Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

”Paul Walker var trygga navet i ”Fast & Furious”-universumet

Skådespelaren Paul Walker har omkommit i en bilkrasch i Los Angeles. Det var där han levde sitt liv – Walker växte upp i Glendale, norr om LA – och det var där hans karriär började och fick sitt tragiska slut.

Första stegen i Hollywood tog Paul Walker redan som bebis när han gjorde reklam för Pampers, han fortsatte senare som modell och så småningom som skådespelare i tv-serier. Första riktiga filmrollen kom med ”Bröderna Deedles”, vilket i sin tur gav en biroll i ”Välkommen till Pleasantville”.

Men det var med ”She’s all that” som Paul Walker blev ett namn att lägga på minnet. Aldrig har en high school-kille varit så perfekt och samtidigt varit en films antagonist. Även i ”The Skulls”, där Walker spelar karaktären Caleb Mandrake, syns en början på vad som skulle komma.

Men det är ju framför allt som Brian O’Conner vi minns Paul Walker. 2001 var hans stora genombrottsår i och med ”The Fast and the furious”. Tillsammans med Vin Diesel var Walker med när definitionen för vad bilakrobatik kan vara på film så sakteliga skrevs.

När regissören Justin Lin och manusförfattaren Chris Morgan tog över ratten med ”The Fast and the furious: Tokyo drift” fem år senare var Paul Walkers namn visserligen inte med i rollistan, men när radarparet fortsatte att förädla den inkomstbringande franchisen med ”Fast & Furious” (2009), ”Fast & Furious 5” (2011) och ”Fast & Furious 6” (2013) fanns Brian O’Conner med igen och då som en förändrad man.

Undan för undan blev han det trygga navet i en annars machostinn och actionspäckad värld. I ”Fast”-universumet är det Walkers karaktär som utvecklas – från sökande undercoverpolis till familjemannen med något att förlora.

Paul Walkers nästa planerade film är ”Hours”, som handlar om en far som försöker hålla sin dotter vid liv i spåren av orkanen Katrina. Inspelningen av ”Fast & Furious 7” är i gång sedan ett tag tillbaka. Hur regissören James Wan löser Paul Walkers bortgång går bara att spekulera i, men för stunden överskuggas naturligtvis detta av den tragiska olyckan. Det enda som är säkert är olyckan innebär en förlust för de som stod Paul Walker närmast och för de av oss som endast följde honom via filmens värld.

Paul Walker var kanske aldrig någons favoritskådespelare – men han varit alltid en person som man gillade. En kille som var som du och jag. Han blev bara 40 år gammal.

Följ Mattias Bergqvist på Twitter: @bergqvist_m