Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Recension: Grabbigt men fascinerande album av Kanye West

Gatukonst i Los Angeles – där Kanyes idéer om att ställa upp i presidentvalet slagit rot. (Foto: IBL)

ALBUM

Kanye West
”Ye”

Genre: Hiphop
Bästa spår: ”Ghost town”, ”All mine”, ”Yikes”.

Bara sju låtar? Bara 23 minuter långt? Jo, men veckan innan kom det Kanye West–producerade minialbumet ”Daytona” med Pusha T och den här veckan väntas ett album med Kanye och Kid Cudi. Det blir ingen dålig spellista när man plockar russinen ur den hiphopkakan.

 

”Ye” räknas som Kanyes åttonde studioalbum men frågan är om det kommer att räknas som en parentes så småningom. En del tyder på det. Den inledande monologen, där Kanye erkänner att han tänker riktigt dåliga tankar och är tyngd av självtvivel är ingen dansgolvsrökare. Den känns dessutom lite ofokuserad, precis som den medvetet plojiga omslagstexten – I hate being, bi-polar, it’s awesome.

En sittande president – och en blivande? (Foto: TT/AP)

 

Inte heller texten i ”All mine” – det spår som gått bäst på Spotify sedan albumet gavs ut i fredags – håller särskilt mycket högre verkshöjd än en grabbig t–shirt från Aiya Napa (”I love your titties, ’cause they prove/I can focus on two things at once”). Men det går inte att komma ifrån att den svänger.

 

Kanye West vore inte Kanye West om han var tillrättalagd eller bekväm.

 

Trots den blygsamma mängden låtar – föregångaren ”The life of Pablo” hade motsatt problem; den rymde 20 spår – är ”Ye” varierat och lekfullt.
Bäst är det mustiga soulspåret ”Ghost town”, där både musiken och texten blir till blodigt allvar. När Kanyes protegé 070 Shake (20–åriga Danielle Balbuena, som även gästade Pusha T:s ”Daytona”) kvider ”I put my hand on the stove, to see if I still bleed” i ett outro som blir allt ödsligare blixtrar det återigen av Kanye Wests genialitet.

 

Även om invändningarna radar upp sig både här och där är ”Ye” rakt igenom spännande lyssning.

 

Kanye West är fortfarande hiphopens mest fascinerande filur.

ANDERS NUNSTEDT