Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Världens bästa ”Sons of Anarchy”

SPOILER ALERT. I inlägget avslöjas vad som händer i säsongsavslutningen av ”Sons of Anarchy”. Och det händer en hel del. Så sluta läs om du inte sett.


Ännu en säsong av ”Sons of Anarchy” är förbi. Den sjätte i ordningen avslutades på FX i dagarna – och som vanligt slutade det med blod. Det måste sägas, gång på gång: Ingen hanterar döden bättre än Kurt Sutter.
Ingen serie är jobbigare att se på, inget annat känns som ”Sons of Anarchy”. Det är en makalös serie som är svår att beskriva i all sin enkelhet. Och en av få som, oavsett brister i en enskilda avsnitt, alltid lyckas visa sin storhet lagom till säsongsskifte.
SoA lyckas överraska, även när alla ledtrådar pekar på det som ska ske.
SoA har en cast utan dess like, hänförda av Katey Sagal. Från männen runt bordet, till underhuggarna i mexikanska gäng (kommer vi få se mer av Fiasco?), bordellmammor och barn – alla skapar de levande och intressanta karaktärer.
Sedan tar Kurt kål på dem.
I den skälvande säsongsavslutningen gör Maggie Siff (Tara) en Emmyvärdig scen med sin make Jax Teller (Charlie Hunnam). Efter att hon flytt med hans söner, för att tänka över beslutet att tjalla på klubben i utbyte mot immunitet, hinner Jax och hans mannar först till henne. Det blir sista chansen för älskarna att komma varandra nära – och för Jax att prioritera familjen före klubben för första gången på länge, i stället för att mörda Tara. Ett beslut som växte fram, enligt Kurt Sutter.
– Jag tycker att början på avsnittet, med dagboksinlägget, är det mest ärliga och avslöjande sätt vi någonsin hört Jax. Det var början på det. Flera saker cementerade det sedan längs vägen, konversationen med Patterson och konversationen med Tara. Men jag tror att han måste ha haft den där idén någonstans i sitt medvetande och i stunden blev det enda alternativet, säger Sutter till EW.
När Jax bestämt sig för att rädda Tara och sina söner genom att gå till polisen och ta smällen för skolmorden som hans vapenförsäljning orsakat är det en brytpunkt, en lycklig sådan. Äntligen fick vi se paret omfamnas. Men samtidigt får Gemma (Katey Sagal) höra en del av det hela, och drar slutsatsen att Tara tjallat. I sitt nedsupna och haschosande tillstånd efter att Nero (Jimmy Smits) dumpat henne snor hons Unsers bil och åker hem till Tara. Där utspelar sig sedan ett tragiskt drama, som går från en leende Tara till en Tara död på köksgolvet efter att Gemma dränkt hennes i diskhon och stuckit henne med en köttgaffel i huvudet. Det är brutalt, och ett dödsfall som pyrt hos Sutter länge.
– Jag visste relativt tidigt att Tara skulle dö innan sista säsongen, förmodligen så tidigt som i säsong två hade jag en känsla av att det skulle ske, säger Sutter.
Siff fick känslan redan i början av säsongen att hennes resa med mc-gänget i Charming var över:
– Kurt Sutter och jag satte oss ner och jag skämtade halvt om halvt om att jag skulle dödas. Han svarade inte på en gång. Jag tänkte ”Herregud, du dödar mig!”. Han sa typ ”men… ne”. Han var inte säker än, säger Siff till EW.
Sedan kom beskedet till slut. Och Siff föll i tårar.
– När jag satte mig ner med Kurt en andra gång och han sa att ”ja, så här kommer vi göra”, då grät jag faktiskt lite. Men mer av tacksamhet än någonting annat. Det har varit en lång underbar resa och jag är så tacksam för den. Men som skådis är sex år väldigt galet, oavsett vad det gäller. Jag tror att vi alla är nyfikna på hur resten av vårt liv ska bli. Och alla har nog känt slutet komma krypande de senaste 1,5 åren. När Opie dog var känslan att det här är verkligen början på slutet av vår resa, individuellt och tillsammans, säger Siff.
Att spela in den brutala scenen var en utmaning, både för Siff, Sutter och Sagal.
– Jag förnekade att vi skulle göra det. Jag försöker faktiskt övertala Sutter att ändra sig, skämtar Sagal efter att ha sett scenen för första gången under en visning i Los Angeles.
– Jag tror den största kampen för mig var att vara sann som Gemma. Sanningen i den där stunden är att hon inte var medveten om allt som skedde bakom kulisserna. Jag tror det är därför det är så svårt att se, allting var så tydligt. Men för Gemma, i stunden, hon visste inte vad som hände. Allt hon visste var att Tara hade tjallat, hon hade svikit mig, min son, tagit mina barnbarn – allt det som är Gemmas centrala punkt i livet, säger Sagal till EW.
Nu landar vi i en sjunde säsong där Jax förlorat både sin bästa vän Opie, och sin kärlek Tara. Samtidigt ser han Juice som en svikare – och Juice är den enda som vet om att Gemma ligger bakom mordet på Tara. Det är, med andra ord, en otroligt spännande säsong som väntar.
– Uppenbarligen är det ett stort skifte i mytologin. Jag visste, i slutändan, var jag ville ta Jax i sista säsongen. Jag ville ta bort hans kompass, hans trygga punkt. Jag kände att det måste bli en stor psykologisk och känslomässig förändring, säger Sutter.
Den sjunde, avslutande, säsongen är redan påbörjad och kommer börja med ett hopp framåt i tiden, förmodligen några veckor.
– Vad händer med en kille som har förlorat de två människor han älskar mest? Jax är obunden och ensam i den sista säsongen, säger Kurt Sutter.

Läs mer om framtiden för ”Sons of Anarchy” här, här, och här.

Följ David Lillemägi på Twitter, @lillemagi.