SPOILER ALERT

Klart: Viaplay sänder ”Outlander”

outlander
Jamie Fraser (Sam Heughan) och Claire Randall (Caitriona Balfe) på en bild från ”Outlander”. Foto: Ed Miller/Sony Pictures.

Nu kan Spoiler alert berätta att Viaplay har köpt rättigheterna till tv-serien ”Outlander” i Sverige. Premiären är satt till den 10 september då de fem första avsnitten blir tillgängliga samtidigt, därefter dyker de upp varefter de visas i USA.

”Outlander” baseras på Diana Gabaldons storsäljande böcker och handlar om sköterskan Claire som 1945 är på smekmånad i Skottland. Plötsligt och mystiskt har hon rest tillbaka i tiden till 1743, där en främmande vardag väntar. Samtidigt som hon tvingas gifta sig försöker hon ta sig tillbaka till sin egen ”nutid” och maken hon lämnade bakom sig. Romantik, äventyr och sci-fi, lagom mycket historia och vad som beskrivs som närmast visuell perfektion väntar.

Roland D. Moore har tidigare gjort serier som ”Star Trek: The Next generation”, ”Battlestar Galactica” och ”Star Trek: Deep space nine”. Han är nu exekutiv producent för ”Outlander” och säger till AP:
– Jag har alltid gillat att jobba i världar som inte existerar. Processen att jobba med en serie som utspelar sig på 1700-talet är inte annorlunda än en serie som utspelar sig i framtiden. Man måste fortfarande skapa allt från grunden.
Och även om det känns konstigt säger Moore också att han är medveten om att den romantiska tonen i böckerna inte är speciellt tilltalande för en viss målgrupp och att han just därför har han siktat in sig på att göra serien tilltalande för snubbar.
– Det här är motsatsen till utmaningen vi hade med ”Battlestar Galactica”: Hur får man en kvinna att ens titta på den serien? Men när de väl började titta så älskade de serien.

Caitriona Balfe (Claire Randall) och Sam Heughan (Jamie Fraser) spelar huvudrollerna i ”Outlander”.
– Jag trodde att det skulle vara svårast att hitta någon som kunde spela Jamie, men Sam var den första som fick en roll i serien. Det hände så tidigt att det skrämde oss. Sedan tog det en evighet innan vi hittade Claire. Vi behövde någon som är intelligent, rolig och empatisk. En skådespelare som kan hålla tittarnas intresse vecka till vecka. När vi såg Caitriona visste vi. Hon fick rollen bara dagar innan hon började jobba, säger Roland D. Moore.

Caitriona Balfe hade ingen koll på Diana Gabaldons böcker när hon tackade ja till rollen, men fick snabbt veta vad som gällde när hennes research började.
– Jag gick till en bokaffär i Los Angeles för att köpa ett ex. När jag betalade sa kassörskan: ”Du vet väl att de ska göra en tv-serie av det här? Ronald D. Moore är exekutiv producent, jag skrev min uppsats på universitetet om honom.” Då tänkte jag: Det här är ett bra omen.

”Outlander” har premiär 9 augusti i USA.

Följ Mattias Bergqvist på Twitter: @bergqvist_m