Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Nikolaj Coster-Waldau om DEN DÄR scenen i ”Game of thrones”

Nikolaj Coster-Waldau som Jaime Lannister i den fjärde säsongen av ”Game of thrones”. Foto: Hbonordic.com.

I en exklusiv intervju med Spoiler alert berättar Nikolaj Coster-Waldau, som spelar Jaime Lannister i ”Game of Thrones”, hur han ser på sin karaktär, på serien och snackar även om DEN DÄR scenen i ”Breaker of chains”, det tredje avsnitt i den nu pågående fjärde säsongen.

Vi säger redan nu SPOILER ALERT om du inte har sett ”Game of thrones” överhuvudtaget, likaså om du ännu inte har sett de tre första avsnitten av säsong fyra. Det var också var det antal som jag hade sett när jag snackade med Coster-Waldau, då på filminspelning i Australien. På grund av telefonförbindelsen går vissa frågor och svar in i varandra.

Det här säger Nikolaj Coster-Waldau inledningsvis:

– En av fördelarna med en serie som ”Game of thrones” – efter den här säsongen har vi gjort 40 timmar – är att tittaren lär känna karaktärerna. Det vi får se av Jaime i början av serien är brutalt, han är nästan ”the bad guy”, eftersom vi inte får lära känna honom, vi får bara se vad han gör.

– När jag läste manuset för pilotavsnittet… först och främst tyckte jag att det var en suverän start för en karaktär, det är så mörkt och skruvat. Han har sex med sin syster och försöker döda ett barn och säger: ”Sakerna jag gör för kärlek”. Det är så komplext.

Vändpunkten för Jaime börjar väl när han lämnar King’s Landing?

– Ja, att han tvingas vara med Brienne under sådan lång tid gör något med honom, för då upptäcker han något som han tryckt undan och sedan att han förlorar handen, symbolen för hans identitet.

Hur är det med det där, du lärde dig ju att hantera ett svärd med högerhanden, och nu måste du lära dig att göra samma sak med vänsterhanden.

– I början var det tacksamt, då behövde jag bara vara så dålig som jag är. Nu är det svårare, för han blir bättre, och då måste jag också bli bättre. Men det är ett bra problem att ha, för det liknar de problem som han har.

Hur tung är proteshanden egentligen?

– Den är inte så tung som den ser ut, men den är gjord av metall – det ser bättre ut. Sedan finns det en variant som vi använder när vi slåss, för vill jag inte smälla till någon med den tyngre varianten.

Hur upplevde du det när du tog på dig proteshanden för första gången?

– Det tog en hel del tid att göra den. Först gjorde de en avgjutning av min hand, som satt otroligt tajt och när man har något sådant på handen så börjar man svettas, och det blir obekvämt, så de borrade några håll i den så att den andades lite.

– Det är en så konstigt och störig sak att ha, den är alltid i vägen, men den gör vad den ska och den symboliserar så mycket: Den lägger fokus på att han har förlorat handen, men också relationen med hans syster. Det är ju hon som har gjort handen till honom för att dölja vad han har blivit. Hon vill att han ska vara den han var innan han förlorade handen.

Nikolaj Coster-Waldau som Jaime och Lena Headey som Cersei Lannister. Foto: Hbonordic.com.


Min känsla så här långt in i den fjärde säsongen, nu när Jaime är tillbaka i King’s Landing, är att han håller på att bli den person han var innan han träffade Brienne.

– Allt hans fokus har varit att komma tillbaka till King’s Landing. Han har dödat folk och offrat mycket för att komma tillbaka till Cersei. Det är per definition vem han är, en del av hans gamla identitet. Han identifierar sig helt och hållet genom henne och allt som han gjorde var baserat på vad hon behövde och ville. Nu är han tillbaka och självklart har saker förändrats. Han har förändrats.

– Du har ju sett avsnitt tre, där det finns en dramatisk scen med Cersei och Jaime, man får känslan av att det var något som gick sönder. Det är en så skadad relation nu. Det finns även en scen i första avsnittet i den här säsongen när han säger nej till sin far, och det är en ny sak, i alla fall för hans far. Jaime håller på att bli sin egen man, men det är inte lätt, vilket vi ju alla vet.

Låt oss stanna ett tag vid scenen som du nämnde, den med Jaime och Cersei…

– Jag måste passa mig för vad jag säger, internet har blivit galet av det där.

Hur förberedde du dig för den scenen, den är så…

– Jag snackade med regissören Alex Graves, med manusförfattarna och så klart med Lena (Headey, som spelar Cersei). Det är en väldigt komplex scen, det är många som ser det som en brutal våldtäkt, och det var naturligtvis aldrig meningen. Jag förstår att man kan se det som det, men för oss är det mycket mer komplext, och jag tror att om man har sett hela serien och följt de här karaktärerna och ser scenen så händer det så mycket, det är mer än bara en kille som är kåt och vill ha sex, vilket inte är vad vi försöker visa.

– Ska jag vara ärlig vill jag inte snacka för mycket om scenen, de senaste dagarna har varit galna och jag har försökt att hålla mig borta från debatten. Jag förstår att folk blir chockade av Jaime/Cersei-scenen, men det finns en scen efter det där vi får se en hel by slaktas och en pojke som tvingas se sina föräldrar dö. Sedan säger en kille till pojken: ”Titta på mig, jag kommer att äta din mamma och din pappa”. Och det verkar inte vara så chockande.

– Det är klart är att vi tycker att det är mer än en våldtäkt, och följer man resten av säsongen så finns det en payoff till den här scenen. Allt handlar om deras relation, och deras relation har varit ytterst komplicerad. Det är allt jag kan säga, men självklart är våldtäkt något avskyvärt, samtidigt som det vi gör inte är ett inlägg i samhällsdebatten, vi gör en serie som är fiktion om karaktärer som är fiktiva i en fiktiv värld.

Coster-Waldau och Gwendoline Christie, som spelar Brienne, på en bild från säsong tre.

Nu när det är paus i inspelningen, längtar du då efter att börja spela in ”Game of thrones” igen?

– Jag ser fram emot det hela tiden. Serien är en lång berättelse, karaktärerna förändras och nya saker händer med dem. Och allting startar i toppen, vi har bra producenter, manusförfattarna och skaparna Dan Weiss och David Benioff är suveräna människor. Att serien blivit en sådan succé gör att man vill göra mer, man vill bli bättre, se vad vi kan göra nästa säsong, så ja, jag ser fram emot att börja spela in igen.

Känner du av någon press eftersom serien är en sådan enorm hit?

– Nej, nej, nej, inte på ett dåligt sätt. Jag tycker att man alltid ska känna press, vad man än gör, så att man gör sitt bästa. Vi som gör serien är medvetna om att det finns många hängivna fans, så vi vill göra vårt bästa så ingen blir besviken. Samtidigt så kan man inte låta förväntningarna tynga ner en, eller låta dem styra var berättelsen ska ta vägen.

Hur ser du på att serien börjar komma ikapp George R.R. Martins böcker – kommer det bli ett problem till slut?

– Nej, jag tror inte det blir ett problem, men det kan mycket väl hända. Det tar ju lång tid att skriva de där böckerna. Jag vet att de har haft möten med George R.R. Martin där han har berättat hur han vill att berättelsen ska sluta för huvudkaraktärerna.

– Nu måste de göra en del val. Ta Jamie/Cersei-scenen, den är annorlunda i boken, och det kommer inte bli mindre sådant när vi nu rör oss framåt. Jag skulle inte bli överraskad om vi blir klara med serien innan han blir klar med böckerna.

Är det här ditt livs roll?

– Det är jobb som jag har nu. Det finns ingen tvekan om att upplevelsen att vara en del av ”Game of thrones” är något som jag kommer minnas och det är en fantastisk roll, men att snacka om sitt livs roll när man förhoppningsvis bara är halvvägs genom livet är lite tidigt.

Hur länge har du kontrakt att göra serien?

– Det tror jag inte att jag kan säga faktiskt.

Jag misstänkte det. Hur ser du på hela spoiler-grejen, eftersom serien i mångt och mycket baseras på böcker som många har läst?

– Det där är sak som jag tycker är fantastiskt. Så många har läst böckerna, och ännu fler njuter av serien. Det man drömmer om som skådespelare är att nå en publik, och tillsammans med sina kolleger berätta en historia som betyder något för de som tittar, och att då se klipp på Youtube där läsare filmar sina vänner eller familj, som inte har läst böckerna, bara för att få se deras reaktion – jag älskar att det finns en pakt att alla håller tyst. Det är fantastiskt, läsarna älskar historien, tittarna älskar historien och ingen vill spoila det för de vet hur mycket de skulle hata det själv.

På tal om det, när du får avsnittsmanusen, får du då för hela säsongen?

– Ja, vi får faktiskt det. I alla fall hittills, jag vet inte vad som händer nästa säsong. Det här är en så enorm serie, så komplicerad att spela in, så de måste kunna planera hela säsongen. Det är tufft för manusförfattarna, som måste leverera allt innan vi börjar spela in.

Om vi ser till fjärde säsongen, vilket har varit din favoritscen hittills?

– Min favorit är den med Tywin från det första avsnittet. Charles Dance är en så bra skådespelare, precis som alla andra. Det var en bra scen, det fanns mycket att ta av.

När serien började var Jaime verkligen en karaktär man kände hatkärlek för. Finns det en risk att han blir den personen igen, trots förändringen han gått igenom?

– Han är människa. Han är full av motsägelser. Hans förhållande med hans syster är komplicerat och har styrt hans liv på många sätt, de flesta negativa. För hans skulle hoppas jag att han kan bli mer sin egen man. Men det är inte lätt i den där familjen.

– Men jag tycker inte att det finns många karaktärer i den här serien som bara är goda eller onda, det är en mix. Titta bara på Daenerys, hon bränner tusentals människor och frågar du mig så är hon lite av en galning, men självklart beror det på hur eller vem som ser det. Det är komplext, vilket jag tycker är suveränt.

– Det jag hoppas, oberoende om man gillar eller ogillar Jaime Lannister, är att man kan förstå honom som en karaktär som är en komplex människa.

Om man då tittar framåt, var är Jaime när den här säsongen slutar?

– Det jag kan säga är att hans syster ju vill att han ska döda sin bror och hans far, vi dyker djupare i den familjedynamiken och mycket står på spel. Vi får reda på hur Jaime hanterar stor stress.

# Den fjärde säsongen av ”Game of thrones” sänds på C More och blir tillgängligt på HBO Nordic dagen efter sändning i USA.

# Här läser du min intervju med skådespelaren Kristofer Hivju, som spelar Tormund Giantsbane i ”Game of thrones”.

Följ Mattias Bergqvist på Twitter: @bergqvist_m