SPOILER ALERT

Sista säsongen ”Downton abbey” i SVT är magnifik tv-underhållning

Skådespelarna Laura Carmichael, Elizabeth McGovern och Michelle Dockery. Foto: NBC/SVT
Skådespelarna Laura Carmichael, Elizabeth McGovern och Michelle Dockery. Foto: NBC/SVT

En epok går i graven.
Men det är en strålande start på slutet för ”Dowton abbey”.

Var någonstans blev ”Downton abbey” riktigt intressant? För mig var det efter att Matthew Crawley och lady Mary Crawley blivit föräldrar.
Matthew har ett leende på läpparna när han ska dela bebisglädjen med alla andra på godset. På vägen dit krockar Matthew och det sista som tittarna får se i ”Downton abbeys” julspecial 2012 var hans döda kropp.
Sedan dess har ett av seriens största fokus varit om och i så fall när Mary ska gå vidare och låta romantiken blomstra igen.
Nu får förhoppningsvis svaret.
Sjätte och sista säsongen av ”Downton abbey” börjar sändas hos SVT med start i kväll. Inledningen bygger vidare på den trygghet som seriens upphovsman Julian Fellowes skapade redan i säsong ett. Avsnitt två fortsätter i samma stil, men det är det tredje som verkligen, verkligen fastnar. Något så ovanligt för ”Downton abbey” som ren och skär glädje genomsyrar avsnittet och det är som att Fellowes vill säga: ”Titta vad lyckliga dessa rollfigurer kan vara… nu ska jag rasera allt igen.”
För ärligt talat och trots att jag mysnjuter under inledningen av säsongen: När sorgen, olyckan och den känslomässiga misären är framme och visar sina fula ansikten är det utgångspunkterna från vilka ”Downton abbey” alltid excellerar.
Och en stor del av seriens succé går att finna i detta. För även om vi kommer att minnas Maggie Smiths perfekta snäsighet i rollen som Violet Crawley, är det kärlek, äktenskap och död som har varit ”Downton abbeys” stora och bestående teman.
Att relationen mellan Mary (Michelle Dockery) och Matthew (Dan Stevens) blev den som snabbt hamnade i fokus beror också på Julian Fellowes fingertoppskänslighet. Mary och Matthew delade en romantisk kärlek, som aldrig upplevdes som sexuell. ”Downton” blev alltså en motpol till andra nutida tv-serier, som allt för ofta används sex som utfyllnad, utan att låta det bottna i annat än möjligheten att visa naket.
Vid sidan av dessa teman är det lätt att se att Edith (Laura Carmichael) är den av rollfigurerna som har utvecklats mest sedan seriens start. Vi som människor växer via de svårigheter vi möter, och ingen i ”Downton” har mött mer motstånd än just Edith.
När SVT visade ”Downton abbeys” femte säsong pendlande tittarsiffrorna mellan 900 000 och strax över miljonen.
Finns det någon rättvisa borde fler titta nu – inte bara för att det är sista säsongen av ”Downton abbey”, utan för att det bjuds på magnifik tv-underhållning.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Här hittar du Spoiler alert på Facebook

BÄST JUST NU
1. ”Fargo”
Avsnitt två dyker upp hos HBO Nordic på tisdag och är bättre än den underbara säsongspremiären. ”Fargo” lyckas med det som så få serier gör: Blanda dramatik, humor och svarta stunder med magnifik dialog.
2. ”The Walking dead”
Äntligen tillbaka med nya avsnitt i Kanal 9 och säsongspremiären är storslaget snygg, spännande och psykologiskt intressant. Här finns också skälet till att ”TWD” fortsätter vara intressant: Trots repetitiva dramatiska knep är det en serie om mänsklighetens starkaste och svagaste sidor.
3. ”Bron”
I morgon sänds fjärde avsnitt – det är ett slags avstamp inför nästa block i vad som redan från början varit seriens bästa säsong. Förvänta dig avslöjanden, spänning och att Sofia Helin pressar sig och tar Saga till nya platser.

INTE ENS NÄRA
”Fest hos Bindefeld”
Intresset för politik är brinnande. Då är det märkvärdigt att ”Fest hos Bindefeld” kan ha Fredrik Reinfeldt som gäst och INTE fånga mitt intresse. Kanal 5 borde redan på idéstadiet ha kastat det här programmet i papperskorgen.

KALENDERN
18/10: ”The Walking dead” är tillbaka i Kanal 9 med sjätte säsongen.
18/10: Nya ”Solsidan” rivstartar med en scen som sätter tonen för vad som förväntas bli seriens allra sista säsong.
19/10: Priyanka Chopra spelar huvudrollen i ”Quantico”, som har premiär i Kanal 5. Snygg actionunderhållning, och som sådan inte alls dum.
25/10: ”Heroes reborn” i TV6 är en fristående fortsättning på ”Heroes”, som tappade allt fart efter säsong ett.
1/11: ”The Muppets” gör comeback i ny serie som Kanal 5 sänder.