Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Krönikan: Mästare på sex

Titeln talar sitt tydliga språk.
Men hur berätta historien om revolutionerade sexstudier utan att falla i snaskighetsfällan – speciellt när seriens skapare tycker att sex på tv är pinsamt.
Se ”Masters of sex” och förundras.

Gynekologen William H. Masters står på höjden av sin karriär. Respekterad och hyllad, men han vill mer. Vägen dit är svår, men börjar med att han anställer en assistent, Virginia Johnson – tillsammans inleder de en revolution och skapar ett vetenskapligt intresse för människan som sexuell varelse.
Kliniska studier i sex i slutet av det prydda 1950-talet är svåra att genomföra och än svårare att få accepterade, men duons forskning om hur människor upplever och reagerar på sex kom att bli nydanande och omvälvande, inte minst för huvudpersonerna. Masters och Johnson gifte sig och om deras liv berättar Thomas Maier i biografin ”Masters of sex”.
Det var den som Michelle Ashford läste och snabbt insåg: Det här materialet är en tv-serie.
Ashford har tidigare bland annat skrivit manus till ”John Adams” och ”The Pacific”. Nu har hon utvecklat, producerat samt skrivit höstens bästa tv-serie baserad på Maiers biografi. Nästa år kommer säsong två.
När jag pratar med Ashford har hon arbetat i drygt en månad med de nya avsnitten. Vi snackar om utmaningen att berätta historien utan att låta den bärande beståndsdelen ta överhand och hamna i fokus.
– Jag tycker inte om att se sex på film eller i tv. Det är ofta otroligt tråkigt. Hollywood har fallit i fällan där sex ska vara sexigt. Det sex som pågår i undersökningsrummen i vår serie är konstigt och egentligen något som ingen har sett tidigare, så det är i alla fall intressant.
– Sexet i serien kan vara udda, hjärtkrossande, förvirrade, roligt, det kan vara vad som helst så länge vi också berättar en historia som känslomässigt kan stå för sig själv.
Och med det har Michelle Ashford lyckats. Tillsammans med huvudrollsinnehavare Michael Sheen och Lizzy Caplan har hon skapat en serie som inte bara fångar en tidsperiod och utan också något tidlöst: Jakten på kärlek och kunskap.

Följ Mattias Bergqvist på Twitter: @bergqvist_m

BÄST JUST NU:

1. ”Masters of sex”
Startade starkast, får därefter lite kramp – fast nu pekar allt på att serien sprintar i mål som årets stora vinnare. Avsnitten finns på HBO Nordic.

2. ”Bron”
Snabbare, bättre, starkare och än mer spännande än säsong ett. Ett avsnitt kvar – kommer Saga och Martin att hinna innan avslutningen?

3. ”True detective”
Endast baserat på trailers är denna serie med Matthew McConaughey och Woody Harrelson ett måste nästa år. Premiär i mitten av januari.

INTE ENS NÄRA:

Nicholas Brody
Damian Lewis må vara en fantastisk skådespelare, men hans karaktär i ”Homeland” är för tillfället så onödig att endast Brodys bortgång kan rädda honom.