SPOILER ALERT

TV4:s besked: Det blir en ny säsong av ”Så mycket bättre”

Hela gänget i årets "Så mycket bättre". Foto: TV4
Hela gänget i årets ”Så mycket bättre”. Foto: TV4

Här är det besked som är glädjande, men inte så förvånande: Det blir en ny säsong av ”Så mycket bättre” i TV4.

Detta är självklart toppen, eftersom allt ingår i ett kretslopp, och om ”Så mycket bättre” går bra, hjälper det TV4:s fortsatta satsning på dramaserier, och det i sin tur gör att fler svenska aktörer vågar satsa på egenproducerade serier, i stället för inköp som visas allt för lång tid efter att de har sänts i exempelvis USA.

I vilket fall: ”Så mycket bättre” är ett av TV4:s flaggskepp, och även om jag tycker att den nuvarande säsongen har varit sämre än tidigare, är det som alltid underbart att se en av artisterna få sitt genombrott i stugorna – i år handlar det som bekant om Miriam Bryant.

Så här har tittarsiffrorna sett ut under säsongen – i skrivande stund finns det ännu inga officiella siffror för avsnitt åtta, det beryktade duettprogrammet.

AVSNITT 1 (Niklas Strömstedt): 1 627 000
AVSNITT 2 (Sven-Bertil Taube): 1 811 000
AVSNITT 3 (Miriam Bryant): 1 662 000
AVSNITT 4 (Jenny Berggren): 1 711 000
AVSNITT 5 (Ison & Fille): 1 133 000
AVSNITT 6 (Kleerup): 1 456 000
AVSNITT 7 (Lisa Nilsson): 1 524 000

Hur ser då framtiden ut för ”Så mycket bättre”? Jag ringer Martin Nygren, exekutiv producent för ”Så mycket bättre” i hopp om få reda på att TV4 bestämt sig för att förnyelse är bästa medicinen för deras populära underhållningsprogram.

Är det klart att det blir en ny säsong av ”Så mycket bättre”?

– Ja, det är det väl. Det är på upphandling i alla fall så, ja, det är det.

Har ni börjat titta på artister för nya säsongen?

– Ja.

Vilka då?

– Det kan jag inte säga. Vi har ingen casting klar, men vi har väl artister för både 2016 och 2017 i åtanke.

Hur ser processen ut, när börjar ni förhandla på riktigt, eller vad man nu ska säga.

– Vi ställer en fråga, och är artisten intresserad så sker det en förvandling så fort det bara går. Det tar man undan för undan ända till dess att sista artister är klar. Har de väl sagt ja brukar det inte vara något problem, då brukar det gå rätt snabbt.

Rätta mig om jag har fel, men är det så att en artist kan tacka ja, och sedan säger den artisten: ”Den här kollegan vill jag ha med”, och så rättar ni er efter det?

– Nej, så fungerar det inte. Det fungerar inte så som jag förstår att ”Stjärnorna på slottet” gör. Så är det verkligen inte.

Det är ni som tänker att de artisterna skulle passa bra tillsammans, och sedan börjar man ställa frågan?

– Ja, precis. Sedan vill man ha lite spridning på genres och lite spridning på åldrar, och sedan är det bara att tuta och köra och hoppas att det går bra. Man kan ju inte sitta och intervjua folk så som man gör när man castar annan tv. Man ställer frågan, och får man ett ja så kör man.

smb1234

Om man bortser från avsnittet med återträffen som sänds senare, är du nöjd med tittarsiffrorna under säsongen som har varit?

– Ja, det är vi. Vi är jättenöjda faktiskt. Det är ändå säsong sex, och vi går bättre än någonsin på Play. På slutet har vi haft tuffare motstånd med Kalle Moraeus program, det är ju lite samma publik, men jag tycker att vi klarar det väldigt bra. Vi är jättenöjda både med programmen och tittarsiffrorna, och musiken har gått väl bra.

Du, jag har ju skrivit det här under förra säsongen, och även i år – tanken att ”Så mycket bättre” ska ta en paus, för att få en skjuts när programmet kommer tillbaka. Har ni haft några sådana tankar?

– Nej. Det har vi faktiskt inte haft. Det skulle vara svårt att försvara en sådan tanke när programmet går så pass bra. Att ställa ett program två år, då måste man starta om igen. I så fall handlar det mer om att försöka utveckla programmet. Man kan ju säga att ”Så mycket bättre” är vårt största program som vi har i vår tablå. Och det betyder mycket för TV4:s varumärke. Det är ett väldigt viktigt program för TV4 på alla sätt och vis, och att då ta bort kuttersmycket i tablån, nej, det tror jag inte många på TV4 skulle tycka var så bra. Jag kan förstå tanken, för självklart ska man vårda alla sina varumärken på bästa sätt, och kanske framför allt det här. Det är ju ändå någon slags kvalitet, tycker jag då.

Och man tänker ju att ”Så mycket bättre” kan pågå väldigt länge…

– Det vill man kanske inte se däremot, det är kanske viktigare att man slutar i tid, kan jag känna. Men tioårsjubileet borde man kunna få till i alla fall.

Exakt, jag skulle precis fråga, det känns väl ganska lagom med ett tioårsjubileum, och sedan får man lägga hatten på hyllan.

– Ja, kanske, man får se hur man känner då. Då kanske programmet är större än någonsin.

Du nämnde att man kunde utveckla programmet – vad har du för tankar där?

– Det är ingenting som jag kan gå in på i detalj just nu, men lite sådana tankar har vi väl och vi pratar om det. Även om det inte är en stor grej, så har vi börjat med gran i år med de här aktiviteterna, eller vad man ska kalla det för. Vi är inte lika stringenta i hur vi berättar programmet, vi kan tänka oss att göra det på flera olika sätt. Sedan har vi lite funderingar i övrigt också, men det är lite tidigt att prata om det.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Kan du inte få nog av tv-serier? Här hittar du Spoiler alert på Facebook