Anders Nunstedt

Recension: Nu har det hänt, Molly


Strike a pose! Molly Sandén är tillbaka. (Foto: Linn Wexell/Sony)

ALBUM

Molly Sandén
”Det bästa kanske inte hänt än”


Första gången jag kom i kontakt med Molly Sandéns uttrycksfulla röst var i Leksand, i en delfinal i Melodifestivalen för tio år sedan. Det är främst repetitionerna jag minns. Det kan vara sömniga tillställningar, minst sagt, men 16–åringen från Huddinge gick in och elektrifierade luften med sin röst – varje gång.

Tidig talang
Jag var definitivt inte först att höra den talangen – Molly hade redan då blivit ett namn i talangjakter och representerat Sverige i Eurovision för juniorer när hon fick sitt stora genombrott (”Så vill stjärnorna” gick till final, men där tog det tvärstopp och Molly slutade sist).

En annan Molly från en annan tid.

Inget ont om Molly Sandéns fortsatta mellokarriär – för det förtjänar den inte – men det är först med ”Det bästa kanske inte hänt än” som det låter som att hon verkligen slagit sig fri från det sammanhanget. Ett sammanhang som med tiden kanske blev ett ok.

Kort men uttrycksfullt
”Det bästa kanske inte hänt än” rymmer nio låtar, men räknar man bort ett intro, ett outro och en paus däremellan återstår sex spår. Inte mycket till album, kan tyckas, men helhetskänslan gör det till mycket mer än en förlängd ep.
Fortfarande är rösten slående, men där den tidigare mest imponerade genom att vara ren och klar är den nu imponerande uttrycksfull. Även när musiken faktiskt drar åt generisk schlagerdisco (”Den som e den”) är Molly Sandéns sånginsats här och nu.

I souliga fotspår

Hon har hittat ett svenskt souligt uttryck som är lika tydligt och modernt som exempelvis Lisa Nilsson var 1992 (”Himlen runt hörnet”) och Veronica Maggio kändes 2008 (”Och vinnaren är”).

Det bästa kanske inte hänt än, men det här är det bästa Molly Sandén spelat in. Så här långt.

ANDERS NUNSTEDT

”Rosa himmel”-sångerskan i rosa soffan. (Foto: Linn Wexell/Sony)