spelar Calle). Främre raden från vänster: Adam Lundgren (spelar Peter), Suzanne Reuter (spelar Helga), Hedda Stiernstedt (spelar Nina). Foto: Johan Paulin/SVT
Här är gänget i SVT:s storsatsning ”Vår tid är nu”. Bakre raden från vänster:Hedda Rehnberg (spelar Suzanne), Mattias Nordkvist (spelar Gustaf), Charlie Gustafsson (spelar Calle). Främre raden från vänster: Adam Lundgren (spelar Peter), Suzanne Reuter (spelar Helga), Hedda Stiernstedt (spelar Nina). Foto: Johan Paulin/SVT

SVT gör en av sina största dramasatsningar någonsin – nu kan Spoiler alert berätta om ”Vår tid är nu”, en ny stjärnspäckad serie med bland andra Suzanne Reuter, Mattias Nordkvist, Adam Lundgren, Hedda Stiernstedt och Peter Dalle, som ska sändas i hela 20 avsnitt.

Inspelningen börjar i maj i Göteborg och planeras pågå till sensommaren 2017. Ulf Kvensler (”Molanders”, ”Solsidan”) är huvudförfattare, medan Harald Hamrell (”Äkta människor”, ”Fröken Frimans krig”) är huvudregissör. Serien ska ha premiär hösten 2017.

”Vår tid är nu” beskrivs som en familjekrönika som sträcker sig från 1945 och in på 70-talet. I centrum står familjen Löwander, som driver en av de mest ansedda restaurangerna i Stockholm. Äldsta sonen Gustaf (Mattias Nordkvist) har lyckats ta restauranger genom Andra världskriget – ibland med tveksamma medel. Nu när kriget är slut vill han fortsätta driva restaurangen så som familjen alltid har gjort – mellansonen Peter (Adam Lundgren) ser det hela annorlunda.

Peter återvänder hem till Stockholm när kriget är slut och inser att det krävs stora förändringar för att kunna rädda familjens restaurang – detta blir en konflikt som drabbar hela familjen.

– Jag gick igång på manuset, historien och rollen. Det är väldigt välskrivet. Ulf Kvensler skriver väldigt bra dialog. Det låter som människor pratar, framför allt när det är ett historiskt drama – det är inte vår moderna bild av hur folk pratade, utan det känns modernt utan att man använder ”typ” och ”liksom”, säger Adam Lundgren och fortsätter:

– Jag tycker att det ska bli intressant för jag tror att Peter kommer ha en intressant utveckling. Det är väldigt modigt att göra 20 avsnitt på raken, i stället för att göra tio, och sedan kommer det tio till två år senare.

Familjens matriark heter Helga och spelas av Suzanne Reuter. Hon försöker inte bara hålla familjens alla delar samman, utan även styra skeppet så att Löwanders livsverk går att ha kvar i familjens ägo. Vid sin sida har hon kökschefen Stickan (Peter Dalle), som är hennes ”ögon och öron nere i verksamheten”.

Dessutom drömmer familjens yngsta syskon Nina om att öppna en nattklubb i restaurangens festvåning. Men, som det heter, ”hennes förälskelse i kökspojken Calle ställer hennes liv på ändå.”

Suzanne Reuter säger att hon känner ”en bubblande glädje och längtan” till att komma igång med inspelningen av ”Vår tid är nu”.

– Jag blev så upphetsad för detta är ett så strålande bra skrivit manus. Och då läste jag inte den sista versionen, utan jag läste under arbetsprocessen. Det var fantastisk bra, dialogen var bra, historien var spännande, det var varmt och gott, säger Suzanne Reuter och fortsätter:

– Tv har ju beställt 20 avsnitt, och det har ju aldrig hänt vad jag vet. Man sätter i halsen, och tänker: ”Nu börjar man fatta saker här, vi ska inte bara göra reality och annat som är billigt, utan vi ska satsa lite på kostym och fina miljöer, bra scenografi och ett jävligt bra manus”.

Vem är den här Helga som du spelar?

– När man läser manus så tittar man väldigt mycket på sin egen figur i början, men här dras jag med i alla andra också. Jag tycker väldigt mycket om Helga. Hon är lite drastisk, hon har humor och hon genomskådar nog människor ganska lätt, och vet hur hon ska använda sig av den begåvning som hon har. Jag vet ju inte när Helga dör, men jag tror att hon kommer vara med upp till 80-årsåldern.

Jag är redan nyfiken på vad det här kommer bli och det är ju nästan lite för lång tid innan man får se resultatet.  

– Ja, det är lång tid, men vet du, det säger någonting om det hela också. Det får bli ett bra efterarbete, bra klippning och musik. Det läggs tid på det, vi hinner repetera och ha genomläsningar, det ska inte gå så rasande fort. Det kommer gå fort också naturligtvis, men inte så hysteriskt som man varit om några gånger och undrat ”hur har ni tänkt”. Och 20 avsnitt, det är inte dumt du. Det ska bli jättekul.

Utöver nämnda skådespelare hittar vi även Hedda Rehnberg och Charlie Gustafsson i rollistan. Huvudförfattare för ”Vår tid är nu” är Ulf Kvensler, efter en idé av Johan Rosenlind, medan Harald Hamrell står för huvudregin. ”Vår tid är nu” produceras av Susann Billberg på Jarowskij, i en samproduktion mellan SVT, Viaplay och Film Väst.

Från och med hösten 2017 går det att följa familjen Löwander och restaurangens personal genom ”decennier av framgångar och nederlag, kärleksrelationer och konflikter, ackompanjerat av tidens musik och mode.”

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Vill du ha stenkoll på tv-serier? Gilla Spoiler alert på Facebook