Anders Nunstedt

Veckans singlar: Ed Sheeran, Justin Bieber, Ulf Lundell, David Guetta, Benjamin Ingrosso och Felix Sandman

Ed Sheeran har jobbat med Justin Bieber och Max Martin.

Dagens största singelsläpp är recenserade sedan tidigare.

Läs recensionen av Aviciis ”Tough love” här.

Läs getingbetyget på Gyllene Tiders ”Jag drömde jag mötte fluortanten” här.

Ed Sheeran
”I don’t care (with Justin Bieber)”
Bromance nummer 1: Ed Sheeran kallar in tre år yngre Justin Bieber för en duett skriven av svenska hitmakarpolarna Max Martin och Shellback. Att tippa att det blir en hit är ungefär som att försöka tippa om solen går upp i morgon. Det ska mycket till för att det inte ska slå in.
Sheeran och Bieber har jobbat tillsammans tidigare, bland annat på Major Lazers ”Cold water”. Det här månlandar i samma öppna poplandskap, som bland annat rymmer små dancehall– och latinoinfluenser.
Även om refrängen är så effektiv att den fäster redan efter en halv lyssning är det den coola produktionen som är poängen med stjärnornas singel.
Ed Sheeran har aldrig låtit så här modern tidigare.


Felix Sandman & Benjamin Ingrosso
”Happy thoughts”
Bromance nummer 2: schlagerpolarna Felix Sandman och Benjamin Ingrosso följer upp ”Tror du att han bryr sig”, som mynnade ut i en gemensam turné, med en ny duett. Till en början är låten, skriven av duon i LA, helt och hållet Ingrossos. Men när Sandman kliver in i den elektroniskt souliga ljudbilden händer faktiskt något. Sandman & Ingrosso låter som en duo. Som om de är ett nytt sound på spåren.
Egentligen borde de nog komma upp med ett bandnamn för sitt sidoprojekt, och samtidigt ta ut svängarna i produktionen ytterligare. Göra gemensam musik under ett nytt namn. De skulle kunna bli ett Ratata för 20–talet. Jag skulle definitivt lyssna vidare.


David Guetta
”Stay (Don’t go away) [feat Raye]”
Den glade fransosen, som spelar i Malmö i sommar, höll på att ge dj–yrket ett dåligt rykte. Men, precis som bland andra Calvin Harris, har David Guetta lyft blicken och hittat en ny riktning för sin dansmusik. ”Stay” är old school–house med rejäla New York–vibbar och brittiska Raye, som bland annat hörts hos Jonas Blue och Major Lazer, vid mikrofonen.
Låten, skriven av Guetta tillsammans med bland andra svenske Carl Falk, är tillbakalutat klubbig och somrig.
David Guetta stakar knappast ut dansmusikens framtid längre, men det innebär inte att han kommer att vara exkluderad från den.


Ulf Lundell
”Tranorna kommer”
För alla som läst Ulf Lundells underhållande dagböcker ”Vardagar” – själv är jag halvvägs in i del 2 – känns temat på hans nya singel väldigt bekant. 69-åringen skådar gärna och kärleksfullt fåglar. Han beskriver lycka som att gå utomhus ”i kalsonger och mage”. Han sjunger om att ha ont i armbågen, ryggen och knät. Om att han vill ha kaffet starkt.
”Fzz. Fzz.”
Vad är det? En tranas häckningsläte?
Nej, bara ljudet av Intresseklubbens ordförande, som vässar sin penna.
”Tranorna kommer” är hämtad från den ep som ges ut nästa fredag och känns som ett tillkämpat glädjeskutt – en bra bit från den akustiska låtsamlingen ”Skisser” som kom ifjol.

Visst blev det en turné till!

Sommarpremiären närmar sig, och nu lutar sig 69–åringen mot ett band som landar i ett sound som påminner om ”Ut i kväll” och ”Gå ut och var glad”. Introt låter som att det är skrivet i ett gathörn på E Street, tempot låter som gjort för att få en livepublik på humör. Men undantaget det lätt enerverande fiolspelet låter det väldigt gjort.
Det känns som att Ulf Lundell spelat in den här låten hundra gånger tidigare.
I ”Vardagar 2” kallar han Aviciis musik för ”plast”. Själv låter han träig i sin comeback.
Han skriver även att Robyns ”Missing U” inte har ”minsta hook”. Ganska lustigt, med tanke på att melodin i ”Tranorna kommer” vägrar haka fast sig.
Till hans försvar ska sägas att han inte alls enbart är en navelskådande surgubbe som sågar allt som inte är Rolling Stones och gamla goda tider. Ulf Lundell har till exempel skrivit beundrarbrev till Veronica Maggio.
Men ”Tranorna kommer” är ingen ”Jag kommer”.
Det är muzak, slarvigt förklädd till dammig rock’n’roll.

ANDERS NUNSTEDT