SPOILER ALERT

Så bra var sista ”Late show with David Letterman”

Tidigt på torsdagsmorgonen svensk tid sändes David Lettermans sista "Late show". Foto: CBS
Tidigt på torsdagsmorgonen svensk tid sändes David Lettermans sista ”Late show”. Foto: CBS

”Om jag börjar gråta så har något gått hemskt fel.”

Så sa David Letterman inför sitt 6028:e avsnitt som pratshowvärd. Och mycket väl, han grät inte, men han öppnande med att säga ”I’ll be honest with you: It’s beginning to look like I’m not going to get ”The Tonight Show”.”

På många sätt var Lettermans sista ”Late show” som vilken ”Late show” som helst under de senaste åren. Visst, fler kändisgäster var på plats och visst, studiopublikens stående ovation i inledningen var lite längre, men skämten var lika slående halvroliga, Lettermans leende lika smittande. Samtidigt blev det tydligt, via ett gäng tillbakablickar, hur ”Late show” och Letterman förändrats under åren och konstigt vore annars.

David Lettermans farväl var värdigt och riskfritt. Precis som förväntat. Det var inte en klassiker, det var inte alltför känslosamt eller mustigt och svårtuggat. Också det precis som förväntat. David Letterman sa adjö som ett det proffs han är under en historisk tv-kväll där flaggan väl ändå befann sig i topp även om några stunder med små, små steg närmade sig tråkighetens rand.

Det som verkligen etsade sig fast var när kameran visade Lettermans fru Regina och hans älskade son Harry. Dave tackade dem för allt stöd och all kärlek. Han sa att i slutändan är det endast familjen som betyder något på riktigt. Sedan: ”The only thing I have left to do, for the last time on a television program, thank you and goodnight.”

Att Kanal 5, via Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, valde att köpa in och sedan sända David Lettermans sista show på Kanal 5 Play var inte totalt oväntat, men roligt och helt rätt tänkt av SBS Discovery. Att sändningen lirade hela vägen utan störningar och avbrott gjorde mig väldigt glad. Filip och Fredrik var toppen som experter/kommentatorer med ett försnack som landade rätt. I de amerikanska reklampauserna vårdade de energin från ”Late show” med en flyende lätthet. Kanske var det den tidiga timmen och onsdagens ”Breaking news med Filip och Fredrik” som drog ner arbetsivern till en behaglig nivå i stället för den alltför hetsiga stämning som ofta är duons signum.


David Letterman var länge bäst för att han inte verkade bry sig. Hans sarkastiska framtoning, hans benhårda vilja att inte knäböja framför kändiskulturens altare och känslan av att allt fungerar till motsatsen är bevisad var underbar. Hur han kunde vara totalt ointresserad av vad en filmstjärna hade att berätta för att sedan ställa en så barnslig fråga att svaret tvingades vara något annat än det förberedda och förväntade. Alltför länge nu har Letterman varit tröttare än tidigare, inte lika vass och ironiskt smart som han kan vara.

Dagarna fram till avskedet var jag besatt av klippet där David Letterman avslöjar att han ska gå i pension. Då när han sammanfattar 33 år i rutan. När han rabblar antalet avsnittet och publiken klappar och Dave sedan börjar berätta en historia om sin 10-åriga son. De fotograferade en fågel, men vilken sort? Letterman frågade de som kunde tänkas kunna. Svaret är ointressant, i stället är det hans reaktion på att han var så upptagen av detta sökande att han inte kunde minnas inspelningen av ”Late night” den kvällen.

Reaktionen från studiopubliken är väntad, men sakta börjar något gå upp för dem, liksom tittarna.

Letterman berättade en annan historia om sin son och därefter om samtalet med Les Moonves, högsta hönset på CBS. Letterman sa: ”I phoned him just before the program and I said, ”Leslie, it’s been great, you’ve been great, the network has been great, but I’m retiring”.”

Total tystnad. Och ett leende från Letterman som talade om lättnad, som om han burit en ryggsäck fylld av sten som han nu kunde ställa åt sidan.


Foo Fighters stod på scen under sista showen. Ett passande val. Bandet beskrivs ofta som Daves favoriter, kanske för att de ställde in en turné i Sydamerika för att medverka i ”Late show” efter att Letterman genomgått en hjärtoperation. Då framförde de ”Everlong” i en suverän version. Nu, som tack och bock, gjorde de ”Everlong” ännu en gång över ett montage av Daves många stunder i tv. Passande det också, men knappast förvånande.


På tal om Foo Fighters: Det är lätt att glömma alla fantastiska artister som stått på scen hos David Letterman. Ta bara en sådan sak som att First Aid Kit gjorde en magisk version av Simon & Garfunkels ”America” när det började närmare sig slutet eller varför inte Weezers ”Say it ain’t so” från mitten av 90-talet och självklart den där gången 1982 när Dave var värd för ”Late night” och James Brown bara fortsatte dansa in i funknatten. Men störst av alla är Darlene Love. 1986 nämnde Letterman för Paul Shaffer hur mycket han gillade ”Christmas (Baby please come home)”. Paul bad Darlene Love framför den i ”Late night”. En tradition började som undantaget 2007 fortsatte till 2014. Och frågan är om inte den sista versionen är den bästa.


Veckorna fram till Lettermans avsked har varit fyllt av hyllningar. Skådespelare, artister, vänner har satt sig i soffan bredvid tv-legendaren och bedyrat sin kärlek. Allt har varit långt från bra. Några stunder har varit underhållande, andra toppen. Som när komiker Norm MacDonald bjuder på skämt och är halvkul men mot slutet tar tag i allvaret och med gråten i halsen berättar hur mycket Letterman betyder för honom. Men trots stjärngäster, fina ord från Jimmy Fallon och Jimmy Kimmel i deras respektive pratshower är det Amy Schumers sketch i ”Inside Amy Schumer” om kvinnliga skådespelare och deras medverkan i amerikanska pratshower som har varit mest underhållande.

I september tar Stephen Colbert över som värd för ”Late show”. Det ser jag fram emot. Tidernas sista ”Late show with David Letterman” var perfekt för David Letterman och slutet på en tv-epok, men det var inte perfekt tv. Trots det är det lätt att precis som The Foo Fighters konstatera: ”There goes my hero”.

Följ Mattias Bergqvist på Twitter: @bergqvist_m