Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så var nya ”Sons of anarchy”

SPOILER ALERT. Inlägget innehåller detaljer om det första avsnittet på säsong 6 av ”Sons of Anarchy”. Läs inte vidare om du inte hunnit se det – eller de föregående säsongerna. För en guide inför säsong 6, kolla här.
”Sons of anarchy” är alltså tillbaka för en sjätte omgång. Och aldrig är ordet ”omgång” så passande som när det gäller Kurt Sutters hemska skapelse. Det är en hemskt bra skapelse, såklart. Säsong 6 börjar med Tara och Clay i fängelse. Men framförallt börjar det med en inblick i Ottos liv i fängelset. Otto, spelad av Kurt Sutter själv, blir våldtagen varje morgon som hämnd för mordet på en sjuksköterska. Och det är fruktansvärt. Värre än Opies järnrörsmöte och Ottos tidigare makabra lemlästning av sig själv.
Och som jag skrivit tidigare – när Sutter lovar blod blir man vettskrämd. För blodet fortsätter i första avsnittet. Tig, som fortfarande kämpar med demonerna efter att ha sett sin dotter brännas ihjäl dränker en persisk porrfilmsproducent i ett badkar med kiss. En ung pojke vi får följa genom hela avsnittet utför en skolskjutning, med ett vapen som Jax levererat till pojkens mammas kille. Och så vidare.
Sutter går själv igenom avsnittet tillsammans med Entertainment Weekly.
– Det kommer fortsätta vara obehagligt, säger Sutter bland annat om sin roll som Otto.
Och Opie kommer fortsätta spöka i serien. I avsnitt ett hör vi hans flickvän Lyla skrika hans namn efter en brutal upplevelse. Och som kollega Mattias Bergqvist noterat sitter hans namn på Jax klubbväst.
– Som jag sa när vi dödade Ryan Hursts karaktär kommer han spöke att hänga kvar. Det påverkar Jax och andra människor, och Lyla. I den stunden är hon förkrossad och önskar att hennes hjälte fanns där för att skydda henne. Det är nog motivationen Jax behöver för att åka och förstöra de här killarna som gjort det mot henne. Det kommer inte bli några scener där Jax står vid Opies grav och pratar med honom, vi gör inte den serien. Men jag tror att den emotionella vikten av Opie kommer bli en fortsatt referens genom säsongen. Det finns några tillfällen där Jax pratar om en förlorad broder och vad det innebär. Vi kommer, om inte medvetet så omedvetet, få en känsla av att det är det som pushar honom och anledningen till att han inte är redo att lämna någonting. Skulle han göra det är Opies död förgäves, säger Kurt Sutter.
Sutter frågar sig också om scenen med Tig var att gå för långt. Det tycker kanske jag, men inte EW:s reporter. Och Sutter förklarar:
– Det var en av de där stunderna där jag sitter och skriver och plötsligt: ”Herregud, Tig pissar på hans huvud. Okej”. Jag kände att vi inte kunde låta den historien sluta utan en emotionell påverkan på Tig och det hemska han såg hända med sitt barn. Det kommer tillbaka, och kanske slutar det inte väl för Tig på grund av det. För mig handlar det om att visa att den här legala branschen killarna håller på med – porren – det är jävligt mycket grejer i periferin. Det är en del av att vara ond.
I kommande två avsnitt kommer det hela dock lugna ner sig. Kanske för att man ska kunna hämta andan.
– Det är både på grund av storyn och för att tittarna ska hämta andan. Den hastighet och den aggressivitet de här killarna använder sig av måste förr eller senare mattas av. Den här säsongen måste de också reflektera lite mer på grund av allt som hänt. Serien kommer alltid drivas av action, men vi saktar ner lite, säger Sutter.
Det behövs. Precis som Leonard Cohens ”Come healing” räddade mig från självförstörelse i säsongspremiärens mörker.

Följ David Lillemägi på Twitter, @lillemagi.