Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Premiär: Så dålig är ”CSI: Cyber” hos Kanal 5

James Van Der Beek spelar Elijah Mundo och Patricia Arquette gör rollen som Avery Ryan i "CSI: Cyber" Foto: CBS/Kanal 5
James Van Der Beek spelar Elijah Mundo och Patricia Arquette gör rollen som Avery Ryan i ”CSI: Cyber” Foto: CBS/Kanal 5

15 säsonger och en mer träaktig smak ju längre in i serien vi vandrade. Ja, den enormt framgångsrika franchise som är ”CSI” sjunger på sista versen och skönt är ju det.

”CSI: Miami” (10 säsonger) och ”CSI: New York” (9 säsonger) är nerlagda, och ”CSI: Las Vegas” (15 säsonger) gick i mål med en tv-film som var värdig men inte mycket mer än så.

Nu har ”CSI”-ynglingen ”CSI: Cyber” premiär hos Kanal 5, och det är utan tvekan en av årets allra sämsta serier.

Som det går att förstå av namnet handlar det om virtuell brottslighet i ”CSI: Cyber” och det hela baseras på vad som ska vara verkliga händelser. Eller i alla fall vad som ska vara i närheten av någon slags verklighet.

Det gör inte katastrofen bättre.

Jag har förhandstittat på de tre första avsnitten av ”CSI: Cyber” och bland annat fåhtt se hur en babymonitor hackas, vilket gör att spädbarn kidnappas för att sedan auktioneras ut på svarta marknaden. I ett annat avsnitt tar en snubbe över en bergochdalbana samt tunnelbanesystemet.

Det är inte spännande någonstans, utan en serie som stundvis har skrattretande dålig handling och resterande tid är ett högst undermåligt tv-actiondrama. Och då avstår jag från att bedöma dialogen, vars främsta syfte verkar vara att sätta skräck i de tittare som sväljer premisserna och på fullt allvar tror att det som utspelar sig i ”CSI: Cyber” inom några sekunder kan hända hemma hos dem.

Huvudrollen spelas av Oscarsvinnaren Patricia Arquette, känd från ”Medium”. Hon verkar inte intresserad av rollen, utan genomlider scenerna där hennes dialog skriver tittaren på näsan. Hon får inte heller några tillfällen att skruva rollfiguren Avery Ryan åt annat håll än det medelmåttiga.

Vid sin sida har hon tuffingen Elijah Mundo (James Van Der Beek), Brody Nelson (Shad Moss), Daniel Krumitz (Charley Koontz) och Ramirez (Hayley Kiyoko). Det enda som är bra med det är att rollfigurerna har fantastiska namn.

Det finns alltså ingen anledning att se ”CSI: Cyber” – så gör det inte.

# ”CSI: Cyber” har premiär hos Kanal 5 den 12 oktober. Då sänds två avsnitt på varandra. Sedan följer ett nytt avsnitt varje måndag.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Här hittar du Spoiler alert på Facebook