Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Grey’s Anatomy” i Kanal 5 – så här bra är de nya avsnitten

Ellen Pompeo som  Meredith Grey. Foto: ABC Studios/SVT
Ellen Pompeo som Meredith Grey. Foto: ABC Studios/SVT

”Grey’s Anatomy” står inför en nystart. Naturligtvis kommer serien att se, kännas och vara annorlunda när det nu är dags för den första säsongen helt utan Patrick ”McDreamy” Dempsey.

Det är inte bara befriande, utan också ett måste.

Kvar finns ju känslan att Dempsey försvann för snabbt, att hans avsked var ett misslyckande av manusförfattarna – speciellt i jämförelse med när Cristina Yang lämnade ”Grey’s Anatomy”.

Minns också att säsong elva som helhet var svag och innehöll väldigt få höjdpunkter. Mot slutet var i alla fall något på gång, det fanns ny luft under vingarna och förhoppningar om att ”Grey’s” skulle komma tillbaka bättre, starkare och mer känslosamt.

Säsongspremiären, som sänds den 14 oktober hos Kanal 5, är också ett litet lyft. Tempo direkt, ett engagerade fall, bra sidohistorier och alldeles lagom mycket Meredith (Ellen Pompeo).

Ellen Pompeo som Meredith Grey och Chandra Wilson som Miranda Bailey. Foto: ABC Studios/Kanal 5
Ellen Pompeo som Meredith Grey och Chandra Wilson som Miranda Bailey. Foto: ABC Studios/Kanal 5

När ”Grey’s” återvänder har det gått drygt 15 månader sedan Derek (Dempsey) gick bort. Meredith bor i sin mors hus, och nu tillsammans med Amelia (Caterina Scorsone) och Maggie (Kelly McCreary). De har fin dynamik, de dråpliga situationerna står på rad, och det finns en lätthet i den dialog som presenteras – sorgen och saknaden tycks vara borta, säkerligen bara temporärt.

Jag har förhandstittat på de två första avsnitten och det är därför för tidigt att uttala sig om säsongen som helhet. Det enda som står klart är att målet tycks vara att försöka hitta den mix som serien blev känd och populär för, alltså skratt och tårar i vacker symbios. Den kombinationen blir än mer tydlig om man ser om avsnitten från de tre första säsongerna och jämför med säsong elva, då ”Grey’s” var tyngre och mer deprimerande än någonsin.

Med det på pränt: Jag planerar att följa säsongen åtminstone fram till avsnitt nio, eftersom Denzel Washington regisserar just det avsnittet. Förhoppningen är att ”Grey’s Anatomy” under tiden helt och hållet hittar tillbaka till och vågar vara mer som i seriens början.

Nystarten är i alla fall lovande, och kanske kan det här bli säsongen som vänder skeppet och ger ”Grey’s Anatomy” ny vind i seglen.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Här hittar du Spoiler alert på Facebook