Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

”Sons of anarchy” återvänder med blod


I kväll, i USA, ungefär samtidigt som Obama talar till nationen, ligger fokus istället på en annan president. Jax Teller och hans ”Sons of anarchy” är nämligen tillbaka för en sjätte säsong hos FX. Och det finns ingen serie som är så jobbig att vänta på, eller se. Skaparen Kurt Sutter har redan lovat nya blodiga händelser i inledningen av säsongen, och när han lovar det kan vad som helst hända. Uppladdningen följer man bäst via Twitter, hos @sutterink.
Men även här på SPOILER ALERT laddar vi upp – med ett försök till en guide inför den sjätte säsongen. Inlägget innehåller således spoilers om allt som hänt inför säsong sex. Läs inte vidare, utan scrolla in på till exempel Netflix, om du behöver kolla ikapp.
* Jax Teller: I säsong fem mötte Jax nya utmaningar som president för Samcro. Hans bästa vän Opie slogs brutalt ihjäl under mc-gängets tid i fängelset – en upplevelse som förändrade allt. Inför säsong sex tar Jax med sig en klubb som nu äntligen är på väg att lämna vapenhandeln med den mexikanska kartellen.
”IRA lever och frodas”, har Charlie Hunnam dock avslöjat inför säsongen.
Samtidigt återvänder Lee Toric, tidigare US Marshall, för att hämnas. Och Tara, som beslutat sig för att lämna Charming för Oregon sitter i finkan. Allt är med andra ord inte frid och fröjd, även om mexikanerna kan vara ute ur bilden.
Just det, efter mordet på Damon Pope kommer Jax också behöva handskas med nya ledaren August Marks.
* Clay Morrow: Tvingades förstöra sina Samcro-tatueringar efter att ha försökt ta tillbaka president-märket genom husinbrott som slutade i tragedi. I samtliga promos inför säsong sex ses Clay i fängelsekläder – men också pratandes med Lee Toric. Det är svårt att se att hans försök att åter greppa klubben ska upphöra, oavsett om han bär orange jumpsuit eller inte. Enligt Ron Perlman ska det mesta kring Clay dock handla om försoning i nya säsongen. Det tror jag när jag ser det.
* Gemma Teller: Fenomenala matriarken Gemma hade en tuff femte säsong. Hon knarkar och super, vilket leder till att hon utesluts ur Jax liv. Hon får dock komma tillbaka, för att hjälpa till att samla information om Clay. Men när Gemma får reda på Taras planer på att flytta till Oregon med hennes älskade barnbarn slår hon tillbaka – och Tara hamnar som sagt i fängelse. Oavsett om Gemme står bakom Taras fängslande så kommer hon utnyttja situationen för att få återvända till sin son och sina barnbarns liv under kommande säsongen. Kanske får hon även ett bättre liv då Nero Padilla-relationen verkar fortsätta (skådisen Jimmy Smits har skrivit på som series regular). Men, samtidigt kommer hon förr eller senare få hantera både Tara, och sitt svek mot Clay. Lycka till.
* Tara Knowles-Teller: Ännu en stackare som fått lida. Från att äntligen ha fått tillbaka sin förmåga att vara doktor hamnar Tara mitt i mc-gängets aktivitet genom mötena med Otto i fängelset. Det slutar med att hon smugglar in ett kors till honom – som han hugger ihjäl en sjuksköterska med. Tara bestämmer sig för att lämna Charming för Oregon, men hinner bara berätta det hela för Jax innan hon grips. I säsong sex vaknar hon upp i fängelset – men hon kommer att få lämna det under säsongen. Utanför murarna väntar dock en ny kamp för att lämna Samcro-livet, och livlinan i Oregon är utan tvekan borta efter fängelsevistelsen.
* Tig Trager: Fick se sin dotter brännas levande i säsong fem, men fick också sin hämnd (och en hund) i slutändan. Ska nu vara mer kontrollerad och en lojal soldat vid Jax sida. Dock kan Damon Popes efterföljare komma att ställa till det för Tig.
* Bobby Munson: Har varit vettet i mc-klubben sedan säsong ett. Men Jax har mer och mer börjat ignorera veteranens råd, och i slutet av säsong sliter han loss sin VP-patch. I säsong sex kommer Bobby alltså vara en vanlig medlem, och möjligen har han gett upp hoppet om klubben. ”Han gav upp lite, det var en tuff säsong”, har skådisen Mark Boone Junior sagt.
* Chibs Telford: Har alltid stått bakom Jax, eller ”Jackie Boy” som han brukar säga. Och så fortsätter det i säsong sex där Chibs blir vice president i klubben. Med största sannolikhet får han stor betydelse för klubbens relationer med IRA.
* Juice Ortiz: Tvingades bli tjallare då polisen fick reda på att hans pappa var svart – något klubben skulle strunta i visade det sig. Jax får ändå reda på Juices svek, och använder honom för att sätta dit Clay för mordet på Pope. Juice välkomnas tillbaka till klubben – men slits fortfarande isär på grund av alla han tvingats svika och ljuga för.
”Ni kommer få se en helt annan sida av Juice denna säsong”, lovar skådisen Theo Rossi som menar att hans karaktär till slut kommer nå en brytpunkt.

Under säsongen kommer dessutom en lång lista med nya skådisar och karaktärer dyka upp – och så gott som alla är ute efter Samcro på ett eller annat sätt. Räkna inte med någon utdragen grillfest vid bilverkstaden med andra ord.
Mer ”Sons of anarchy” hittar ni hos Nerdcoremovement som hjälpt till med guiden.

Följ David Lillemägi på Twitter, @lillemagi.