Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Premiär: För ”Det tredje ögat” gäller sommarens tv-regler

Kyrre Haugen Sydness spelar Viggo Lust i "Det tredje ögat". Foto: TV2 Norge/TV4
Kyrre Haugen Sydness spelar Viggo Lust i ”Det tredje ögat”. Foto: TV2 Norge/TV4

”Det tredje ögat” är en norsk kriminalserie med premiär i TV4 i kväll, tisdag 23 juni. Seriens upphovsmän heter Ole Marius Araldsen och Kjersti Ugelstad. I rollistan finns bland andra Kyrre Haugen Sydness, Ida Elise Broch, Charlotte Frogner, Ingar Helge Gimle, Endre Hellestveit, Trine Wiggen och Christian Rubeck.

”Det tredje ögat” produceras av Rubicon och sändes hos norska TV2 i början av 2014. Serien handlar om kommissarie Viggo Lust, vars dotter försvinner mystiskt. Mer än fyra år efter försvinnandet följer vi honom i hans jakt på mördare. Tio avsnitt väntar. TV2 meddelade förra året att serien förnyas och nu pekar allt på en norsk säsongspremiär våren 2016.

Jag har förhandstittat på de två avsnitt som inleder säsong ett, så SPOILER ALERT, fortsätt inte att läsa under bilden om du inte vill veta något om ”Det tredje ögat”.

Ida Elise Broch som Mari Friis. Foto: TV2 Norge/TV4
Ida Elise Broch som Mari Friis. Foto: TV2 Norge/TV4

Likt Moa Gammels rollfigur Eva Thörnblad i ”Jordskott” vet Viggo Lust (Kyrre Haugen Sydness) inte varför hans dotter försvann. Han vet inte var hon är. Han vet inte om hon lever. Men likt Eva Törnblad är han övertygad om att hon gör det.

”Det tredje ögat” öppnar med en idyllisk bild av sommaren. Kring sig har Viggo familjen, vännerna, kollegerna. Han har dessutom precis blivit befordrad. Det dricks champagne. På kvällen cyklar Viggo och hans dotter Christina för att bada. Hon somnar i vagnen. Han går, idiotiskt nog, in ensam i en affär för att handla glass och snus. När han kommer ut är Christina borta.

Fyra år och 157 dagar senare möter vi Viggo igen. Han är förändrad – numera skild och ägnar sig helt och fullt åt sitt jobb samt att söka svar på vad som egentligen hände Christina.

Samtidigt som Viggo får en ny kollega – Mari Friis som Ida Elise Broch spelar – försvinner en politiker. Under utredningar drömmer Viggo om sin dotter. I drömmen befinner sig han och hon under isen. På havsbottnen får vi se några olika saker. Viggo vaknar av att mobilen ringer. En kropp har hittats. Han åker till platsen, och minsann om det inte är samma plats som i hans dröm och att politikern är den som har hittats under isen.

Efter det är tanken bakom seriens titel inte svår att lista ut.

Naturligtvis finns det en nyfikenhet kring vad som har hänt Christina och vem som har kidnappat henne. Samtidigt vill jag gärna ha en förklaring till de drömmar som guidar Viggo i hans utredningsarbete. Det som inte intresserar mig är de mordfall som avslutas i varje avsnitt – i alla fall inledningsvis känns de som svaga katalysatorer för seriens övergripande berättelsebåge. Detta är problematiskt med tanke på att seriens ”heliga trio” (mordfallen, drömmarna, försvinnandet) går hand i hand, så att ta bort det ena är att låta hela korthuset falla.

Är det då värt att investera tio timmar i ”Det tredje ögat”? Under normala omständigheter hade jag sagt nej direkt. Det finns så många andra tv-serier som är bättre. Men under sommaren gäller andra regler. Jag planerar att kolla åtminstone avsnitt åtta, nio, tio för att se om manusförfattarna sätter landningen. Gör de det är ju plötsligt säsong två av största intresse.

Följ Mattias Bergqvist på Twitter: @bergqvist_m

Spoiler alert finns på Facebook – du hittar oss här