Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Tom Riley och Gregg Chillin snackar ”Da Vinci’s demons”

Tom Riley på en bild från "Da Vinci's demons".
Tom Riley på en bild från ”Da Vinci’s demons”. Foto: Fox

På måndag är det premiär för ”Da Vinci’s demons” på nystartade FOX Sweden, som kommer att länka ihop seriens första och andra säsong under hösten. Spoiler alert kan berätta att det därefter blir det ett kortare uppehåll i väntan på den globala premiären av tredje säsongen.

”Da Vinci’s demons” är skapad av David S. Goyer, mannen bakom manusen till ”Batman begins” och ”Man of Steel” liksom ett av genierna bakom storyn för ”Blade”, ”The Dark knight”, ”The Dark knight rises” och kommande filmer som ”Batman v Superman: Dawn of justice” och ”The Sandman”.

Som märks är Goyer en serietidningsfantast med ypperlig smak för vad som fungerar till popcornen på bio – ”Da Vinci’s demons” är ett bevis för att hans breda fingertoppskänsla även sträcker sig till tv. Serien är underhållande, blandar historia med fantasy och lyckas med att vara närmast förtjusande tv-matiné.

Tom Riley spelar en ung Leonardo Da Vinci, medan Gregg Chillin tar sig an karaktären Zoroaster da Peretola, polare med Da Vinci. Spoiler alert träffar duon på Grand Hôtel i Stockholm.

– Vi väntade på vårt bagage när Tom fick mejlet om att det blir en tredje säsong, säger Gregg Chillin när Spoiler alert gratulerar till ytterligare nya avsnitt.

Var det samma lättnad när serien förnyades första gången?

– När vi gjorde säsong ett kändes det som att vi gjorde något speciellt, men att vi gjorde det tillsammans med våra vänner på hemlig plats i Wales. Halvvägs in såldes serien till Fox, och det var när vi spelade in säsong två som vi insåg vad det betyder internationellt – mellan säsongerna blev vi igenkända av turister i London, säger Tom Riley.

davinci2

Tom Riley minns tillbaka till sin första inspelningsdag. Det var dagen innan resten av ensemblen samlades och tanken var att det bara skulle vara lite snack och en del tester. Men Riley och Alexander Siddig – han spelar karaktären Aslan Al-Rahim eller ”The Turk” om man så vill – gjorde i stället alla de scener som duon har i första avsnittet.

– Det var massa dialog. Mörkt, intensivt och alla producenter hade flugit från USA för att se till att det här skulle bli okej. Det var enorm press, så när det blev dags för det som skulle ha varit den första inspelningsdagen så var pressen lite mindre.

– Inte för mig. Jag fick byta stövlar hela tiden. Från början hade jag något som liknande cowboystövlar och sedan plötsligt långa stövlar – men de sa att jag inte skulle vara orolig, de hade inte filmat mina ben ännu, säger Gregg Chillin med glimten i ögat.

Hur var känslorna när ni läste manuset för pilotavsnittet för första gången – fanns det några tveksamheter eller var det mer: ”Jag måste göra det här”?

– Det var ett projekt som det hade pratats om under en lång tid, jag visste att det skulle hända. Manuset innehåller faktiskt mycket mer än vad som syns i rutan. David hade nästan skrivit ett långfilmsmanus…

Så klart, han är ju ändå David S. Goyer.

– Precis. Manuset var fantastiskt. Jag minns att jag kände att jag måste göra det här, säger Tom Riley.

– Exakt. Det här var ganska kort efter ”Batman begins”, vilken är en av mina favoritfilmer. Och jag gillade karaktären Zoroaster. Och som Tom säger: Manusen var så detaljerade, men verkligheten med amerikansk tv är att man ser kanske 50 procent av vad vi filmade.

Gregg Chillin på en bild från "Da Vinci's demons". Foto: Fox
Gregg Chillin på en bild från ”Da Vinci’s demons”. Foto: Fox

Det intressanta med ”Da Vinci’s demons”, som både Riley och Chillin också lyfter fram, är karaktärernas utveckling. När serien börjar är de pojkspolingar men deras resa – både inre och yttre – tvingar dem att växa upp och ta större ansvar. Självklart är detta något som båda skådespelarna söker och som de gillar.

Tom Riley berättar också att David S. Goyer har en plan för ”Da Vinci’s demons” som sträcker sig över fem säsonger. Gregg Chillin säger att han inte har en aning om hur serien är tänkt att sluta, medan Riley i stora drag vet var Leonardos historia är på väg och hur det sista avsnittet ser ut.

Skälet är att Tom Riley inte vill ta i för mycket på fel ställe – om den sista säsongen avslutas med känsloexplosioner, vill Riley att dessa ska vara kraftfullare än tidigare under serien. Tom Riley understryker också att det finns alla anledning att följa serien minutiöst – detaljer som kan anses vara överflödiga i ett avsnitt återkommer i säsong två och är då av största betydelse.

– Den som tittar noga kommer få sin belöning längre fram.

Följ Mattias Bergqvist på Twitter: @bergqvist_m

# FOX Sweden kör i gång måndagen den 22 september. Kanalen distribueras via Comhems kabelnät, Canal Digital DTH, Boxers DTT-nät och Telias IPTV-nät. Förutom ”Da Vinci’s demons” kommer FOX bland annat visa ”Fargo”, ”Jo”, brittiska ”The Secret of crickley hall” samt ett antal filmer och realityserier.