Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Ett antal punkter efter Emmygalan

# Tillsammans med Tina Fey vann Tracey Wigfield manusklassen för komediserier. Avsnittet ”Last lunch” var det som stängde ”30 Rock” och lyckades kort ge karaktärerna nya dimensioner, ett slags avslut om man så vill. Tracey Wigfield har även skrivit för ”The Mindy Project” och är en av de mer intressanta manusförfattarna för tillfället. Förhoppningsvis kan hon få ett eget projekt snart, snart, snart.

# Jeff Daniels vann kategorin ”Bästa manliga huvudroll i en dramaserie” för rollen som Will McAvoy. Det är lätt att tro att det är skämt med tanke på vilka skådespelare som också var nominerade, men icke så. Därmed kan vi också vara säkra på att Bryan Cranston (”Breaking Bad”) vinner nästa år och att Jon Hamm tar hem statyetten året efter det.

# Henry Bromell gick bort i våras. Han var exekutiv producent och manusförfattare för ”Homeland”. Han skrev också seriens hittills starkaste avsnitt, ”Q&A”. Det var för det han var nominerad och för det som han vann dramaklassen när det kommer till manus. Änkan Sarah Bromell tog emot priset, men fick endast möjligheten att säga ett snabbt tack innan det var dags att lämna scenen. För Entertainment Weekly berättar hon mer om arbetet med avsnittet:

– Det innehåller en scen som är 20 sidor lång där Carrie förhör Brody, så det var självklart svårt för dem att lista ut hur de skulle göra det. När de till slut fick till det som de ville ha det så var det en vändning för avsnittet och en stor pusselbit för hela säsongen.

# Netflix och ”House of Cards” vann en statyett under galan natten till måndag. På The Creative Arts gala en vecka tidigare blev det två vinster. Historiskt så klart, men endast för att det inte finns något att jämföra med. Att David Fincher segrade i kategorin ”Bästa regissör/drama” är inte chockerande – jag hade personligen hoppats på Michelle MacLaren – för det är som Vince Gilligan sa i sitt tacktal efter att ”Breaking Bad” utsetts till bästa dramaserie:

– Det här trodde jag inte. Jag trodde att ”House of Cards” skulle vinna.

# HBO är kanalen vars serier tilldelades flest priser, sammanlagt 27. ”Behind the Candelabra”, med Michael Douglas och Matt Damon i huvudrollerna, tog hem elva av dessa, medan ”Boardwalk Empire” fixade fem. ”American Horror Story: Asylum” hade 17 nomineringar till årets Emmygala – det blev det slut två vinster.

# Med tårar i ögonen mindes Edie Falco sin ”Sopranos”-motspelare James Gandolfini. Det var också det mest känslosamma som hände under galan. Tydligast så när Falco sa:

– You all knew James Gandolfini the actor, I was lucky enough to know Jim the man. For ten years as his close colleague and his pretend life partner, and for many more years as his friend, and it’s Jim, the man, the very dear man, that I will miss most of all.

# Rätt att Julia Louis-Dreyfus och Tony Hale prisades för sina respektive roller i ”Veep”, som har varit årets bästa komediserie. Den andra säsongen är effektiv och vågar mer än de första avsnitten. Således: Armando Iannucci har lyckats igen. Dessutom: Julia Louis-Dreyfus tacktal, med Hale vid sin sida, var galans bästa.

Följ Mattias Bergqvist på Twitter: bergqvist_m