SPOILER ALERT

Så här blir hösten hos TV4-gruppen

Iben Hjejle på en bild från den första säsongen av "Dicte". Foto: Miso Film/TV4
Iben Hjejle på en bild från den första säsongen av ”Dicte”. Foto: Miso Film/TV4

Trotjänare som ”Idol”, ”Så mycket bättre” (ORUP!), ”I huvudet på Gunde”, ”Hellenius Hörna”, ”Bonde söker fru”, precis som nya realityserier som ”Uggla flyttar in” – han besöker bland annat Olle Ljungström – presenterades på TV4-gruppens pressdag på fredagen. Spoiler alert har kollat igenom vad som känns spännande och fastnar bland annat för att den andra säsongen ”Vikings” börjar sändas den 25 september, men också detta:

# ”Halvvägs till himlen”
Vi har flyttat oss ett år fram i tiden – Albin (Johan Glans) känner sig mer bekväm med församlingen i Östra Nöbberup, men fortsätter kämpa för att öka besöken i krykan. Han pressas så klart av kyrkorådets ordförande Bengt-Åke (Michael Segerström). Naturligtvis fortsätter konservativa lomministern Jan Samuelson (Anders Jansson) att protestera mot Albins försök till modernisering, samtidigt som ytterligare ett ”hot” tornar upp sig: Ska kyrkan slås samman med den i Västra Nöbberup och vem blir då kyrkoherde? Och hur ska det gå med Albins och Fannys (Jenny Skavlan) flörtande – blir det en romans?

Mikael Syrén, Gunnar Svensén, Johan Johansson, Daniella Mendel-Enk har skrivit manus till seriens andra säsong. Leif Lindblom och Staffan Lindberg regisserar. Ännu finns inget exakt premiärdatum.

# ”Dicte”
Dicte Svendsen bor numera i Århus. Hon arbetar på tidningen Dagbladets lokalredaktion, kämpar med sitt förflutna i Jehovas vittnen och nej, det går inte kärleksbra med pojkvännen Bo heller. Och som om det inte vore nog: Bästa vännen Anne har blivit kär i Dictes ex-snubbe Torsten.

”Dicte” baseras på Elsebeth Egholms bäcker. Dar Salim, Lærke Winther, Lars Ranthe, Lars Brygmann gör de bärande rollerna i den andra säsongen, som Dorte W. Høgh och Ida Maria Rydén har skrivit manus till. UPPDATERING: Efter tips från läsaren Marcus Hägglöf (se kommentarerna nedan) ser vi att TV4:s tittarservice har skrivit att säsong två börjar den 29 september.

# ”Elementary”

Vi konstaterar kort och gott att underhållande ”Elementary” drar i gång i Sjuan den 8 september 22.00. Johnny Lee Miller och Lucy Liu spelar huvudrollerna. De nya avsnitten börjar med att Sherlock och Watson befinner sig i London – under säsongen har även Rhys Ifans som Sherlocks bror Mycroft en betydande roll.

# ”Torpederna”

Som Spoiler alert kunde berätta tidigare i dag spelar Torkel Petersson, Leo Razzak och Liv Mjönes huvudrollerna i Felix Herngrens och Jakob Ströms nya serie ”Torpederna”. Premiären är satt någon gång till hösten.

Följ Mattias Bergqvist på Twitter: @bergqvist_m