Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

”Believe” – så bra är premiären

Alfonso Cuarón regisserar, J.J. Abrams är exekutiv producent. Ja, det låter som ett avsnitt vars resultat borde vara taget direkt från mina drömmar. Det låter därmed nästan för bra för att vara sant och det är det också, även om premiären av ”Believe”, som sändes på C More på söndagen, är precis lagom hantverksskicklig tv-underhållning med visuell skärpa.

Bo Adams (Johnny Sequoyah) har enastående förmågor och är inte som andra barn. Vi får inte reda på alla, kanske är dessa inte fullt utvecklade, men hon kan exempelvis kontrollera djur. Bo är till och med så speciell att hon måste skyddas eftersom – hör och häpna – onda människor vill kontrollera den unga flickan och utnyttja hennes krafter.

I detta pågående spel står Kyle MacLachlan som elaka mångmiljonären Roman Skouras i ena hörnan, i den andra ser vi Delroy Lindo som Milton Winter. Han fritar dödsdömda, men oskyldiga, Tate (Jake McLaughlin) från fängelset. Tate blir sedan – hör och häpna #2 – Bos nya beskyddare och fadersfigur.

”Believe” är som bäst när Alfonso Cuarón låter kameran sköta snacket. Den inledande bilkraschen är otäck och samtidigt spännande för ögat. En actionsekvens på sjukhuset är också bländande. Problemet är att Alfonso Cuarón med stor sannolikhet inte kommer att regissera fler avsnitt av serien.

”Believe” är som sämst när dialogen skriver tittaren på näsan. Viljan att vara tydlig resulterar i plattityder och är dödande för tempot. Svart är svart och vitt är vitt, vi behöver inte få det berättat för oss av karaktärerna.

Med det sagt: Se pilotavsnittet och för all del fortsättningen, men sett till hur premiären slutar riskerar resterande avsnitt att fastna i ett slags ”Touch”-fälla och från en sådan kommer ingen undan utan besvikelse och rejäla skrubbsår.

”Believe” sänds på C More Series och finns även på C More Play och Filmnet. Alfonso Cuaróns Oscarvinnande film ”Gravity” finns sedan början av mars på blu-ray och dvd.

Följ Mattias Bergqvist på Twitter: @bergqvist_m