Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Första bilderna från ”Tusen år till julafton” – årets julkalender i SVT

En historielektion i 24 delar är vad som väntar i "Tusen år till julafton", som är årets julkalender i SVT. Karl Nordlund /SVT
En historielektion i 24 delar är vad som väntar i ”Tusen år till julafton”, som är årets julkalender i SVT. Foto: Karl Nordlund /SVT

Det hela börjar 1015. 23 avsnitt senare kommer vi att ha nått julafton 2015. I centrum står Erik Haag, Lotta Lundgren och barnens historia.

Årets julkalender i SVT heter ”Tusen år till julafton” och koncentrerar sig på hur barn ”har upplevt sina liv, vad de har gjort, känt och funderat kring.” Erik Haag och Lotta Lundgren spelar vuxenrollerna.

Lotta Lundgren säger till Barnkanalen:

”Barnens personliga upplevelser av mat, kläder, relationer och situationer är seriens röda tråd och handling. Det är genom dem som historiens barn får berätta sin historia.”

Produktionsbolaget Thelma/Louise TV gör ”Tusen år till julafton”. Karin af Klintberg, som tidigare bland annat gjort ”Historieätarna” med Lundgren och Haag, är producent och säger:

”Under vissa historiska perioder har barnen varit lika många eller till och med fler än de vuxna. Men i den officiella historieskrivningen är de så osynliga att man undrar om de ens funnits. Det ska vi ändra på.”

”Tusen år till julafton” börjar sändas 1 december i SVT1 och Barnkanalen. Sändningstider för julkalendern är 07.15 och 18.45 på vardagar, samt 08.45 och 18.45 på helger.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Här hittar du Spoiler alert på Facebook