Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

”Jordskott” prisas och SVT hurrar. Men säsong två?

Moa Gammel i huvudrollen som Eva Thörnblad i "Jordskott".
Moa Gammel i huvudrollen som Eva Thörnblad i ”Jordskott”.

Samtidigt som SVT vilar på hanen gällande en andra säsong av ”Jordskott”, så pågår lanseringen av serien nu i Storbritannien. Och, i dagarna prisades serien på BANFF Rockie Awards i Kanada som ”Best Serial Drama”. Exekutive producenten Kristian Hoberstorfer tog emot priset, och på SVT hurrar man:
– Det är fantastiskt att svenskt tv-dramas segertåg i världen bara fortsätter, säger Christian Wikander, programchef på SVT Drama till SVT.
– Ett stort grattis till hela gänget bakom ”Jordskott” och inte minst seriens skapare Henrik Björn, som med brinnande passion och en klar vision har skapat seriens magiska universum, fortsätter han.
Spoiler Alert drog några frågor till skaparen Henrik Björn.
Vad betyder vinsten för er?
– Att vinna BANFF i kategorin ”Best In Serial Drama” känns stort och ärofullt. Alla som jobbar med detta vet hur svårt, nästan omöjligt, det är att ens bli nominerad. Utmärkelsen bekräftar det vi märkt under våren, att ”Jordskott” slår an en sträng internationellt, nästan mer där än hemma. Det är faktiskt ett enormt positivt surr kring ”Jordskott”. I länder som Spanien och Portugal till exempel finns redan fanclubs fast serien inte ens är såld dit. Den svenska exotismen, det djupare budskapet i serien och att vi strävat efter ett eget tilltal och inte bara gjort ”ännu en polisserie” är tre saker vi ofta får höra som skäl. Skådespelarna hyllas också med all rätt, likaså fotot och produktionsdesign. Ett prestige-pris som BANFF gör att även Kanada och USA får upp ögonen på serien, då det är erkänt hård konkurrens i tävlingen, säger han.

Henrik Björn och Moa Gammel jobbar PR i Storbritannien.
Henrik Björn och Moa Gammel jobbar PR i Storbritannien.

SVT hurrar på sin sajt, men när kommer beskedet för säsong två egentligen?
Det är fortfarande en bra fråga! Vi har en bra dialog med SVT och ITV om framtiden och Palladium har en plan för hur vi vill gå tillväga. Ett besked kommer dock dröja, och det kan man förstås ha åsikter om, givet succén. Men så är politiken. Men det är klart, utomlands förstår de inte varför vi inte redan är igång och filmar.

Moa Gammel lanserar "Jordskott" i brittiska Itunes.
Moa Gammel lanserar ”Jordskott” i brittiska Itunes.

Hur är känslan inför premiär hos ITV Encore?
– Det ser vi fram mot! Jag och kollegorna Johan Rudolphie, Filip Hammarström och Moa Gammel var just i London på Nordicana som är ett event inriktad på det britterna kallar ”Nordic Noir”. Skandinaviska succéserier som ”The Killing”, ”Bron”, ”Borgen” och nu ”Jordskott” får möta sina fans och svara på frågor från publiken efter visningarna. Vi var ju nya för de flesta men ”Jordskott” togs emot med öppna armar. Serien fick även mycket uppmärksamhet i press och på olika event. Bland annat var jag och Moa inbjudna att prata på Apple Store på Oxford Street, då ”Jordskott” kommer gå att ladda ner från Itunes i UK. Det är givetvis mycket svårare att slå igenom bruset på den jättemarknaden, så jag vet inte riktigt vad vi har att vänta. Men det känns förstås roligt och spännande.

JordskottBanff
”Jordskott” har premiär hos brittiska ITV Encore onsdag den 10 juni.

Följ David Lillemägi på Twitter, @lillemagi.