Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Krönikan: Inget kan läka Gemmas sår

Gemma-Teller-Morrow-sons-of-anarchy-17768085-1280-720
”Sons of anarchy” är tillbaka – och börjar vidrigt, brutalt.

När minsta lilla sympati för Gemma (Katey Sagal) slutligen dör, förstår man också varför vi behöver ett nytt ”Vänner”.

– Den här dysfunktionella familjen närmar sig slutet. Kanske blir det lyckligt, jag vet inte… säger Tommy ”Chibs” Flanagan från ”Sons of anarchy” i en intervju om den sjunde och sista säsongen.
Den drog i gång för nästan två veckor sedan, med ett av seriens starkaste avsnitt. Kurt Sutter, som har fått fri sluttid för sitt farväl till bikergänget, gav oss ett 1.17 timmar brutalt och vidrigt premiäravsnitt.
Det gav honom, och bolaget FX, över tio miljoner tittare i USA under första veckan – utan streaming inräknat.
I dagarna landade avsnitt två i mitt Itunes-konto och det totala förfallet fortsätter. Jax (Charlie Hunnam), som tidigare har velat lämna klubbens mest kriminella verksamhet, har efter Taras (Maggie Siff) död gått rakt in i mörkret.
Ett mörker som Gemma (Katey Sagal) skapat och styr, och sedan länge uppslukats av. Men hennes motståndskraft utåt har alltid gett visst sken, av ljus.
Det är numera helt borta och inte ens barnbarnens oskyldiga ögon kan läka hennes avgrundsdjupa sår.
Tommy Flanagan vet lika väl som alla ”SoA”-fans att historien om bikergänget, och framför allt familjen Teller, aldrig kan sluta lyckligt. Åtminstone inte med tv-världens mått.
Blir det inte olidligt att titta på? undrar ni.
Jo, att stå på kanten till ett avgrundsdjupt svart hål är inte behagligt. Och just därför behöver man läka mellan avsnitten.
Då saknar jag ”Vänner”, som på måndag firar 20 år sedan det första avsnittet sändes den 22 september 1994.
Mina systrar hade ”Friends”-maraton långt innan jag förstod tv-seriers storhet, och möjligen var det där jag lockades av att bli så lockad av något som sänds på tv.
Mellan 20.00 och midnatt i dag sänder Comedy Central ”Vänner” för den som behöver en dos. Tre säsonger finns också hos Netflix.
Pallar man inte återvända, så drog ”New Girl” i dagarna i gång sin fjärde säsong.

Följ David Lillemägi på Twitter, @lillemagi.

BÄST JUST NU
1. ”Sons of anarchy”
Vilken överraskning, va? Det är dock omöjligt att inte lägga Sutter, Sagal och Hunnam här. Kan bli enformigt hela hösten.
2. ”Gotham”
C More har, som serietidnings-nörden Mattias Bergqvist redan konstaterat, haft god smak i att köpa in ”Gotham”. I dagarna såg jag första avsnittet, och det är mycket lovande.
3. ”New girl”
Som sagt, det behövs lite glädje i allt mörker. Zooey Deschanel och gänget brukar pendla friskt mellan kul och tråkigt, men den fjärde säsongen börjar kul.

INTE ENS NÄRA ”Tyrant”
Var från början tänkt som total avslappning i min tablå. Men efter ett par avsnitt kan jag lika gärna kolla valfri dagtidssåpa.

MINNS DU?
Ett av de bästa avsnitten av ”It’s Always Sunny in Philadelphia”? Det är i alla fall ”Sweet Dee’s Dating a Retarded Person”, avsnitt tre på säsong nio. Älskar gängets musikaliska resa.

KALENDERN
20/9: Nämnda ”Tyrant”, om ”Barry” Al-Fayeed som förgäves försökt fly sin diktaturfamilj, börjar sändes hos TV3 och Viaplay. Ge det en chans.
25/9: ”Gotham” drar i gång hos C More. Har som sagt bara sett ett avsnitt – men det lovar gott.
28/9: Förutom ”New Girl” är både ”Family Guy” och ”Brooklyn Nine-Nine” välkomna humorinslag. Och båda är tillbaka i USA denna dag.
6/10: Kan ”Homeland” bli bra? Åtminstone okej? Det ser så ut, och denna dag får vi ett första svar hos SVT.
12/10: ”Sons of anarchys” sjunde och sista säsong börjar hos Kanal 9.

CITATET:
”När jag var barn sa mina föräldrar alltid att jag var för mycket. Jag hittade en plats för allt det där, allt som var för mycket fick ett hem”.
Katey Sagal fick nyligen en stjärna på Hollywood Walk of Fame, och höll fint tal om skådespelandet.