Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Premiär, igen, i kväll: ”Vikings”


”Vikings”
, vars första säsong ligger och väntar på dig hos HBO Nordic, har även premiär i TV4 i kväll, 21.00. Serien börjar med tre fina avsnitt i regi av Johan Renck, och med Gustaf Skarsgård som tokiga Floki.
– Gustaf är den ende svensken och får axla det tunga ansvaret att representera moderslandet. Det var enormt roligt att jobba med honom, inte minst för att vi kunde snacka skit om folk utan att någon annan förstod, har Johan Renck tidigare sagt till Expressen.
”Vikings”, som kostar 200 miljoner, är History Channels första steg in på dramamark.
– De har fått smak på drama och insett att tiderna är annorlunda nu och att publiken vill ha något med lite tyngd och djup, säger Renck.
Jag gillar ”Vikings”, framförallt när det då och då faktiskt märks att History Channel står bakom. När vi får höra fakta om hur många hus man får passera innan man meddelar att man mördat någon, och andra härliga vikingafakta. Det är vackra miljöer, och allt som oftast funkar skådisarnas brutna engelska.
Spoiler Alert snackade med vikingafantasten E-type redan i april. Det inlägget innehåller vissa detaljer från avsnitt sex i serien, men också en hel del bra utlåtanden från eurodancemästaren.
– Jag tycker det är bra att man får fram att vikingarna ju i grunden är extrema äventyrare och resenärer. De ger sig orädda ut medan resten av världen tror att slutet finns vid havets ände. De har fångat den inställningen hos vikingarna fint i serien, och även tagit med det här med skuggkompassen som visar var solen står. Det här är fynd som gjorts för länge sedan men det är först på senare tid man förstått vad det är. Så det är ganska nya arekologiska rön de plockat upp. Sedan är ju den här solstenen lite mytisk också, säger vikingaexperten E-type.
Men allt är inte autentiskt, E-type har sett flera missar i serien.
– Milstolparna i vikingahistorien finns med i serien, det märker man om man läst mycket. Men samtidigt är det ju lite ”Game of thrones” över det med vapenval och så vidare. Och vaxljusen är de ute och cyklar med – de var otroligt sällsynta på den här tiden. Men här brinner de överallt, säger han.

Följ David Lillemägi på Twitter, @lillemagi.