SPOILER ALERT

Hon ersätter Zooey Deschanel i ”New girl”: Så blir det

”New girl” är en favorit bland komediserier, och återvänder med sin femte säsong i början på nästa år hos amerikanska Fox. Men, det blir utan huvudpersonen Zooey Deschanel som Jess. Zooey går nämligen på mammaledighet, och ”ersätts” av Megan Fox, meddelade bland andra Entertainment Weekly i dagarna.
I serien löser man det hela genom att Jess kommer att isoleras i samband med jury duty, och kommer därför att hyra ut sin del av lägenheten till Reagan (Fox). Reagan beskrivs som en ”vacker, rak apoteksförsäljare som kommer till stan för jobb och för att skaka om i lägenheten”.
Det blir dock en mjuk övergång, och först i det sjätte avsnittet dyker Reagan upp för sin omskakning.
– Det är galet att en så vacker person kan vara så rolig. Men jag antar att vi alla måste acceptera det. Jag har varit ett fan av hennes komiska kunskaper sedan ”This is 40” och är så exalterad över att ha med henne i serien, säger exekutive producenten Liz Meriwether.
– Vi hade Megan i tankarna när vi skrev rollen – hon är den perfekta personen för att komma in och skaka om killarna, fortsätter hon.

"New girl"-gänget får förstärkning - av Megan Fox.
”New girl”-gänget får förstärkning – av Megan Fox.

Rollen är Fox första stora tv-roll sedan ”Hope & Faith” för länge, länge sedan. Och medan Meriwether måste låta självsäker, är jag tveksam.
”New girls” styrka är något som vuxit fram under de fyra säsongerna. När man ser om avsnitt från den första säsongen är utvecklingskurvan uppenbar, och känslan är att den i mångt och mycket bygger på att skådespelarna lärt känna varandra.
Schmidt (Max Greenfield) var bäst i första säsongen, samtidigt som huvudkaraktären Jess var en svår dörröppnare till loftet. I efterföljande säsonger har Nick (Jake Johnson) blivit en solklar stjärna, och genom förhållandet med Jess kom också hon närmare gänget.
Serien är numera allt som oftast den mest skrattframkallande i sitcomvärlden, och det bygger på timing, en känsla av improvisation och en grupp skådespelare som blivit tajta och oerhört bekväma i sina roller.
Detta trots att det även tidigare kommit och gått skådisar.
Winston (Lamorne Bishop) fick ersätta avhopparen Coach (Damon Wayans Jr) som endast medverkade i piloten innan comeback i säsong tre. Winston har varit, och är, den kanske svåraste karaktären och den som snarare rört sig allt mer från en naturlig humor – mot galenskap.
Coach växte å andra sidan in på ett magiskt sätt i gänget. Men, som bekant lämnar han igen och finns inte med i säsong fem.

Coach är borta i säsong fem.
Coach är borta i säsong fem.

Det är ett tufft avbräck.
Det är ingenting mot Zooey Deschanels Jess.
Hon är numera ett livsnödvändigt kitt som håller samman loftet – samtidigt som hennes karaktär kan spreta var som.
Det är en otacksam uppgift att ta hennes plats, även om det rör sig om ett tillfälligt inhopp.
Och det är otacksamt för vilken skådespelare man än valt.
Därför kan säsong fem bli den sämsta hittills.

Följ David Lillemägi på Twitter, @lillemagi.

Följ tv-bloggen på Facebook.