Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Premiär: Så bra är ”Sense8”

Daryl Hannah på en bild från Netflix nya serie "Sense8". Foto: Murray Close/Netflix.
Daryl Hannah på en bild från Netflix nya serie ”Sense8″. Foto: Murray Close/Netflix.

Fredagen den 5 juni blir den första säsongen, tolv avsnitt, av ”Sense8” tillgänglig på Netflix. Serien är skapad av syskonen Wachowski tillsammans med J. Michael Straczynski. I rollistan syns bland andra Miguel Angel Silvestre, Tina Desai, Ami Ameen, Doona Bae, Jamie Clayton, Daryl Hannah och Naveen Andrews. Texten nedan är publicerad i fredagens Expressen. Betyget är en geting av fem. Netflix gjorde endast tre avsnitt tillgängliga för recension, så när det finns tid planerar jag att se resterande avsnitt och sedan skriva om ”Sense8” ännu en gång.

Netflix nya serie ”Sense8” är tänkt att utmana.
Den lyckas endast med att vara utmattande dålig.

”Sense8” är ett ambitiöst projekt med inspelningsplatser runtom i världen. San Francisco, Chicago, London, Reykjavik, Nairobi, Seoul, Berlin, Mexiko och Mumbai agerar imponerande kulisser när åtta människors öden knyts samman på ett sätt som sätter vårt perspektiv på tid och rum helt ur spel.
Öppningsscenen laddas med så många obesvarade frågor att det är omöjligt att inte dras in i den komplexa värld som syskonen Wachowski och J. Michael Straczynski har skapat. Alltför snabbt snurrar sedan trion in sig i utdragna handlingstrådar så tunna att de ständigt riskerar att gå sönder.
”Sense8” är visuellt förtjusande och den stora skådespelarensemblen förmår, med några undantag, svetsa samman de till en början närmast kaotiska fundament som serien förhoppningsvis står stadigt på när första säsongen har gått i mål.
Att Lana och Andy Wachowski tillsammans med Straczynski vägrar kompromissa och spänner bågen hårdare än andra förtjänar respekt. Men likt de filmer syskonen gjort efter ”Matrix”-trilogin skulle ”Sense8” vara ett mästerverk om de kunde förmedla sina idéer och grandiosa ambitioner på annat vis än via grumlig filosofi, klichédialog och total avsaknad av någon slags röd linje.
”Sense8” är en unik serie på så sätt att den blandar melodram, sci-fi och Bollywoodskt såpopera med bland annat polisaction och kampsportssensationer, men det spännande i genremixen väger aldrig upp för handlingens trubbighet.
Jag är ett stort fan av syskonen Wachowski och slukar allt som de tar sig för.
Efter att ha sett de tre avsnitt av ”Sense8” som Netflix gjort tillgängliga för kritiker är jag oerhört besviken.

Följ Mattias Bergqvist på Twitter: @bergqvist_m