Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Nunstedt

Veckans singlar: Madonna, Maggio, Darin, Ddumba, Vargas & Lagola

Madonna – mellanakt i Eurovision senare i maj. (Faksimil från Madonnas Instagram)


Vargas & Lagola
”Since 99”
Vargas & Lagola – hitmakarna Vincent Pontare och Salem Al Fakir – ligger bakom en lång rad svenska succéer (Avicii, Ghost, Axwell & Ingrosso) och hade det inte låtit som om de kopplat upp sig via en bluetooth-högtalare hade de även gjort succé på hemmaplan den här helgen – som förband till Swedish House Mafia i Tele 2 Arena. Men succén lär komma. ”Since 99” äger samma lätta retrokänsla som föregångarna ”Roads” och ”Selfish”. Den är lika älskvärd, lika nedcabbad och lika oskuldsfullt 70–talsfräknig. Melodin fäster lika snabbt och produktionen är lika ljuvligt luftig.


Sabina Ddumba
”Blow my mind (f Mr Eazi)”
Sabina Ddumba gör som Zara Larsson och skriver tillsammans med MNEK. Men där Zara och britten gjorde en duett av ”Never forget you” kallar Ddumba i stället in afrobeatartisten Mr Eazi – ej att förväxla med Mr Oizo – på sitt första livstecken sedan hon tolkade Kikki Danielsson och andra i ”Så mycket bättre”. ”Blow my mind” landar långt från ”Varför är kärleken röd”. Det är studsig, somrig r’n’b av internationellt snitt, där svenskans karaktäristiska röst är den självklara uspen.


Veronica Maggio
”Tillfälligheter”
Samma sommardag som Gyllene Tider, Bruce Springsteen och Madonna ger ut nya album (14/6) kommer Veronica Maggio med uppföljaren till ”Den första är alltid gratis”. Fast svenskan tillhör en annan generation och gör annorlunda: Hennes albumsläpp är halvt – andra halvan av albumet kommer efter sommaren. Men båda halvorna har Kents Jocke Berg som samarbetspartner. ”Tillfälligheter” är anonymare än starka förstasingeln ”Kurt Cobain”. Maggio beskriver den som ”happy/sad”. Jag beskriver den som ambivalent.


Darin
”Finns inga ord”
Det har gått femton år sedan Darin klev in i ”Idol”-studion. I helgen står 32-åringen på Globens scen, vilket är startskottet för hans första arenaturné. Det firar han med att släppa en somrigt nykär singel där hooken lyder ”Du är så oj, oj, oj, oj/Finns inga ord för dig” ovanpå ett svensktoppsvänligt reggaetonsound. Det låter hittigt och behagligt men det är svårt att ducka för att Darins gamla debutsingel ”Money for nothing” hade såväl ett modernare sound som en mognare text.


Madonna
”I rise”
Madonnas magnifika ”Like a prayer” firar 30–årsjubileum, men i stället för att ägna sig åt återutgivningar och remastringar blickar amerikanskan framåt. Hennes fjortonde album ”Madame X” kommer den fjortonde juni och ”I rise” är smakprov nummer två, efter bedrövliga förstasingeln ”Medellín”. Det är en ballad skriven tillsammans med bland andra Starrah, som har Camila Cabello (”Havana”) på meritlistan. Madonna sjunger om att resa sig efter motgångar, över glåpord, efter uppbrott men musikaliskt sjunker låten sakta men säkert ihop, som en lyxig popsufflé där någon fuskat med grundreceptet. Ännu en monumental besvikelse.

ANDERS NUNSTEDT