Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Krönikan: Vem ska prata med mig?


”Mad men” återvänder – för att ta farväl.

Då går skaparen Matthew Weiner i terapi hos andra tv-storheter.
Men vem pratar med oss när serierna rullar ut?

Den 13 april är ”Mad men” tillbaka hos AMC, samma bolag som lyckats krama ur ännu en säsong ur zombievandringen i ”Walking dead” och gett oss ”Breaking bad”.
Och precis som med Walter White är det i den sjunde säsongen dags för tittarna att ta farväl av Don Draper, 60-talets reklamman. Säsongen, som delas upp i två delar och ebbar ut först nästa år, är som alltid höljd i dunkel.
Skaparen Matthew Weiner är känd, och ofta hånad för, sin extremt känsliga inställning till spoilers. Så även när hans bebis, som kom till innan han gjorde ”Sopranos”, nu ska flytta hemifrån. Inför ett samtal med Weiner får en grupp journalister tydliga riktlinjer om att mr Weiner inte kommer svara på några frågor om vad som händer i serien.
Det är inte ens någon idé att fråga.
Det gör vi ändå, men mest vill vi prata om hur det egentligen känns att skriva slutet för en serie.
Weiner förklarar att det är ohyggligt svårt, dels för att hela tv-världen bygger på att man ska fortsätta så länge som möjligt och lägga säsong på säsong. Dels för att det är känslomässigt och en pressad situation då fansen, som alltid, kräver ett värdigt farväl.
För att klara av det hela har Weiner pratat med andra storheter, jag misstänker till exempel att AMC-kollegan Vince Gilligan är en av dem.
Hur hanterade de slutet?
Värdigt, det vet vi redan. Men för Weiner handlar det mer om att ta farväl, att lämna karaktärer och skådespelare som blivit en familj. Att arbetskamrater blir som en familj är en ständigt återvändande klyscha, i underhållningsbranschen. Men när Weiner beskriver det hela, på blodigt allvar, så tror jag honom fullt ut.
Peggy, Betty, Joan och Roger är också min familj. För precis som Weiner säger handlar tv-tittande ofta om att leva sig in i en annan värld, och det har jag gjort i sex säsonger.
Och de frågor jag får fram till ”Mad men”-fadern kommer inte räcka som tröst. Med ett fortfarande gnagande farväl till ”True detective” i skallen behöver jag också prata med någon.
Därför ser jag om några avsnitt av ”In treatment”. …

Följ David Lillemägi på Twitter, @lillemagi.

BÄST JUST NU
1. ”Brooklyn Nine-Nine”
En självklar serie att följa, landar lika rolig varje vecka. Sänds i TV6.
2. ”Doll & Em”
Jag är inne i en ljus period, som synes. Emily Mortimer och Dolly Wells sex avsnitt hos HBO Nordic gör dem till årets bästa duo.
3. ”Suits”
Välkommen tillbaka, Harvey Specter. Men Mike Ross måste bort, eller skärpa sig.

INTE ENS NÄRA ”The 100”
CW:s serie om tonåringar som återvänder till jorden efter kärnvapenkatastrof är skräp.